Abdurrahim Karakoç'un "Incitme" adli siiri özgün besteyle müzikseverlerin begenisine sunuldu.
Besteci Yücel Arzen ile Azerbaycanli ses sanatçisi Azerin'in birlikte seslendirdigi eser, klibiyle birlikte yayinlandi.
Esere iliskin AA muhabirine açiklamada bulunan Arzen, Anadolu halk siirinin son ve çok önemli temsilcilerinden Abdurrahim Karakoç'un, Türk dilinin çok incelikli ve çok önemli bir ismi oldugunu söyledi.
Karakoç'un duru bir Türkçeye sahip oldugunu belirten Arzen, "Yunus olmak ne demekse Abdurrahim Karakoç olmak da aslinda o demek." dedi.
Arzen, "Yani hem 'Yunusluk' hem de sairin kavramsallastirdigi 'Ismailcelik', aslinda her yeni kusaga önerilen bir çesit rol-modellik. Yunuscalik, Karacaoglanlik, Pir Sultanlik, hep vardir ve devirleri hep daimdir. Zamanin bir yerinde Yunus diye görünen bir zaman sonra Karakoç olur. Iste gençlere nasihatlerle dolu 'Incitme' siirinde 'Ismailce' diye bir yasam biçiminden, hayati anlama, anlamlandirma ve yasama modelliginden bahis söz eder ve bunu önerir." degerlendirmesini yapti.
- "Abdurrahim Karakoç'u müzigimle de birlestirmek istedim"
Karakoç'un özellikle Karabag konusundaki duyarliligi ve yazdiklariyla Azerbaycan'da da karsilik bulmus büyük bir sair oldugunu vurgulayan Arzen, sunlari söyledi:
"Bu açidan ben iki devletin Türkiye ile Azerbaycan'in ortak degerlerinden biri olan Abdurrahim Karakoç'u müzigimle de birlestirmek istedim. Bu çalisma Kafkas halk danslari ritimleri ve müzikal motifleri referansi ile çagdas müzik örneklerinden biri oldu. Azerin, özellikle son dönemdeki çiglik çigliga o gür sesiyle Azerbaycan'in bagimsizlik ve hürriyet isteginin simgelerinden biri haline geldi. Bu nedenle Azerin çok dogru bir isimdi; sag olsun destek verdi ve sarkiyi birlikte seslendirdik. Insallah Abdurrahim Karakoç'a ve onun aziz hatirasina hizmet etmis ve Karakoç'un 'Ismailce' ile tartismaya açtigi 'Gençlik olmak nedir?' sorusunu gençlerle beraber yeniden ve elbette bir kez daha sorgulamis oluruz."
- "Karakoç'un bütün siirlerini ve yazilarini okumaya basladim"
Ses sanatçisi Azerin, siirini seslendirdikleri Karakoç'un tevazu sahibi bir fikir adami oldugunu belirterek, "Abdurrahim Karakoç sadece Türkiye'nin degil Türk-Islam aleminin, Azerbaycanimizin da sairidir." diye konustu.
Karakoç'un siirlerini Türkiye'ye gelmeden önce okumaya basladigini, özellikle "Karabag'a Mektup" siirinden dolayi çok duygulandigini aktaran Azerbaycanli sarkici, sunlari kaydetti:
"Bu siirinde Azerbaycan'in derdini, Karabag meselesini ve orada yasananlari genis sekilde ele almis, siirini kalemine yansitmis ve beni çok duygulandirmisti. Daha sonra onun bütün siirlerini ve yazilarini okumaya basladim. Onunla görüsmeden çok yakindan taniyordum. Sagliginda bize kismet olmadi Abdurrahim Karakoç ile görüsmek."
Azerin, vefat yildönümünde Karakoç'un mezarini ziyaret ettigini, ailesiyle tanistigini ve usta sairin mezarina Azerbaycan'in Karabag bölgesinde yer alan Susa sehrinden toprak getirdigi anlatti.
- "Benim gönlümün insani Abdurrahim Karakoç"
Karakoç'un vefat yildönümünde "Incitme" siirini seslendirmesi teklif edildiginde memnuniyetle kabul ettigini aktaran Azerin, "Benim gönlümün insani Abdurrahim Karakoç, Allah kismet etsin biz de öyle tevazuyla yolumuza devam edelim, bunu biz de basaralim insallah onun gibi." dedi.
Yücel Arzen'in bestesini yaptigi bu çalismada yer almaktan duydugu mutlulugu dile getiren Azerin, çalismaya ve ekibe destek olan Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Iletisim Baskani Fahrettin Altun'a da tesekkür etti.
Azerin, "Yönetmen arkadasimiz Burak Yalman ve bütün çalisma ekibine de tesekkür ediyorum. Tabii basta Yücel Arzen Beyefendiye, çünkü o bu ortak iste benim sesimi duymak istemis. Burada her seyden önce önemli olan tabii ki Abdurrahim Beyi, onun siiriyatini, edebiyatini yasatmaktir bizim için. Bizden sonra gelen nesillere aktarmaktir. Onun için insallah ruhu sad olmustur. Özellikle Azerbaycan Türkiye kardesligi adina bu çalismanin yapilmasi beni iki kat sevindirdi. Çünkü biliyorsunuz Abdurrahim Bey Türk cografyasinda mazlumun derdini alan, Karabag ve Susa için mücadele veren bir sair ve yazardi." seklinde konustu.
Iletisim Baskani Fahrettin Altun da twitter hesabindan "Incitme" parçasini paylasarak, Karakoç'u su sözlerle andi:
"Türkiye-Azerbaycan kardesligi daim olsun. Rabbim dirligimizi ve birligimizi ilelebet muhafaza etsin. Zarif Türkçesiyle kendini Türk-Islam davasina adayan gönül eri, mütefekkir ve sair #AbdurrahimKarakoç'a saygi ve minnetle…"
Abdurrahim Karakoç'un "Incitme" siiri:
Gölgesinde otur amma
Yaprak senden incinmesin.
Temizlen de gir mezara
Toprak senden incinmesin.
Yollar uzun, yollar ince
Yol kisalir ask gelince
Yat kurban ol Ismail’ce
Biçak senden incinmesin.
Burdayim de ararlarsa
Dogru söyle sorarlarsa
Tabutuna sararlarsa
Bayrak senden incinmesin.
Il göçsün göçtügün vakit
Yol yansin geçtigin vakit
Suyundan içtigin vakit
Kaynak senden incinmesin.
Toz konmasin sakin sana
Hakki geçer halkin sana
Gücenmesin yakin sana
Uzak senden incinmesin.
Yücel Arzen Ve Azerin, Abdurrahim Karakoç'un 'Incitme' Siirini Birlikte Seslendirdi
Türkiye ile Azerbaycan'in ortak degerlerinden kabul edilen Abdurrahim Karakoç'un siirinin özgün bestesi iki usta sanatçiyi bir araya getirdi.