Panelde konuşan Yüksek Mimar Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp, "İstanbul Boğaziçi`nde 30 bin yapının 10 bini kaçak ve bunların 3 bininin kesin yıkım talebi var ancak gücümüz yetmiyor" diye konuştu.
Büyükşehir Belediyesi ve TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Kayseri İl Temsilciliği tarafından "Deprem, İnsan ve Yapı" temalı panele, AK Parti Kayseri Milletvekili Pelin Gündeş Bakır, Jeoloji Mühendisleri Odası 2. Başkanı Hüseyin Alan, Yüksek Mimar Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp, Hacettepe Üniversitesi Jeoolji Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Kadir Dirik, ODTÜ İnşaat Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Yakut ve Büyükşehir Belediyesi Etüt ve Projeler Daire Başkanı Hamdi Elcuman konuşmacı olarak katıldı. İnsanoğlu`nundünya üzerinde bıraktığı en büyük izlerin yapılar olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Alp, "Ülkemiz birçok alanda büyük atılımlar gerçekleştirdi. Kentleşme ve yapılaşma konusunda ise geri kalındı. İnsanlarımızın çarpık ve çürük yapılarda yaşaması ülkemizin ayıbıdır" diye konuştu.
Terör ve deprem nedeniyle on binlerce insanın hayatını kaybettiğinin altını çizen Prof. Dr. Alp, "Bunlar milli sorunlardır ve partiler üstü bir yaklaşım olmalıdır" ifadesinde bulundu. Türkiye`de yapılan araştırmalar neticesinde 5 milyon konutun yıkılması gerektiğini açıklayan Prof. Dr. Alp, "Başbakan bunun startını verdi. İnşallah Başbakan sözünde durur" dedi. Yıkılması gereken konutlar konusunda sıkıntıların bulunduğunu hatırlatan Prof. Dr. Alp, "İstanbul Boğaziçi üç yasa tarafından korunuyor. Burada yaklaşık 30 bin yapı var ve bunların 10 bini kaçak. Boğaziçi Türkiye`nin gözbebeği durumunda. Burada bulunan 10 bin kaçak yapının 3 bininin kesin yıkılması yönünde alınmış karar var. Ancak gücümüz yetmiyor. Yıkılmasına karar verilen binaların bin tanesi, değeri 10 milyon dolar olarak belirlenen ve içinde armatörler ile holding patronlarının oturduğu villalar"diyerek yasal zorluklardan yakındı. Deprem sırasında ulaşımın da çok önemli olduğunun altını çizen Prof. Dr. Alp, "İstanbul ve bölgesinde yaşanabilecek bir depremde yollar tamamen kilitlenir. İstanbul`da her gün 600 araç yeni plaka alarak yollara çıkıyor. İstanbul`da bir köprüden günde 600 bin araç geçişi olduğu tespit edildi. Depremde, iletişim ağları da kesildiği için ulaşım büyük önem kazanıyor. Biz bunun için Marmara Çemberi olarak adlandırdığımız bir proje geliştirdik. Bu proje yaşanabilecek bir depremde ulaşımı kolaylaştıracaktır"dedi. Prof. Dr. Alp, sismik izolatörlerin deprem sırasında faydalı olacağını belirterek, "Apartmanlarda güçlendirmeye inanmıyorum. Apartmanların güçlendirmesine verilen paraların sokağa atıldığını düşünüyorum. Bunun yerine sismik izolatörler kullanılarak binalar depreme dayanıklı hale getirilebilir. Deprem sırasında binalar sıfır noktasına geri dönebiliyor. Mademki deprem bölgesindeyiz bunu yapmamız gerekiyor" diye konuştu.
Yüksek Mimar Ahmet Vefik Alp:
Kayseri Büyükşehir Belediyesi ve TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Kayseri İl Temsilciliği tarafından "Deprem, İnsan ve Yapı" temalı panel düzenlendi.