Grand Eser Otel'de düzenlenen ve üç gün sürecek olan sempozyumun açılışına Yozgat Valisi Necati Şentürk, Sorgun Belediye Başkanı Ahmet Şimşek, Bozok Üniversitesi Rektör Vekili Ali Gülümser, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Akdemir, Çankaya Üniversitesi Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Levent Kandiller, sivil toplum örgüt temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Bozok Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Ali Gülümser, tüm dünyada ekonomik kriz yaşandığını belirterek, "Bunu en çok yaşayanlardan birisi komşumuz Yunanistan'dır. Uluslar arası kuruluşlar atarafından yapılan değerlendirmede ise ülkemiz bu krizi başarı bir şekilde yönetmiştir. Ulusal boyutta gelişmenin, kalkınmanın olmasında ölezlikle bölgesel düzeyde çalışma ve yatırımların önemi çok büyüktür. Ülkemiz yer altı kaynakları, yetişmiş insan gücü eğitim seviyesi, sosyal ve ekonomik imkanları çoğrafi özellikleri bakımında bölgeler arasında değişiklik göstermektedir" dedi.
Sempozyum düzenlemekteki amaçlarının yerel anlamda üretimin artırılması, yatırımın teşviki ve bölgeye yetişmiş insan gücünün o bölgede korunması ve bölgeler arası sosyal, kültürel ve ekonomik fakların azaltılması olduğunu belirten Gülümser, " Böylece bölgesel farklılıklardan kaynaklanan problemlere de köklü çözümler üretebilecektir. Bu anlayışla 'Bölgesel Kalkınma' konusunda bir sempozyum düzenleyerek sempozyum kapsamında ilgili tüm paydaşların bir araya gelerek görüşlerini paylaşmalarının önemli olacağını düşünüyoruz" diye konuştu.
Daha sonra konuşan Yozgat Valisi Necati Şentürk, kalkınmanın bir süreç olduğunu belirterek, " Kalkınmanın sonu yoktur. Bilgi ve teknolojik gelişmelerinin sonu olmadığına göre kalkınmanın da sonu yoktur. Mutlaka sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak gerekir. Krizlerden etkilenmeyen, kendi ayakları üzerinde durabilen dünya ile entegre olmuş bir gelişmeyi ortaya koymamız gerekir.
Güneydoğu Anadolu Bölgesinde GAP projesi var. Barajlar yapıldı, sulama kanalları yapılarak binlerce dekar alan sulamaya tarıma açıldı. Bunun yanında sosyal ve kültürel kalkınmayı da geliştirmek gerekir. Sosyal ve kültürel gelişmeyi ekonomik kalkınmayla birlikte sağlayamadığınız zaman orada yine felaketler var demektir. Farklılıkların sadece bölgeler arasında değil, köy ile kent arasında da vardır. Bu farklılıklar kırsal kalkınma projeleri ve buna benzer projelerle ortadan kaldırılmaya çalışılmaktır. Kalkınmada mutlaka sivil toplum örgütlerinin kalkınmaya ortak edilmesi gerekir" şeklinde konuştu.
Yozgat'ta 'Uluslar Arası Bölgesel Kankınma Sempozyumu' Başladı
Yozgat Bozok Üniversitesi ev sahipliğinde Çankaya Üniversitesi ve Baia Mare North University işbirliği ile düzenlenen Uluslararası Bölgesel Kalkınma Sempozyumu başladı.