Kavaklıdere ilçesi Menteşe Beldesi'deki Beşpınar yaylasında çam ormanları ve çınar ağaçları ile çevrelenmiş yaylada yöre halkının kullandığı piknik alanları ve yayla evleri de bulunuyor. Beşpınar Yaylası'nda yer alan Yerküpe Mağarası ise İçinde barındırdığı sarkıt ve dikitler ile ziyaretçilerine ayrı bir atmosfer yaşatıyor.
Hava sıcaklığının 30-35 derece olduğu bölgede Yerküpe Mağarası'nda sıcaklık 5 dereceye kadar düşüyor. Yerli halkın yanı sıra günübirlik ziyaretçilerin de gezdiği Yerküpe Mağarası son yıllarda yapılan ışıklandırma çalışmaları ile turizme kazandırıldı.
Menteşe Belediye Başkanı Mesut Karataş AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğal sit alanı olarak koruma altına alınan Yerküpe Mağarası'nın üst kısmında bulunan yaylada 600-700 yıllık çınar ağaçları bulunduğunu söyledi.
Mağaranın turizme kazandırılmasıyla bölgede hareketlilik yaşandığını belirten Karataş, "50 yıl önce Yörüklerin yiyeceklerin bozulmaması için "doğal buzdolabı'' olarak kullandığı Yerküpe Mağarası, her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor" dedi
Mağaranın 2004 yılında Muğla Valiliği tarafından yapılan çalışmalar ile turizme kazandırıldığını hatırlatan Karataş, "Mağara, yer altı sularının kireç taşlarını aşındırmasıyla oluşmuş. 100 metre uzunluğunda, içinde galeriler, dereler ve küçük göletler var. Mağaradaki doğal oluşumların iyi görülmesini sağlamak amacıyla ışıklandırma ve ziyaretçilerin rahat ulaşmaları için merdivenler yapıldı" diye konuştu.
Mağarayı yılda yaklaşık 10 bin yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiğini vurgulayan Karataş, mağaranın içindeki sıcaklık ortalamasının 5 derece olduğunu dile getirdi.
Karataş, deniz, kum ve güneşin dışında beldelerinde kültür ağırlıklı çalışmalarla turizmi yürütmeye çalıştıklarını ifade etti.
Mağarayı ziyarete gelenler ise mağarada farklı şekillerden oluşan sarkıtlara hayran kaldıklarını söyledi.
Yörüklerin Doğal Buzdolabı Turizmin Gözdesi Oldu
Muğla - Yörüklerin 50 yıl öncesine kadar peynirlerini saklamak için kullandığı Yerküpe Mağarası, Muğla Valiliği tarafından yapılan çalışmalar sonrasında her yıl 10 bin turistin ziyaret ettiği turizm alanı haline geldi.