Yozgat'ta Köseli Yengeç Örümcegi Görüntülendi

Yozgat Bozok Üniversitesi Bitki Koruma Bölümü Baskani Doç. Dr. Gamze Pekbey: 'Yengeç örümcegi sinekleri ve arilari avlayarak besleniyor. Dolayisiyla bunlar biyolojik açidan önemli. Ancak daha çok kurak yerlerde bulunan bir tür. Git gide sicakligin ve kurakligin artmasi bu tür örümcek türlerinin ve örümcek istilalarinin daha fazla yogunlasmasina neden oluyor hem ülkemizde hem de dünyada' 'Bu türe baktigimiz zaman insan yüzlü örümcek olarak ülkemizin pek çok yerinde haberlere konu olmus. Bunlara insan yüzlü denmesinin nedeni örümceklerde üzerinde desenlerin olmasidir'

Yozgat’ta köseli yengeç örümcegi görüntülendi.

Seyh Ahmet Efendi Mahallesi'nde yasayan Aziz Ördekçi, evinin bahçesinde cep telefonu kamerasiyla görüntüledigi örümcegin, internette yaptigi arastirmada, köseli yengeç örümcegi oldugunu ögrendi.

Ördekçi, örümcegi Yozgat Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Baskani Doç. Dr. Gamze Pekbey’e teslim etti. Bilimsel arastirmalarin ardindan örümcegin, fakültenin böcek müzesine konulmasi planlaniyor.

Ördekçi, gazetecilere, örümcegi evinin kapisinda gördügünü ve çok sasirdigini belirtti.

Örümcegi yakindan inceledigini ve cep telefonuyla kaydettigini anlatan Ördekçi, "Gerçekten de birebir insan yüzlü bir örümcek olduguna kanaat getirdim. Gerçekten enteresan bir sey, bu benim de çok ilgimi çekti. Incelenmesi için Bozok Üniversitesi Veteriner Fakültesine vermek istedim, yetkililerle görüstükten sonra da Ziraat Fakültesine teslim ettim.” dedi.

Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Baskani Doç. Dr. Gamze Pekbey de örümcegin Thomisidae familyasina ait bir tür oldugunu belirtti.

Pekbey, "Bu türe baktigimiz zaman insan yüzlü örümcek olarak ülkemizin pek çok yerinde haberlere konu olmus. Bunlara insan yüzlü denmesinin nedeni örümceklerde üzerinde desenlerin olmasidir. Bu da halk arasinda yüzü varmis gibi algilaniyor ve insan yüzüne benzetildigi için bu örümcek insan yüzlü örümcek olarak isimlendiriliyor." diye konustu.

Köseli yengeç örümceginin sinekleri ve arilari avlayarak beslendigini dile getiren Pekbey, sunlari kaydetti:

“Dolayisiyla bunlar biyolojik açidan önemli. Ancak daha çok kurak yerlerde bulunan bir tür. Git gide sicakligin ve kurakligin artmasi bu tür örümcek türlerinin ve örümcek istilalarinin daha fazla yogunlasmasina neden oluyor hem ülkemizde hem de dünyada. Dolayisiyla bu tarz örümceklerle ve baska böceklerle daha siklikla karsilasmaktayiz."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile