Yörüklerin Kültür Köprüsü 'Yüzük Oyunu'

Uşak'ta yörüklerin yaşadığı köylerde kış aylarında erkeklerin köy konaklarında toplanarak iki takım halinde oynadığı 'yüzük oyunu', yörük kültürünü yeni nesillere taşıyor Uşak Kültür ve Turizm Müdürü Arıtürk: 'Dağ köylerimizde yaşatılan yüzük oyunu ile toplumsal kardeşliğimiz pekişiyor, karşılıklı sevgi bağları güçleniyor'.

Uşak'ta yörüklerin yaşadığı köylerde kış aylarında erkeklerin köy konaklarında toplanarak iki takım halinde oynadığı 'yüzük oyunu', yörük kültürünü nesillere aktarmada önemli rol oynuyor.

Mendil altında saklanan yüzüğün oyuncular tarafından bulunmaya çalışılmasına dayanan oyun, aynı zamanda kış gecelerinin de vazgeçilmez eğlencesi.

Köy konaklarında çevre köylerden gelen erkeklerinin birlikte akşam yemeği yemesinin ardından başlayan ve içerisinde çeşitli etkinliklerin yer aldığı ''yüzük oyunu'' sayesinde köylerde birlik ve beraberlik duyguları pekişiyor.

Uşaklı bir grup köylü önceki gün Kütahya'nın Gediz ilçesine bağlı Karabacak köyüne giderek buradaki yüzük oyununa katıldı.

Gediz Kaymakamı Avni Kula ile Uşak Kültür ve Turizm Müdürü Şerif Arıtürk'ün de eşlik ettiği etkinlikte köylüler akşam yemeğinin ardından yatsı namazı kıldı ve köy konağında bir araya gelerek oluşturulan iki takım halinde yüzük oyunu oynadı. Oyunda kaybeden takımın oyuncularına ilginç cezalar verilirken, maniler, türküler okundu, halk oyunları gösterisi yapıldı, fıkralar anlatıldı.

- Yörüklerin vazgeçilmez eğlencesi

Uşak Kültür ve Turizm Müdürü Şerif Arıtürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, oyunun yüzlerce yıllık geçmişi bulunduğunu söyledi.

Kentte özellikle dağ köylerinde oynanan oyunun genç nesillere öğretilerek geleceğe taşındığını anlatan Arıtürk, şunları belirtti:

''Yüzük oyunu 11 mendil altına saklanan bir yüzüğün bulunmaya çalışılması kurgusuyla oynanır. Genellikle köyün en yaşlısına ait iri bir yüzük oyunda kullanılır. Takımlardan biri kurayla yüzük saklama hakkını elde eder. Bir oyuncu tüm mendilleri teker teker içine yüzük saklıyormuş gibi yaparak yerleştirir. Karşı takımın oyuncuları yüzüğü bulmaya çalışır. Oyun aralarında bağlama ve çeşitli çalgılar eşliğinde maniler söylenerek rakipler birbirlerine meydan okur. Oyunun sonunda galip gelen takım oyuncuları karşı takıma birbirinden ilginç cezalar verir. Bu cezalar arasında bazen soğukta köyün göletine girerek yüzmek de yer alır.''

Arıtürk, oyun aracılığıyla köyde yaşayanların bir araya geldiğini, köyün sorunlarını karşılıklı tartışarak çözdüklerini, bu geleneğin devam ettirilmesinin önemli olduğunu ifade ederek, 'Dağ köylerimizde yaşatılan yüzük oyunu ile toplumsal kardeşliğimiz pekişiyor, karşılıklı sevgi bağları güçleniyor. Biz Uşak'tan kalkıp Kütahya'ya gelip hoş bir gece geçirdik. Bu geceyi organize edenlere teşekkür ediyorum' diye konuştu.

Gökçedal köyü Muhtarı Ali Çavuşoğlu, kendisinin de oyunu babasından öğrendiğini belirterek, ''Biz köyde beraber yeriz, beraber eğlenir, beraber üzülürüz. Köyümüzde yaşayan herkes aileden biridir. Yüzlerce yıldır oynanan yüzük oyunu bizi birbirimize bağlıyor. Özellikle soğuk kış günlerinde bir araya gelerek eğleniyoruz. Biz erkekler olarak burada eğlenirken, köyün kadınları da başka bir evde toplanıp bir arada hoşça vakit geçiriyor. Umuyorum bizden sonraki nesilde bu geleneği sürdürür'' dedi.

Karabacak köyü muhtarı Ali Rıza Bulut da bölgede yörük kültürünün egemen olduğunu dile getirerek, 'Bizim için Uşak ya da Kütahya fark etmiyor. Hepimiz yörüğüz hepimiz kardeşiz. Bu hafta bizim köyde toplandık, haftaya başka bir köyde bir araya geleceğiz. Amacımız geleneklerimizi gelecek nesillere aktarmak' sözlerine yer verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile