Biyomühendislik günlerinde biyoteknolojinin beyaz eşyalarda kullanımından, genetik bilimindeki yansımalarına kadar pek çok konu gündeme geldi.
Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Kimya-Metalurji Fakültesi Biyomühendislik Bölümü tarafından düzenlenen "3’üncü Biyomühendislik Günleri"nde, gıdadan, tıpa, genetik mühendisliğinden, moleküler mühendisliğe kadar pek çok konu, akademisyenler ve sektörün önde gelen isimleri tarafından masaya yatırıldı.
YTÜ Kimya-Metalurji Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen Biyomühendislik Günleri’nin açılışına YTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Turgut Kocatürk, Kimya-Metalurji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Bayram, Biyomühendislik Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Işıldak ve çok sayıda akademisyen, sektör temsilcisi ile öğrenciler katıldı.
REKTÖR YÜKSEK: “BİYOMÜHENDİSLİK ÖĞRENCELERİ AVANTAJLI”
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törende konuşan Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, biyomühendisliğin yeni bir disiplin olması sebebiyle hem büyük bir ilgi gördüğünü hem de içeriği konusunda merak uyandırdığını ifade etti.
Biyomühendislik ile ilgili son 35 yıl içinde, moleküler biyoloji, biyokimya, mikrobiyoloji, hücre metabolizması ile temel mühendislik ve malzeme bilimlerinde hızlı gelişmeler yaşandığını vurgulayan Yüksek, Türkiye’de yeni yeni gelişen biyomühendislik alanına yönelen öğrencilerin bu durumu avantaja çevirebileceğini ifade etti.
“ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİ YILLARCA İDEOLOJİK ENGELLERE TAKILDI”
YTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Turgut Kocatürk de, geçmişte üniversite-sanayi işbirliği alanlarında ideolojik bir takım sıkıntılar bulunduğunu hatırlatarak, “Ülke hepimizin, hep beraber daha iyi yerlere gelmek için gayrette bulunmamız gerekiyor. Birbirimizi olduğumuz gibi kabullenmeliyiz.” şeklinde konuştu.
Kocatürk son yıllarda, bu sıkıntıların aşıldığını ve üniversite-sanayi işbirliği konusunda önemli adımlar atıldığını dile getirdi.
“YILDA 2,5 MİLYAR DOLAR İLAÇ VE SAĞLIK HARCAMALARI İTHALATINA AYRILIYOR”
YTÜ Kimya-Metalurji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Bayram, Biyomünedisliğin Türkiye’de pek tanınan bir alan olmadığını belirterek detaylı bilgi verdi.
Biyomühendislik dalının pek çok bilim dalını da ihtiva ettiğini aktaran Bayram, iyi bir Biyomühendis adayının kimya, fizik ve matematik alanlarını sevmesi gerektiğini, makine, bilgisayar, endüstri mühendisliği gibi alanlara da ilgi duyması gerektiğini dile getirdi. Kocatürk, üniversite sanayi işbirliği alanında son dönemde gelinen noktanın gayet umut verici olduğunu dile getirdi.
Türkiye’nin yılda 5 milyar dolar petrol ithalatı yaptığını, yaklaşık 2,5 milyar dolar kadar ilaç ve benzeri sağlık hizmetlerine pay ayrıldığını belirten Bayram, “İthalatta sağlık harcamalarının bu kadar yüksek pay alması, bu alanda ürün üretimi için ileri teknoloji eksikliği ve çapraz alanlarda bilgisi olan uzman azlığından kaynaklanmaktadır. Yani bir nevi çok ilaç tüketiyoruz bunun da nedeni uzman ve ileri teknoloji eksikliği olarak ortaya çıkıyor.” İfadesini kullandı.
“BİYOMÜHENDİSLİK GÜNLERİ’Nİ ULUSLARARASI DÜZEYE TAŞIYACAĞIZ”
Biyomühendislik Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Işıldak, bu yıl 3.’sünü düzenledikleri Biyomühendislik Günleri’ni önümüzdeki yıllarda uluslararası düzeye çıkarmak istediklerini söyledi.
Slayt eşliğinde yaptığı sunumunda Biyomühendislik bölümü hakkında detaylı bilgi veren Işıldak, öğrenci ve akademisyenler tarafından yıl içinde hazırlanan 50’ye yakın projenin posterlerinin fuaye alanında sergilenmesinin gururunu yaşadıklarını ifade etti.
Öğretim görevlilerinin akademik aktiviteleri sürekli dinamik tutabilmek için yoğun çaba harcadığını aktaran Işıldak, öğretim görevlilerine gayretlerinden ötürü teşekkür etti.
YTÜ Biyomühendislik Bölümü 2012 mezun olduktan hemen sonra Türkiye’nin önemli ilaç firmalarından Abdi İbrahim İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş.’de işe başlayan Cansu Yücel de konuşma yaptı.
Yücel konuşmasında birçok farklı temel disiplini bünyesinde harmanlayan YTÜ Biyomühendislik bölümünün, öğrencilerine çok farklı ve zengin bir altyapı sağladığını ve mezun olduklarında sektörde rakiplerine fark atmalarını sağladığını ifade etti.
Ytü’de Biyomühendislik Günleri
Yıldız Teknik Üniversitesi Biyomühendislik Bölümü’nün düzenlediği “Biyomühendislik Günleri”nde sektör ve akademisyenler bir araya geldi.