YSK'nin Sandik Kurullarinin Görev Ve Yetkilerini Gösteren Genelgesi Resmi Gazete'de

Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) cumhurbaskanligi ve milletvekili seçimlerinde sandik kurullarinin görev ve yetkilerini gösteren genelgesi Resmi Gazete’de yayimlandi.



Resmi Gazete’de yayimlanan 135 sayili genelgeye göre, sandik kurulu ve seyyar sandik kurulu, bir baskan, alti asil ve yedek üyeden olusacak ve asil üyeleri ile toplanacak. Ilçede görev yapan tüm kamu görevlilerin listesi, mülki idare amiri tarafindan yerlesim yerleri adresi esas alinarak ilgili ilçe seçim kurulu baskanliklarina gönderilecek. Ilçe seçim kurulu baskani, bu kamu görevlileri arasindan ihtiyaç duyulan sandik kurulu baskani sayisinin iki kati kamu görevlisini ad çekme suretiyle tespit edecek ve bu kisiler arasindan mani hali bulunmayanlari sandik kurulu baskani olarak belirleyecek. Sandik kurulu baskaninin göreve gelmemesi halinde kamu görevlileri arasindan belirlenen üye, bu üyenin de bulunmamasi durumunda en yasli üye kurula baskanlik edecek.

Ilçe seçim kurulu baskani, o seçim çevresinde seçime katilan ve ilçede teskilati bulunan siyasi partilerden son milletvekili genel seçiminde o ilçede en çok oyu almis olan bes siyasi parti tarafindan seçim takvimi dikkate alinarak kendilerine taninan bes günlük süre içinde bildirilen birer asil ve birer yedek üye isimleri arasindan sandik kurulu üyelerini tamamlayacak. Bu yöntemle tespit edilen sandik kurulu üye sayisi besten az oldugu takdirde eksik kalan üyelikler ayni sartlari tasiyan diger siyasi partilerden, aldiklari oylarin büyüklük sirasina göre ayni usulle tamamlanacak. Buna ragmen bes asil ve bes yedek üyenin tümü belirlenemedigi takdirde, seçim çevresinde seçime katilan ve o ilçede teskilati bulunan diger siyasi partiler arasindan ad çekilecek. Ad çekmedeki siraya göre eksik üyelik sayisi kadar adi çikan siyasi partinin, ayni usulle bildirilecegi kimselerle sanik kurulu üyelikleri tamamlanacak.

Sandik kurullarinin görev ve yetkileri

Sandik çevresinde düzeni saglamakla görevli olacak. Ilçe seçim kurulunca belirlenen bina, yapi ve benzeri yerlerde, sandigin koyulacagi yeri tayin edecek. Görev yaptigi seçmen listesinde kayitli olmayip da baska bir sandik seçmen listesinde kayitli olan sandik kurulu baskan ve üyelerine, bina sorumlularina, görevli olan kolluk güçlerine ve ilçe seçim kurulu tarafindan sandik kurulu üyelerini görev yerlerine ulastirmak için görevlendirilen kisilere, ilçe seçim kurulundan aldiklari belgelere istinaden oy kullandiracak ve oy kullandiklari seçmen listesinin sonuna yazacak, imzalarini alarak belgeleri ilçe seçim kuruluna teslim edecek.

Sandiktan çikan zarflari, oy pusulalarini, dökümlerini ve sonuçlarini tutanaga geçirecek. Hesaba katilan ve geçerli sayilan oy pusulalarini, sandik kurulunca düzenlenen tutanaklari, hesaba katilmayan, geçerli sayilmayan veya itiraza ugrayan oy pusulalarini ve hesaba katilmayan zarflari, tutanak defterini, kurulca mühürlü ve imzali ayri paketler halinde kurulun mührü ile mühürlendikten sonra baskan ve üyeler tarafindan imzalanip bir torbaya konulacak. Ardindan kurulun bagli oldugu ilçe seçim kuruluna, sandik kurulu baskani ve siyasi partili üyeler arasindan ad çekme ile seçilecek en az iki üye tarafindan götürülüp teslimi saglanacak.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile