Yükselen Afrika - 'Güney Afrika İle Türkiye'nin Tarihi Bağları Var'

Türkiye'nin Pretorya Büyükelçisi Ülgen: 'Güney Afrika'nın 1994'te kolonyal ve apartheid sisteme karşı verdiği mücadele ile Türkiye'nin emperyalizme karşı Çanakkale'de verdiği mücadele aynı anlamı taşıyor' 'Osmanlı'nın, Güney Afrika'ya Ebubekir Efendi'yi hizmet için görevlendirmesiyle iki ülke arasında güçlü bir bağ oluşmuştur'.

ÖMER KILIÇ / HÜSEYİN ERDOĞAN - Türkiye'nin Pretorya Büyükelçisi Elif Çomoğlu Ülgen, Güney Afrika'nın 1994'te kolonyal ve apartheid (ayrılık) sisteme karşı verdiği mücadele ile Türkiye'nin emperyalizme karşı Çanakkale'de verdiği mücadelenin aynı anlam taşıdığını söyledi.

Ülgen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Güney Afrika'nın 53 milyonluk nüfusuyla büyük bir ülke olduğunu belirterek, 'Güney Afrika ile ilişkilerimiz Osmanlı'ya kadar uzanıyor. 1800'lü yıllarda Güney Afrika'daki Müslümanlar için İngiltere Kraliçesi, dönemin Osmanlı padişahından bir din adamı görevlendirmesini istiyor. O dönemdeki Londra büyükelçisi de bunu Osmanlı'ya iletiyor ve tarihteki ilişkilerimiz böyle başlıyor.' dedi.

Türkiye ile Güney Afrika arasındaki tarihi bağların çok eskiye dayandığını anlatan Ülgen, 'Osmanlı'nın, Güney Afrika'ya Ebubekir Efendi'yi hizmet için görevlendirmesiyle iki ülke arasında güçlü bir bağ oluşmuştur.' ifadesini kullandı.

'Güney Afrika'nın 1994'te kolonyal ve apartheid (ayrılık) sisteme karşı verdiği mücadele ile Türkiye'nin emperyalizme karşı Çanakkale'de verdiği mücadele aynı anlamı taşıyor.' diyen Ülgen, şunları kaydetti:

'Güney Afrika'nın özgürlük mücadelesini biz bu anlamda çok iyi anlıyoruz. Geçtiğimiz aylarda, ülkenin simge isimlerinden Ahmed Kathrada'nın vefatıyla Güney Afrika halkı özgürlük için ne kadar mücadele ettiğini tekrar hatırladı.'

- İlişkiler gelişiyor

Büyükelçi Ülgen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Afrika ziyaretlerinin kıtayla Türkiye arasındaki ilişkilere büyük ivme kazandırdığını dile getirerek, 'İki ülke, dünyadaki ekonomik güç olarak birbirimize çok benziyoruz. Nüfus yoğunluğumuz, ülkemizin büyüklüğü, iç dokularımız, mücadele ettiğimiz konseptler gerçekten birbirine benzer. Bundan dolayı her iki ülke için değerlendirilebilecek çok büyük bir potansiyel var.' ifadelerini kullandı.

Ülgen, son zamanlarda özellikle Türk dizilerinin dünya genelinde büyük bir hayran kitlesi oluştuğuna dikkati çekerek, söz konusu yerli yapımların Güney Afrika'da tanınması için çalışma yapacaklarını söyledi.

Büyükelçi Ülgen, 15 Temmuz hain darbe girişimi ve Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile mücadele konusunda da şu değerlendirmelerde bulundu:

'15 Temmuz darbe girişimi özellikle bu coğrafyada ve Güney Afrika'da her şeyin çok daha su üstüne çıkmasına, bizlerin mücadele ettiğimiz düşmanı çok daha net tanımlamamıza neden oldu. O bakımdan 'her şerrin ardından bir hayır vardır' misali buradaki mücadelemizde de çok daha somut ilerleyeceğimize inanıyorum. Bu ülkede ve tüm dünyada Türkiye Cumhuriyeti bayrağı tektir, büyükelçilikleri tektir, bu ülkede devlet adına iş yapacak kurumlar kuruluşların temsilcileri tektir ve bunları devletimiz tayin etmiştir. Bu çerçevede de biz temaslarımıza devam ediyoruz.'

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile