Esgin, "Tüketiyorum O halde Varım: Kredi Kartı Kullanımının Sosyolojik Yansımaları" başlıklı araştırmasında, kredi kartı kullanımı konusundaki bilinç düzeyini ölçtü. Malatya merkezde yüzde 97'si kredi kartı kullanıcısı 378 kişinin katıldığı araştırmanın sonuçlarına göre, katılımcıların yüzde 29 kendisini doğrudan kredi kartı mağduru olarak tanımlıyor.
Kredi kartı borçlarından ve bunları ödeyememekten sürekli huzursuzluk yaşayanların oranı yüzde 42'lere ulaşıyor. Yine aynı nedenle kendisini çaresiz ve bunalmış hissedenlerin oranı ise yüzde 33.
Araştırmaya katılanların yüzde 69'u, kredi kartı mağduriyetinin temel sebebini bilinçsiz kullanım olarak görüyor. Bunu belirten bireyler, "kredi kartı olmasa daha bilinçli alışveriş yapabilirdim" ya da "kredi kartı olmasaydı daha rahat geçinirdim" görüşlerini dile getiriyor.
Katılımcıların yüzde 70'ten fazlası kredi kartının alışverişi kolaylaştırdığını, yüzde 83'ü kredi kartının insanları ihtiyaçları olamayan şeyleri almaya yönlendirdiğini ifade ediyor. Ayrıca araştırmaya katılanların yüzde 49'una yakını, borç ödeme anında kredi kartıyla yapmış olduğu alışverişlerin çoğundan pişmanlık duyduğunu belirtiyor.
Katılımcıların çoğuna göre, mesele kredi kartı sahibi olmak değil, insanları tüketime yönelten "harcama tutkusu". Katılımcıların yüzde 90'ı "insanların tüketim çılgınlığının kurbanı olduğunu" kaydediyor, yüzde 76'sı da daha çok kadınların kredi kartı kullanma ve bilinçsizce alışveriş etme konusunda kendilerine hakim olamadığını savunuyor.
Katılımcılara göre kredi kartı kullanımını vazgeçilmez kılan ve dolayısıyla bilinçsizce tüketimi artıran sebeplerin başında taksitlendirme geliyor. Araştırmada, kredi kartı aylık hesap özetlerinin yarıya yakınını ötelenmiş borçlar, yani taksitler oluşturuyor. Katılımcıların yüzde 62'si aylık kredi kartı borcunu tümüyle ödeyebiliyor.
Araştırmanın sonuç bölümünde, sorunun çözümünün kredi kartından kurtulmak olmadığı, çözümü bilinçsizliği doğuran ve problem yaratan konulara odaklanarak aramak gerektiğini belirtiliyor. Kredi kartı kullanımında yaşanan problemin kaynağında, tüketim çılgınlığı ve bilinçsiz kullanım olduğu ifade edilen araştırmada, "uygun taksitlerle verildikten sonra her şeyi alabilirim" anlayışının, taksitlerin sayısını ve süresini uzattığı, biriken taksitlerin büyük borç meblağları haline gelerek bütçeleri sarstığı kaydedildi.
Muhabir: Tuba Karahan
Yayıncı: Ahmet Ekici
Yrd. Doç. Dr. Esgin Tarafından Malatya'da 378 Kişinin Katılımıyla Yapılan Araştırma
İnönü Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Esgin tarafından Malatya'da 378 kişinin katılımıyla yapılan araştırmaya göre, kredi kartı kullananların yüzde 42'si borçlarını ödeyemediği için sürekli huzursuzluk yaşıyor.