Yüksekova'da Kadınlar Şiddete Karşı Yürüdü

Yüksekova'da Kadınlar Şiddete Karşı Yürüdü

Hakkâri’nin Yüksekova ilçesinde, BDP Kadın Meclisi öncülüğünde 'Kadına Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü' nedeniyle yürüyüş ve basın açıklaması düzenlendi.

BDP ilçe binasında bir araya gelen ve aralarında Yüksekova Belediye Başkanı Ercan Bora, BDP Yüksekova ilçe Başkanı Rüstem Demir, Kurdi-Der temsilcileri ve Barış Anneleri İnisiyatifi’nin de bulunduğu çok sayıda vatandaş Otel Oslo önüne kadar yürüdü. Kadınlar, “Kadına Özgürlük”, "Bugün 25 Kasım Erkeklerin Utanç Günü", "Barış Ancak Kadının Özgür Olması ile Mümkündür", "Kadın cinsiyetçiliğine son", "Tecavüz kültürüne hayır" yazılı pankartlar taşıdı.

Burada grup adına basın açıklamasını okuyan BDP Yüksekova Kadın Meclisi üyesi İpek Yılmaz, 25 Kasım'ın, toplumsal cinsiyet eşitsizliğine, ayrımcılığa, ataerkil toplumsal şiddete, aile içi şiddete, savaşa, ırkçılığa ve kadın haklarını yok sayan sistemlere karşı kadınların eylem mücadelesini yükselttikleri gün olduğunu hatırlatarak, “Hala kadına yönelik şiddet devam ediyor. Kadınlar cinsiyetleri nedeniyle yani kadın oldukları için sokakta, işyerinde, kamusal alanda kısacası yaşamın her alanında şiddet ve eşitsizliğe uğruyorlar. Kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında çıkan yasalar, bir insan olarak kadını değil, aileyi korumaya dayanıyor. En temel insan hakkı olan bedenlerimiz üzerindeki karar hakkımız kürtaj ve sezaryen yasağı ile elimizden alınmak isteniyor. Kadınlar uğradıkları tecavüzden istemedikleri bebekleri doğurmaya zorlanıyor. Kürt kadınları da kendi kimlikleri, kendi dilleri, kendi toprakları için mücadele ederken şiddete maruz kaldılar, tecavüze uğradılar, öldürüldüler, cezaevlerine konuldular. Ama hiçbir güç, hiçbir zulüm Kürt kadınlarını kendi mücadelelerinden alıkoymadı. Hayatın her alanında biz kadınlara dönük bu şiddet sürüyor. Bugün yaşadıklarımız AKP iktidarının kadına yönelik zihniyetinin sonucudur. Eğer böyle olmasaydı günde en az 5 kadın öldürülmezdi. Adeta kadın kırımı şeklinde sürüyor. Çıkarılan yasalar sadece erkeği koruyor. BDP Kadın Meclisi olarak onun içindir ki mücadelemizi, özgürlük arayışımızı ve direnişimizi yükselterek sürdüreceğiz” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile