Ytb'nin 6. Uluslararası Hukuk Eğitim Programı

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından yurt dışında yaşayan Türk avukatlara yönelik düzenlenen 6. Uluslararası Hukuk Eğitim Programı sona erdi.

Nişantaşı'nda bir otelde düzenlenen programa, Almanya, Belçika, Hollanda, Fransa, Amerika, Danimarka ve Avusturya'dan 60 Türk hukukçu katıldı.

Yurt dışında yaşayan Türklerle ilgili hukuki davaları takip eden avukatlar, 5 gün boyunca aile hukukuyla ilgili nişanlanma, evlenme, boşanma, çocuk kaçırma gibi alanlarda eğitim aldı.
Katılımcılara ayrıca, Anayasa Mahkemesi ve TBMM'yi ziyaretlerinde işleyiş hakkında bilgi verildi.

- 400 hukukçuya eğitim
YTB'de uzman hukukçu olarak çalışan Fatih Nişancı, her yıl düzenlenen eğitim programının Türkiye ve Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde yapıldığını söyledi.

İlk kez 2012'de düzenlenen eğitim programına gittikçe artan ilgi olduğunu ifade eden Nişancı, bu zamana kadar yaklaşık 400 hukukçunun bu şekilde eğitimden geçtiğini anlattı.
Nişancı, Türk vatandaşların hakları ve ayrımcılıklarla ilgili programlar düzenlendiğini dile getirerek, yurt dışında yaşayan vatandaşları ilgilendiren, yerel ve uluslararası hukuk alanında çalışmalar yaptıklarını aktardı.
Fatih Nişancı, eğitim programlarıyla hem Türkiye hem de yurt dışında yaşanılan sorunlara daha organize ve sistematik şekilde çözüm üretilmesini amaçladıklarını kaydetti.

- Almanya'daki sorun dil sınavı
Almanya'daki uluslararası davaları takip ettiğini belirten Nişancı, Türklerin Almanya'da en çok hukuki boyuta taşınan ayrımcılık davaları, vize problemleri, aile birleşimiyle ilgili sıkıntılar yaşadıklarını anlattı.
Evlenerek Almanya'ya gidecek kişinin dil sınavını geçmek zorunda kaldığını ifade eden Nişancı, "Evlenen çiftler dil sınavını geçemezse Almanya'ya giremiyor. Bu uygulamayı Hollanda, Avusturya kaldırdı. Bu Avrupa hukukuna ve uluslararası hukuka aykırı bir uygulama. Avrupa Birliği Adalet Divanı, aile birleşmesindeki dil sınavının Ankara Anlaşması'na aykırı olduğunu söyledi.

Ama, Almanya hükümeti bunu bir şekilde uygulamamaya devam edecek" dedi.

Almanya'daki vakıf ve derneklerin anayasal statü sorunları bulunduğunu anlatan Nişancı, bu statü verildiğinde kurumların bir çok sosyal haktan faydalandığını, eğitimde özel dersler verme ve dini günlerde tatil imkanı kazandığını söyledi.

YTB'de uzman hukukçu olarak çalışan Fatih Nişancı, yurt dışındaki yaklaşık 6 milyon Türk'ün 4 milyonunun Almanya'da yaşadığını hatırlattı.
Danimarka'da sünnet yasağı ve helal kesimin kaldırılmaya çalışıldığını aktaran Nişancı, vatandaşları hukuki açıdan yapabilecekleri konusunda yönlendirdiklerini anlattı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile