Yüksek Numarali Ya Da Gözü Lazer Için Uygun Olmayan Hastalara Alternatif Çözümler

Yüksek Numarali Ya Da Gözü Lazer Için Uygun Olmayan Hastalara Alternatif Çözümler

Hafif ve orta düzey refraktif kusurlarin düzeltilmesinde Excimer Laser (göz çizdirme) yönteminin kullanilabildigini ancak yüksek numaralarda bu islemin yapilamadigini belirten Göz Hastaliklari Uzmani Op. Dr. Lütfi Seyrek, özellikle yüksek numaralarin düzeltilmesinde ve yapisi lazere uygun olmayan kisilere göz içi fakik lens (GIL) uygulamasi önerildigini söyledi.

Miyopi, hipermetropi ve astigmatizma gibi sikça rastlanan görme kusurlari, genellikle gözlük ve kontakt lenslerle tedavi edilse de bu sorunlara daha kalici çözüm arayislari da devam ediyor. Son yillarda hizli gelisen refraktif cerrahi ile refraktif kusurlarin tedavisinde alternatif çözümler üretiliyor. Refraktif cerahi islemleri, temelde korneal cerrahi ve göz içi cerrahi olarak siniflandirilirken, Medicana Konya Hastanesi Göz Hastaliklari Uzmani Op. Dr. Lütfi Seyrek, yüksek numarali ya da gözü lazer için uygun olmayan hastalarda fakik göz içi lens (GIL) ameliyatinin uygulanabilecegini açikladi.



“Göz içi kontakt lensler, gözün yapisini bozmaz”

Göz Hastaliklari Uzmani Op. Dr. Seyrek; özellikle göz çizdirme olarak bilinen lazer islemi için göz yapisi uygun olmayan hastalarda göz içi lens ameliyatinin uygulanabildigini belirtti.

Op. Dr. Seyrek, “Bu ameliyatta; FDA tarafindan onayli olan mercekler, yaklasik 20 yildir dünya üzerinde yaygin olarak uygulaniyor. Fakik GIL islemi, göz içi kontakt lens olarak da tanimlaniyor. Lazerdeki gibi korneada bir düzeltme islemi olmadan, hastanin kendi dogal mercegi çikarilmadan göz içine mercek yerlestirilmesi islemine Fakik GIL deniliyor. Fakik GIL ile yüksek miyop (yaklasik 25 dereceye kadar), yüksek hipermetrop ve astigmat tedavi edilebiliyor” dedi.

18 yasindan büyük olan, son yillarda belirgin numara degisikligi olmayan, katarakt, göz tansiyonu olmayan ve muayenede göz yapisi uygun olan tüm hastalara göz içi kontakt lens uygulanabildigini ifade eden Op. Dr. Seyrek, gözlükten kurtulmak için basvuranlarin öncelikle detayli bir muayenesi yapildiktan ve gerekli testler yapildiktan sonra uygunluguna karar verildigini açikladi.

Ölçümler yapildiktan sonra kisilere özel Fakik GIL‘in belirlendigini söyleyen Op. Dr. Lütfi Seyrek, "Bu lensin en büyük avantaji göz yapisinda bir degisiklige neden olmadan yapilabilmesidir. Yani Fakik GIL uygulamasinda korneada bir incelme, kesme, kapakçik açma ya da korneadan parça çikarilma islemi yoktur. Ayrica göz içi dogal mercege temas etmeden ve çikarilmadan göz içine yerlestirilmektedir. Bu nedenle geri dönüsümlü bir islemdir” seklinde konustu.



“Ömür boyu göz içinde kalabilir”

Lazer teknikleri ile düzeltilemeyecek kadar yüksek numaralari olan hastalarda rahatlikla göz içi kontakt lensler kullanilabilir. Ismi nedeni ile günlük kullanilan kontakt lensler ile karistirilmamasi gerektigini vurgulayan Op. Dr. Lütfi Seyrek, “Bu lens, ameliyathane sartlarinda göz damlasi ile uyusturulduktan sonra küçük bir kesi yapilarak göz bebeginin arkasina yerlestirilir ve operasyon bir göz için 8-10 dakika sürmektedir. Iki göze ayni gün islem yapilabilecegi gibi bir ya da birkaç gün arayla da yapilabilir. Islem sonrasi hastanede yatisa gerek yoktur ve hasta günlük hayatina devam edebilir. Görme, genellikle ertesi gün düzelmektedir. Hastanin kontakt lenslerdeki gibi ek bir bakim yapmasi gerekmez. Kasima ovalama ile yerinden kaymaz. Ömür boyu göz içinde kalabilir. Yine hastanin kendi dogal mercegi çikarilmadan üzerine yerlestirildigi için akilli mercekler ile de ayni islem degildir” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile