Yüksek Verimli 'Uysal' Bal Arıları Çoğaltılmayı Bekliyor

Kayseri'nin İncesu ilçesinde 50 yıldır arıcılık yapan Abdullah Oğullu, sakinliği ve yüksek verimiyle dikkati çeken bal arılarının çoğaltılmasını talep ediyor.

Oğullu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ailece 5 kuşaktır arıcılık yaptıklarını belirterek, çok uzun zamandır kendisinde olan arıların insanı kolay kolay sokmadığını söyledi.

Bu arıların renk itibarıyla diğerlerinden farklı olduğunu belirten Oğullu, "Arıları sinirlendiriyorum ama hiçbir şekilde sokmuyorlar. Normal arıları sinirlendirmeye bile gerek kalmadan korumasız şekilde yanlarına yaklaşamazken bu arıların kovanlarına vurup sinirlendirmeme rağmen korumasız bir şekilde bakım yapabiliyorum. Normal arıların bulunduğu bir kovandan 10-20 kilogram bal alırken, sakin arıların bulunduğu kovandan 45-50 kilogram bal alıyorum" diye konuştu.

Arıcılığı imkanları kısıtlı olması nedeniyle amatör şekilde yapabildiğini dile getiren Oğullu, iğnesi olmasına rağmen kolay kolay sokmayan bu arıların profesyonel bir şekilde çoğaltılarak arıcılık sektörünün hizmetine sunulmasını istediğini söyledi.

Kovanın içine çıplak elle ve maskesiz bir şekilde müdahale edebildiğini, petekleri çıkartıp arıları eline alabildiğini ifade eden Oğullu, "Bu arılar da sokuyor ama diğer arılara göre çok sakin. Çok zorda kalmadıkları sürece sokmuyorlar. Bu zamana kadar sadece bir veya iki defa bu arılar beni soktu" dedi.

Oğullu, yüksek verim aldığı bu arılardan 8 kovan bulunduğu belirtti.

-"Çoğaltılması yöre arıcıları için uygun olacaktır"

Erciyes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Sibel Silici de arıların sokmama gibi bir özelliğinin bulunmadığını, diğer arılar gibi bunların da iğnesi olduğunu ve zorda kaldıkları zaman kesinlikle sokacağını belirtti.

İğnesiz arıların Avustralya, Afrika, Güneydoğu Asya ve Amerika gibi tropik ve subtropik bölgelerde yaşadığını ve görünüşlerinin Türkiye'deki arılardan oldukça farklı olduğunu ifade eden Silici, iğnesiz arıların genelde bal veriminin düşük olduğunu söyledi.

İncesu'daki arıların ise "Apis mellifera" melezi olarak bilinen bal arıları olduğuna dikkati çeken Silici, şunları kaydetti:

"Bu arıların iğnesi bulunmaktadır ve sokar ancak genetik olarak uysal davranış özelliğine sahiptir, bu nedenle sokma eğilimi düşüktür. Arı yetiştiriciliğinde hırçın arıyla çalışmak arıcılar için zor olduğundan uysal ve bal verimi yüksek bal arıları tercih edilir. Söz konusu bal arılarının çoğaltılması yöre arıcıları için uygun olacaktır çünkü bu arılar yöreye adapte olmuş ve yüksek verim alınmıştır."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile