Yozgat'ta Kuraklik Seker Pancari Verimini Olumsuz Etkiledi

Tarim ve Orman Il Müdürü Tanju Özkaya: 'Kurakliktan dolayi geçen yila göre, üretimde ve kotada düsüs olacak' Çiftçi Haydar Karavak: 'Daha önce bir dekardan 89 ton ürün aliyorduk. Bu sene 56 tona düstü' Yusuf Karaduman: '75 yasindayim, böyle kurak yil geçmedi'

ÖMER ERTUGRUL - Türkiye'nin önemli seker pancari üretim merkezlerinden Yozgat'ta, yaz mevsiminin kurak geçmesi ürün verimini olumsuz etkiledi.

Tarim ve Orman Il Müdürü Tanju Özkaya, AA muhabirine, tarlalarda seker pancari hasadinin devam ettigini söyledi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini sürecinde de çiftçilerin üretimi ara vermeden sürdürdügünü ifade eden Özkaya, Yozgat'in geçen yil 232 bin dekarda 1 milyon 644 bin ton seker pancari üretimiyle ülke genelinde üçüncü sirada yer aldigini kaydetti.

Özkaya, ilden seker pancarini isleyen 3 fabrikaya ham madde saglandigini belirterek, "Kurakliktan dolayi geçen yila göre, üretimde ve kotada düsüs olacak. Yozgat seker pancari ekilisinde bir kültürü olan sehir, kurakliga ragmen sulu arazilerde bu devam edecektir. Biz de Il Tarim ve Orman Müdürlügü olarak üretimin geriye gitmemesi için tedbirleri aliyoruz, almaya devam edecegiz." diye konustu.

Inceçayir köyünde seker pancari üreten Haydar Karakavak da ürünün bu yil kurakliktan etkilendigine dikkati çekerek, "Daha önce bir dekardan 8-9 ton ürün aliyorduk. Bu sene 5-6 tona düstü. 3-4 ton alanlar dahi var, onlarinki tüm zarar. Yine 5-6 ton civarinda oldugu için biz sansliyiz. O da suyumuzun olmasindan dolayi." dedi.

Pancar üretiminin zor olduguna deginen Karakavak, "Tohum topraga düstükten sonra, çapasi, suyu, gübresi var. Gece sulamak daha iyi oluyor. Gündüz sicak oldugu için su yeterli gelmiyor." ifadelerini kullandi.

- "Kotamizi dolduramazsak cezasi var"

Çiftçi Salih Karaduman ise hasada basladiklarini ancak kurakliktan dolayi çok sikinti çektiklerini anlatti.

Bu yil verim kaybi yasadiklarini aktaran Karaduman, sunlari kaydetti:

"Kurakliga yapacak hiçbir seyimiz yok. 12 dönüm alandan normalde 60-65 ton ürün aliyorduk, su an 18-20 ton pancar üretimi var. Seker fabrikasiyla sözlesmemiz var, kotamizi dolduramazsak cezasi var. En fazla yüzde 10 yanilma payi var. Ondan dolayi dilekçe verdik, insallah o dilekçemiz isleme konur, bu cezayi yemeyiz. Bu konuda yetkililerden destek bekliyoruz."

Yusuf Karaduman da kurakliktan olumsuz etkilendiklerine isaret ederek, "75 yasindayim, böyle kurak yil geçmedi. Çoktan beri akan dereler, çaylar kurudu. Bu tarladan 60 ton pancar alirdik, bu sene alacagimiz tas çatlasa 18 ton. Kota meselesi var, kotadan dolayi ceza yersek emegimiz tüm bosa gider. Yetkililerin bu konularla ilgilenmesi lazim." seklinde konustu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile