Ve karar çıktı...

Ve karar çıktı...

Yüksek Seçim Kurulu'nun kritik karar alacağı toplantısı sona erdi..

YSK‘dan bağımsız adaylara veto (Son Detaylar)

YSK‘dan bağımsız adaylara veto (Son Detaylar)

YSK bağımsız adaylar için kararını 8 saatte verdi, Mehmet Hatip Dicle, Leyla Zana, Ertuğrul Kürkçü, Gülten Kışanak, Salih Yıldız ve Sebahat Tuncel'e vize çıktı. YSK, sadece İsa Gürbüz'ü veto etti.

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) 12 bağımsız milletvekili adayı için verdiği seçime giremezler kararıyla ilgili bugün Ankara'da kritik bir toplantı yaptı.

7'si BDP'nin desteklediği adaylar için YSK adaylıkların iptali kararını vermiş ancak eksik evrakların tamamlanması halinde bu kararın gözden geçirileceği söylenmişti. Bunun üzerine bağımsız adaylar mahkemeden gerekli belgeleri alarak YSK'ya ulaştırdı ve YSK sabah 10.00'da karara itirazları yeniden gözden geçirmeye başladı.

8 saat süren toplantı saat 18.15 sularında sona erdi ve karar çıktı. YSK, Hatip Dicle, Leyla Zana, Ertuğrul Kürkçü, Gülten Kışanak, Salih Yıldız ve Sebahat Tuncel'in seçime girebileceğine karar verdi.

YSK, BDP'nin desteklediği adaylardan yalnızca İsa Gürbüz'ün seçime giremeyeceğine hükmetti. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bugün yaptığı açıklamada, "Gerekli evraklar tamamlandıysa herhangi bir problem olmaması gerekir" demişti.

YSK, BDP destekli Ertuğrul Kürkçü, Salih Yıldız, İsa Gürbüz, Gültan Kışanak, Leyla Zana, Hatip Dicle ve Sebehat Tuncel'in adaylıklarını hafta başında iptal etmiş ve karar Ankara'da deprem etkisi yaratmıştı.

KARARIMIZ HUKUKİDİR, OY BİRLİĞİ İLE KARAR ALDIK


YSK Başkanı Ali Em kurulun aldığı kararı açıkladı:


Yapılan itirazlar değerlendirildi hepsini bitiremedik yarın çalışmaya devam edeceğiz. Bu değerlendirmede gelen yargı kararlarını tekrar ediyorum. Kararlarımız oy birliği ile alınmıştır. Bunlar hukuki kararlardır, belgeye dayalı kararlardır. Saatlerce tartışıyoruz doğru olan sonuç ne ise ona karar veriyoruz. Seçim işleri süreli işlerdir. Siyasi partilerin aday adaylarını inceledikten sonra bağımsız adayları inceledik. Bağımsız adayların eksiklikleri araştırılmasını istedik. Bizim 17/4/2011 tarihli kararımızda verdiğimiz bu adaylarla ilgili il seçim kurulu aracılığı ile ulaştı ulaşmadı noktasında birbelirsizlik olduğu için bunu kararımızda da vurguladık. Bunu yeniden değerlendirdik bu yüzden.

Bağımsız adaylarla ilgili kanunlarımızdaki süreler çok belli değil veya düzenlenmemiştir. Biz bugünkü kararlarımızda siyasi parti adayları ile bağımsız adaylar arasındaki paralelliği kurduk. Orada bir hak kaybı olmasın istedik. Biz kararlarımızı bundan sonra bir takvimimiz var. Seçim hukuku bir disiplin hukuku. O takvime göre seçimi yürütüyoruz. Her gün toplanıp takvimdeki konularla ilgili değerlendirmelerimizi yapıp kararlarımızı açıklıyoruz. Şimdi biliyorsunuz kanun değişiklikleri sık sık yapıldı. Değişik yorumlar var. Bunlar da değişik mahkemelerde değişik karararlar çıkabiliyor. Biliyorsunuz daha önce 200 sayılı kararımız var. Hepsi açıklandı. Uzman olan arkadaşlarımız var onlar değerlendiriyor bizler değerlendiriyoruz kararlarımızda bir eksiklik söz konusu değildir. Biz önce siyasi partilerin aday incelemeleri var. Biz bu incelemeleri yaptık siyasi partilerin parti temsilcileri ile bağımsızlara da il aracılığı ile bildirmeye çalıştık. Burada 11 kişi toplanıp karar veriyoruz. Burada gelişi güzel yapılacak şeyler değil. Enine boyuna tartışıyoruz. Biz şahıslara yönelik çalışamayız. Her partinin 500'er adet adayları var bizler hepsini incelemek zorundayız. Biz hukukçuyuz bizler karar alırken her yönüyle değerlendirmek zorundayız. Daha sonra çalışmalarla ilgili bir basın toplantısı yapabiliriz ama yerimiz biraz dar. Onun tarihini belirleyince size haber vereceğiz

YSK'NIN VETO KARARI HAKKINDA NE DEDİLER


Aysel Tuğluk


Bakın aradan 4 gün geçtikten sonra farklı bir sonuç çıktı. YSK bir eksiklik kararı varsa bunları isteyebilirdi. Türkiye'de bir kriz ortamı oluştu. Bu kararla yanlış bir karar verdiğini kabul etti zaten. Bu anlamda altında başka bir karar vardı demiyorum ancak bu karar iyi oldu.

Ertuğrul Kürkçü


Bu kararın alınmasında kamuoyu baskısı etken oldu. Yargı siyaset ilişkisinde yeni bir döneme girildi.

Altan Tan

Bu kararın alınmasında Türkiye kazanmıştır. Birileri darbe vurmak istedi. Ancak doğru bir noktaya gelindi. Bu Türkiye'de demokrasi ve barışa inanan herkesin çabasıyla olmuştur. Bu Türkiye'nin zaferidir. Buna katkı sunan herkese teşekkür ediyorum.

Sebahat Tuncel

Sebahat Tuncel, Türkiye'nin doğru bir rotaya girdiğini söyledi: "Demokratik muhalefet de buna tepki gösterdi. Yüzde 10 seçim barajı yeniden tartışılıyor. Bunlar Türkiye'ye yakışmıyor. Gelinen noktada tartışmalar Türkiye'nin bu düzeyi çok aştığını gösteriyor. Sokaklar çok gerildi, bir yurttaşımız yaşamını yitirdi. Buna değer miydi? YSK'nın yanlış kararından dönmesi bundan sonraki atmosferi etkileyecektir. YSK böyle bir karar verdi. Bir seçim sürecine girerken problemlerimizle giriyoruz. Kürt sorunu var ve bu sorunun çözüm yeri parlamento. Bu karar Türkiye'yi de doğru bir rotaya girmesini sağlayacak."

Sırrı Sakık

BDP'li Sırrı Sakık, şunları söyledi: "Kararı çok önemsiyoruz ama bu karara dün kan karıştı. Bu noktaya geleceğimizi hepimiz biliyorduk. Neden ağır bedeller ödenmeden gerçek kararlar verilmiyor, bundan dolayı üzgünüz. İki üç günlük süreçte Türkiye kamuoyunun vicdanı ayağa kalktı ve hep birlikte kazandık. Ama üzgünüz, kırgınız. Ölen gencin bedelini kim ödeyecek? Anti-demokratik uygulamalar geçmişten bugüne Anayasa Mahkemesi'nde, Yargıtay'da, YSK'da Kürtler'e karşı acımasızca uygulandı. Siyaset dünyasına önemli görevler düşüyor. Kürtleri yok sayan anayasanın derhal yeniden dizayn edilmesi gerekir. Umarız herkes buradan ders alır. Hepimizin sığınabileceği bir hukuku birlikte aramalıyız. Bismil'de bir parçamızı bugün toprağa gömdük. Bugün Batman'da bir polis ve gösterici yaralı. Yani acaba bu ağır bedelleri ödemeden bu kararlar çıkamaz mıydı? Ağır bedeller ödemeden realiteyi kabul etmiyoruz. Duyarlılığından dolayı bütün Türkiye halkına teşekkür ediyorum.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile