Yüksek Daglardan Toplanan Iskin Bitkisi Hastaliklara Iyi Geldigi Gerekçesiyle Adeta Kapisiliyor

Yüksek Daglardan Toplanan Iskin Bitkisi Hastaliklara Iyi Geldigi Gerekçesiyle Adeta Kapisiliyor

Batman’in Sason ilçesinde yüksek rakimli daglarda karlarin erimesiyle ortaya çikan ve bölgede yayla muzu olarak adlandirilan iskin bitkisi, bir çok hastaligin sifa kaynagi oldugu gerekçesiyle kilogrami 150 lira olmasina ragmen yogun ragbet görüyor.

Güneydogu ve Dogu Anadolu bölgelerindeki yüksek kesimlerde yetisen, kuzu kulagigiller familyasinin eksimsi tadiyla kiviyi andiran ve muz gibi soyularak yenildigi için ’yayla muzu’ da denilen iskin bitkisinin olgunlasmasiyla bölgede yasayan bir çok vatandasa gelir kaynagi oldu. Sason ilçesine bagli köylerde yasayan vatandaslar sabahin erken saatlerinde daglardan kopardigi Iskin bitkisini ilçe merkezine getirerek kilosunu 150 liradan satarak aile geçimini sagliyor. Iskin bitkisinin basta kalp rahatsizligi olmak üzere bir çok hastaliga iyi geldigi için yogun talep gördügünü belirten vatandaslardan Zülküf Ebinç, yüksek daglardan kopardigi iskin bitkisini ilçede satarak ailesini geçindirdigini söyledi.

Ebinç, “Bu bitkinin adi iskindir. Yayla muzu olarak da biliniyor. Iskin Sason ilçesinde yüksek kesimlerde yetisiyor. Bir çok hastaliga ilaç oldugunu biliyoruz. Basta kalp rahatsizligi olmak üzere tansiyon rahatsizligi ve seker hastaligina ilaçtir. Biz bunu aile geçimimizi saglamak için sabah erken saatlerde grup olarak çikip yüksek daglardan kopararak getirip kilosunu 150 liradan satiyoruz” dedi.



“Bu bitki sifali oldugu için çok tercih ediliyor”

Iskin bitkisini koparmak için gece saatlerinde yola koyulduklarini belirten vatandaslardan Hasan Yildirim, “Bu bitki yüksek kesimlerde yetisiyor. Bu bitki sifali oldugu için çok tercih ediliyor. Su anda kilosunu 150 ile 200 lira arasinda satiyoruz. Herkes çok tercih ediyor. Günlük 150 kilo toplayarak satiyoruz. Bu bitkiyi koparabilmek için gece saat 03.00 gibi yola çikiyoruz. Yaklasik 5 saat yol yürüyoruz. Çok yüksek yerde yetistigi için dönüsümüz aksami buluyor” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile