'YPG Ve Arap Asiretlerinin Çatismasi Suriye Ve Iran'a Yaradi'

'YPG Ve Arap Asiretlerinin Çatismasi Suriye Ve Iran'a Yaradi'

Suriye’nin Deir ez Zor vilayetinde 2 Eylül’de baslayan bazi Arap asiretleri ile YPG arasindaki çatismalar etkisini genisleterek devam ediyor. Suriye’nin kuzeyinde yasanan bu süreçten en kârli çikanin Iran ve Suriye Hükümeti olduguna dikkat çeken Prof. Dr. Serhat Erkmen, “PKK/YPG’nin yüzlerce insani öldürerek çatismayi durdurma çabasindan sonra Deir ez Zor asiretlerinin Sam ve Tahran’a yakinlasmamasi sasirtici olur. Bu durum ABD’nin süreci gözden geçirmesine neden olabilir” dedi.

Asiretlerin temel isteginin ABD’nin YPG’yi degil kendilerini muhatap almasi oldugunun altini çizen Altinbas Üniversitesi Uluslararasi Iliskiler Bölüm Baskani Prof. Dr. Serhat Erkmen, “Böylece ayri bir idari yapi çerçevesinde toplumsal, siyasal ve askerî bir düzenlemeye gidilmesini istediler. Yani, asiret ayaklanmasinin ABD’ye karsi gerçeklesmedigini kaydetti.

Simdilik Arap Asiretlerinin isteklerine ulasamadi. Kazansalardi, ABD bu taleplerine evet diyebilirdi; hatta ileri gideyim, bence diyecekti” öngörüsünde bulundu.

“Çatismalar Menbiç’in kuzeyine kaydi”

Deir ez Zor’daki çatismalarin yavas yavas sakinlestigini belirten Prof. Dr. Erkmen, bununla birlikte PKK/YPG terör örgütü ile Idlib ve Suriye’nin kuzeyindeki diger bölgelerden gelen silahli gruplar arasinda, Menbiç’in kuzeyindeki çatismalarin sürdügünü hatirlatti. Prof. Dr. Erkmen’e göre önümüzdeki günlerde ana çatisma ekseni muhtemelen bu bölge olacak. Asil soru ise ABD ve Rusya’nin bu çatisma sürecine nasil yaklasacaklari? Ortada Suriye Milli Ordusu’nun (SMO) HTS’nin veya diger gruplarin katildigi adi konulmus bir operasyon bulunmamasina ragmen adi sayilan bu gruplar ile Rusya, PKK/YPG ve Suriye Ordusu arasinda açikça bir çatisma oldugunu kaydetti.

Erkmen, “Bundan sonrasi ise bölgedeki silahli gruplarin ya da terör örgütlerinin çatisma sürecindeki tavirlarindan ziyade, Türkiye’nin, ABD’nin ve Rusya’nin tepkilerine bagli olacak. Cumhurbaskani Erdogan’in Soçi ziyaretinde Adana Mutabakati veya Astana’ya vurgu yapmamasi bence anlamliydi.” degerlendirmesini de yapti.

“ABD, Rusya ve Türkiye birbirini su anda tartiyor”

ABD, Rusya ve Türkiye’nin su anda birbirini tarttigini belirten Erkmen, “Rusya bu süreçte, dahil olmadigi bir askerî operasyonu engellemek istedi. Rusya, ‘Menbiç veya baska bir bölgede 3-5 köy bile el degistirecek olsa bana sorulmali’ diyor. Nitekim 1 Eylül’den bu yana Idlib’e yönelik saldirilarda çok kuvvetli bir artis var. 5 Eylül’den beri de Deir ez Zor’daki çatismalar YPG’nin, asiretleri askerî olarak bastirmis gibi görünse de Menbiç’teki çatismalar sürüyor. Yani çatismalar Firat’in bir ucunda basladi ancak öteki ucunda sürüyor. Birkaç güne çatisma haberleri azalirsa Deir ez Zor olaylari simdilik sadece gelecek için izlenmesi gereken bir göstergeye dönüsmüs olacak” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile