Yozgat'ta Ilk Kez Kisnis Ekimi Yapildi

Yozgat'ta Ilk Kez Kisnis Ekimi Yapildi

Yozgat Il Tarim ve Orman Müdürlügü ekiplerince Bogazliyan Ilçesi Gövdecili köyünde 1.5 dekarlik alana ilk defa kisnis ekimi yapildi.

Yozgat’ta tibbi ve aromatik bitki türlerinden olan kisnis bitkisinin deneme ekimi, Il Tarim ve Orman Müdürlügünce ilk defa yapildi. Bogazliyan Ilçesi Gövdecili köyünde Idris Oguzhan isimli çiftçiye ait 1.5 dekarlik alana ekilen kisnisin Temmuz ayinda hasadi gerçeklestirilecek.

Yozgat’ta farkli ürünlerin ekilis ve üretimini yayginlastirmak için deneme ve demonstrasyon çalismalarini sürdürdüklerini söyleyen Il Tarim ve Orman Müdürü Tanju Özkaya, “Kisnis, ülkemizde asotu, kuzbere gibi isimlerle bilinen bir baharat bitkisidir. 30-80 santimetre arasinda boylanabilmekte, tüysüz bir otsu bir bitkidir. Kendine has özel bir kokuya sahiptir. Kisnis çiçekleri nektar ve polen yönünden zengin oldugundan arilari cezp etmektedir. Kisnis yüzde 0.3-1.6 oraninda uçucu yag içermektedir. Bu nedenle parfüm ve kozmetik sanayiinde de kullanilabilmektedir. Ayrica tohumlarinda yüzde 30 oraninda protein ve önemli miktarda A ve C vitaminleri içermektedir. Kisnis bitkisinin yapraklari agri kesici, sakinlestirici, meyveleri ates düsürücü, istah açici, sindirim sitemini düzenleyici ve gaz giderici, parazit düsürücü ve idrar sökücü özellige sahiptir. Günümüzde ise tip, parfüm ve gida sanayinde genis bir kullanim alanina sahiptir ” dedi.

Kisnisin hasadinin yazin yapildigini da belirten Özkaya, “Kisnis fidelerinin ilk büyümesi oldukça yavastir ve bu nedenle yabanci otlarla rekabeti baslarda çok zayiftir. Bu nedenle, kisnis ekilen toprak yabanci otlardan iyice temizlenmis olmalidir. Kisnis bitkileri ekimden sonra 90-120 gün içinde olgunlasir ve genellikle yaz mevsiminin ortasinda hasat edilir. Bu ürünün ekimini çiftçimizle birlikte yaptik. Üretim sezonu boyunca bitkinin gelisim süreci titizlikle takip edilecek olup hasat döneminde sonuçlar paylasilacak” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile