Ytü İş Güvenliği Bölüm Başkanı Fatih Yılmaz Açıklaması

Yıldız Teknik Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölüm Başkanı Fatih Yılmaz, Soma’da yaşanan maden faciasına ilişkin, kazanın önlenebilir bir kaza olması kadar, kaza sonrasındaki tahliye ve kurtarma çalışmalarının da sorgulanması gerektiğinin altını çizdi.

Fatih Yılmaz, dışarıdan gelen kurtarma ekiplerinin yaptığı çalışmalardan ziyade, işyeri düzeyinde bu konuda neler yapıldığının sorularının cevaplanması gerektiğini söyledi.


Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) İş Sağlığı ve Güvenliği Bölüm Başkanı Fatih Yılmaz, Soma'da meydana gelen kazayla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Kazanın sebeplerini, yapılacak bilirkişi incelemelerinden sonra kesin öğrenilebileceğini kaydeden Yılmaz, "Dün saat 15.30’dan beri millet olarak büyük bir acı yaşıyoruz. Sadece ülkemizin değil, dünyanın en büyük maden kazalarından birinde, şu saat itibarıyla 205 emekçi kardeşimizi kaybettik. Kazanın sebepleriyle ilgili kesin bilgiler yok. Farklı kaynaklardan alınan bilgiler bilgi kirliliği oluşturuyor. Kazanın sebeplerini, yapılacak bilirkişi incelemelerinden sonra kesin olarak öğreneceğiz. Bir ön değerlendirme olarak şunu açık şekilde söyleyebiliriz ki, maalesef bu önlenebilir bir kaza idi. Spekülatif haberler peşinde koşmak, bir suçlu aramak yerine, halen devam ettiği belirtilen yangının söndürülüp kurtarma çalışmalarında elde edebileceğimiz en iyi sonucu elde etmek ve olabildiğince çok işçiyi kurtarmak önceliğimiz olmalı” şeklinde konuştu.

Kazada ciddi ihmallerin olduğunu iddia eden Yılmaz, “Bugün dünyada modern iş güvenliği anlayışında öncelik “önleyici yaklaşıma” verilmiştir. Yani, işyerlerinde kaza risklerini önceden kestirilebilir hale getirip uygun teknik ve organizasyonel önlemleri almak, gerekli bütçeyi ayırarak iş güvenliği çalışmalarını plan dahilinde yürütmektir. Meydana gelen kazada maalesef ciddi ihmaller söz konusu. Elektrik tesisatı, havalandırma sistemleri, asansörler, hava tüpleri, işçilerin kişisel koruyucu malzemeleri var mıydı, yeterli miydi, ulaşılabilir miydi, bakımları yapılıyor muydu? Sorulması gereken buna benzer birçok soru var. Yapılacak incelemelerden sonra bunların cevabını bulacağız” dedi.

“KAZANIN SEBEPLERİ ARAŞTIRILMALI”
Kazanın sebepleriyle ilgili tartışmaların uzun süre devam edeceğini belirten Yılmaz, “Tekrar ve ısrarla belirtmek gerekir ki, kazanın nedenlerinin tespit edilip kamuoyu ile açıklıkla paylaşılması ve tartışılması suçlu aramaktan ziyade, bundan sonra yaşanabilecek kazaların önüne geçilmesi bakımından büyük önem taşımaktadır. Refah devleti hedefini benimsemiş, AB üyeliğine aday bir ülkede her sene birkaç kez yaşanan büyük endüstriyel felaketler ülke imajını da olumsuz etkilemektedir. Yaşadığımız bu büyük felaketin, Türk maden sektöründeki kabul edilemez tabloyu düzeltme noktasında bir en azından bir başlangıç noktası olmasını diliyoruz. Belki bu şekilde kamu vicdanını da bir ölçüde rahatlatabiliriz” ifadesini kullandı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile