Ege ve Akdeniz mutfağına katkı sunan gözde turizm merkezleri arasında yer alan Muğla'da, unutulmaya yüz tutmuş bir tatlı türü, bir firmanın girişimleriyle yeniden üretilmeye başlandı.
Firma sahibi Memduh Şahbaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçmişte "Muğla Sarı Lirası" olarak bilinen tatlının 2007 yılında "Muğla Saraylısı" ismi ile endüstriyel tasarım tescilini yaptırdıklarını, yöresel bir ürünü markalaştırarak Türk gıda sektörüne yeni bir lezzet kazandırdıklarını söyledi.
Muğla Saraylısı'nın yaklaşık 300 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu ve kentin sosyal hayatında önemli yeri bulunduğunu dile getiren Şahbaz, Muğla'da geleneksel kız isteme merasimlerinde hazırlanan tatlının günümüzde de yapılmaya devam ettiğini kaydetti.
Tatlının eski adını, damadın ailesi tarafından kız evine nişan takmaya gidilirken tatlının ortasına konulan sarı liradan aldığını bildiren Şahbaz, Sarı Lira olan ismin zamanla "Sareyli" olarak kullanıldığını, son olarak da "Muğla Saraylısı" ismiyle tescillendiğini belirtti.
-Kadınlardan ders aldılar
Muğla'ya ait yöresel damak zevkinin korunması için proje yürüttüklerini ve tatlının ustası ev kadınları ile ortak çalışma yaptıklarını anlatan Şahbaz, şöyle konuştu:
"Muğla Saraylısı yüzyıllardır Yörüklerin kültürlerinden gelen bir tatlı. Bölgemizde doğal olarak yetişen ürünlerden hazırlanıyor. İç malzemesi ceviz. Çünkü Muğla'da yapılan hemen hemen bütün tatlı çeşitlerinin iç malzemesi cevizdir. Antep fıstığıyla bu tatlıyı yapamayız. Amacımız yüzyıllardır çeşitli geleneklerle yaşatılan değeri gelecek kuşaklara aktarmak ve unutturmamak. Muğla Saraylısı uzun yıllar yapılmıyordu. Biz kaybolmaya yüz tutmuş bir ürünü tekrar kültürümüze kazandırdık."
-Kargoyla ülkenin dört bir yanına gidiyor
Şahbaz, tescilini yaptırdıkları tatlıyı Türkiye'nin çeşitli illeri ile yurt dışına göndermeye başladıklarına dikkati çekerek, Muğla Saraylısı'na ülkenin her yerinden talep geldiğini, oluşturdukları sipariş ağı ile ülkenin dört bir yanına bu lezzeti kargo ile ulaştırdıklarını söyledi.
Şahbaz, Muğla'yı ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin de Muğla Saraylısı'na yoğun ilgi gösterdiklerine işaret ederek, şöyle devam etti:
"300 yıl önce Yörükler özellikle dağ köylerinde bu tatlıyı pekmezle yapıyorlardı. Doğal ocaklarda odun ateşinde pişiriyorlardı. Tatlının tescillenip duyulması ile Türkiye ve yurt dışından çok sayıda talep almaya başladık. Sipariş bize ulaştığı zaman hazırladığımız özel ambalajlar ile kargo vasıtasıyla tatlıyı gönderiyoruz. Son yıllarda özellikle Almanya, İngiltere, İtalya, ABD, Hindistan'a gönderdik. Yurt dışından bölgemize tatile gelen çok sayıda turist ülkelerine dönerken Muğla Saraylısı alıyor. Tatlılarda pancar şekeri kullanıyoruz. Buzdolabına konulmadığı sürece yaklaşık bir hafta muhafaza ediliyor. Yani Yörüklerin Sarı Lira tatlısı Muğla Saraylısı ismi ile dünya mutfaklarındaki yerini aldı."
Yörüklerin 300 Yıllık "sarı Lira" Tatlısı Dünya Mutfaklarına Girdi
MUĞLA - DURMUŞ GENÇ - Muğla'da 300 yıl önce Yörükler tarafından kız isteme merasimlerinde hazırlanan "Muğla Sarı Lirası" tatlısı, bir firma tarafından "Muğla Saraylısı" ismi ile tescillendi.