Yüksekögretime Geçiste Ögrenci Hareketliligi Raporu Yayimlandi

Yüksekögretim Kurulu (YÖK) tarafindan hazirlanan Veri Analiz Serisi’nin ilk raporu olan “Yüksekögretime Geçiste Ögrenci Hareketliligi” yayimlandi. Rapora göre bir yüksekögretim kurumuna yerlesenlerin yüzde 20,6’si Iç Anadolu Bölgesi’ni tercih etti.

Yüksekögretime Geçiste Ögrenci Hareketliligi raporunda her bir ile yönelik hareketliligi anlamak için toplam 486 Türkiye haritasi olusturuldu. Ayrica iller ve bölgeler arasi hareketliligi göstermek için 10 kordon diyagrami, 10 çubuk grafigi, 1 günes isigi grafigi ve 22 tablo hazirlandi. YÖK Baskani Erol Özvar, rapor için yazdigi önsözde veriye ve kanita dayali politika gelistirme süreçlerinin öneminin altini çizerek, “Üniversitelere yerlesen adaylarin hareketliligi, bölge ve il düzeyinde ileri görsellestirme araçlari kullanilarak ilk defa analiz edilmistir” dedi.

Özvar, politika süreçlerinde karar alma noktasinda kamuoyundaki veri temelli olmayan yaygin kanaatlerin yerine veriye dayali olarak yapilacak çalismalarin ülkemiz yüksekögretim kurumlarina, bilim insanlarina ve ilgili okuyuculara faydali olacagini ifade etti.

Özvar, Yüksekögretime Geçiste Ögrenci Hareketliligi raporunda 2021 yilinda YKS’ye basvuran 2 milyon 592 bin 390 aday arasindan bir yüksekögretim programina yerlesen 815 bin 365 adayin ikamet ettikleri yer ile tercih ve yerlestirme verilerinin kullanildigini belirtti.

YÖK Baskani Özvar, yüksekögretim kurumlarina yerlesen ögrencilerin geldikleri iller (ikametgahlar) göz önünde bulunduruldugunda bölgesellesme ya da yerellesme dinamiklerinin boyutlarinin raporda ortaya konuldugunu vurguladi. Rapora göre Türkiye genelinde 24 ilin tüm illere ögrenci gönderdigi, geldikleri iller bakimindan degerlendirildiginde ise 26 ilin Türkiye’nin 81 ilinden ögrenci çekebildigi ortaya çikti. Açikögretim hariç tüm yerlesenlerin yarisi Marmara (yüzde 31,1) ve Iç Anadolu (yüzde 20,6) bölgelerindeki bir yüksekögretim kurumuna yerlesti.

Raporda öne çikan bir diger önemli bulgu ise, açikögretim hariç yerlesen ögrencilerin dagilimi ile Türkiye nüfusunun

dagilimi arasinda önemli farkliliklarin bulunmasi oldu. Türkiye nüfusunun yaklasik yüzde 10’u Güneydogu Anadolu Bölgesi’nde ikamet ederken, bir yüksekögretim kurumuna yerlesenlerin yalnizca yüzde 4,9’u Güneydogu Anadolu Bölgesi’ne yerlesti. Iç Anadolu Bölgesi, Türkiye nüfusunun yaklasik yüzde 15’ine ev sahipligi yaparken, bir yüksekögretim kurumuna yerlesenlerin yüzde 20,6’si Iç Anadolu Bölgesi’ni tercih etti. Istanbul’un yüzde 67,5 oran ile ülke genelinde kendi ikamet ettigi ilde kalma açisindan en yüksek orana sahip oldugu bildirildi.

YÖK Baskani Özvar, raporu hazirlayan Bekir S. Gür ve Nuri Ayaz’a tesekkür ederek, çalismanin yüksekögretim politikalarini olusturma sürecine destek saglayacaginin altini çizdi. Özvar, bu tür kanita dayali raporlamalarin daha çok hazirlanilacagi, kullanilacagi ve kamuoyuyla paylasilacaginin müjdesini verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile