Yüksek Kaliteli Kuru Kayısı Üretimi İçin Proje Hazırlandı

Malatya'da kuru kaysı üretiminde yaşanan sorunların aşılması ve ihracat oranının arttırılması için "Yüksek Kaliteli Kuru Kayısı Üretimi İçin Kükürtleme, Kurutma ve Depolama Sistemi Geliştirme Projesi" hazırlandı.

AK Parti Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz, yaptığı yazılı açıklamada, ülkenin önde gelen ihraç ürünlerinden kuru kayısının üretimine yönelik TÜBİTAK destekli proje geliştirildiğini belirtti.

Dünyanın en kaliteli kayısı çeşitlerini yetiştirmelerine rağmen, kurutma, kükürtleme ve paketlemeden kaynaklanan sorunların ihracatta önemli kayıpların yaşanmasına, çiftçilerin ve ülkenin ekonomik olarak önemli ölçüde zarar etmesine sebep olduğunu vurgulayan Öz, şunları kaydetti:
"Kuru kayısı üretiminde yaşanan bu sorunların aşılması ve bu sayede ihracat oranının artırılmasını sağlamak üzere 'Yüksek Kaliteli Kuru Kayısı Üretimi İçin Kükürtleme, Kurutma ve Depolama Sistemi Geliştirme Projesi' başlatılmıştır. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Malatya Meyvecilik Araştırma İstasyonu Müdürlüğü, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Gıda Enstitüsü, İnönü Üniversitesi ve özel bir firma tarafından yürütülecek proje kapsamında üç yıl bilimsel çalışmalar yapılacaktır. Projeyle kuru kayısı üretiminde uluslararası standartlara uygun otomatik kükürtleme ve kurutma sistemi ile işleme, ambalajlama ve depolama teknikleri geliştirilecektir. TÜBİTAK Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme Projelerini Destekleme Programı tarafından desteklenen proje sonucunda çitçilerin kullanabileceği kolaylıkta ve alım gücüne uygun sistem geliştirilecektir. Kayısının da içinde bulunduğu kuru meyve tanıtım grubu faaliyetlerinin yanı sıra, lisanslı depoculuk uygulaması ve bu proje, kuru kayısı ihracatını önemli oranda artıracaktır. Bu sayede kayısı çiftçisi kaliteli ürününü daha yüksek fiyatlara satma imkanı bularak hem kendi kazanacak hem ülke ekonomisine daha çok katkı yapmış olacaktır."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile