“Yükselen Güç Türkiye’nin Komşularına ve Dünyaya Etkileri” Sempozyumu Yapıldı

“Yükselen Güç Türkiye’nin Komşularına ve Dünyaya Etkileri” Sempozyumu Yapıldı

“Yükselen Güç Türkiye’nin Komşularına ve Dünyaya Etkileri” konulu sempozyum İstanbul Aydın Üniversitesi Florya Yerleşkesi'nde uluslararası konukların katılımı ile gerçekleşti.

Türkiye’nin dünyadaki ve bölgesindeki konumu, ekonomik gücü, kültürel etki alanı, siyasi ve tarihi bağlarıyla gelecekti rolünün ortaya konduğu sempozyum, İstanbul Aydın Üniversitesi ve Johns Hopkins Üniversitesi işbirliği ile yapıldı.
Sempozyumun açılış konuşmasının yapan İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mustafa Aydın, Üniversitelerin sadece sınıflardan ve laboratuarlardan ibaret yerler olmaması gerektiğini, ülkeyi ve dünyayı ilgilendiren birçok konu ve soruna çözüm bularak toplumu ve toprağıyla bütünleşmiş yerler olması gerektiğini söyledi.

İstanbul Aydın Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen bu sempozyumdan çok olumlu sonuçlar çıkacağını düşündüğünü belirten Aydın, “Türkiye asırlar boyu bu topraklarda yer aldı ve almaya da devam edecek, bu ülke insanı, toplumu ve çevresindeki ülkeleri de mutlu ederek yaşamaya devam edecektir. Bir ülkenin kalkınmışlığı sadece o ülkede kişi başına düşen gayri safi milli hâsılayla ölçülemez. İktisadi olgunluğun yanı sıra eğitim, moral değerleri, insan hakları, demokrasi o ülkenin refah düzeyini gösteren diğer unsurlardır ve bu unsurların Türkiye’ye ve komşularına barış getireceğini” söyledi.

İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mustafa Aydın’ın ardından kürsüye gelen Eski Devlet Bakanı ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, sorunlu coğrafyada sorumlu dış politika üretmek gerektiğini, insanlık tarihinin iki önemli olgu üzerine kurulduğunu bunlardan ilkinin yaşanan değişimler diğerinin ise bu değişimleri anlamak ve sorgulamak olduğunu belirtti.

Türkiye’nin sentez bir ülke ve farklı bir sosyolojik yapısı olduğunu belirten Toprak, iktidar partisinin liderinin karizmatik bir lider oluşunun ülkeyi güçlü kılmayacağını ancak demokratik bir rejimin varlığının ülkeyi güçlendireceğini belirtti.

İstanbul Aydın Üniversitesi’nin dünyanın birçok önemli üniversitesi ile yaptığı işbirliklerinin akademik ürünü olan sempozyumda, Türkiye'nin soğuk savaş dönemin dayattığı güvenlik gündemi, zayıf ekonomik yapı, istikrarsız demokrasi ve siyasi liderlikten yoksun oluşu, Türkiye’nin Batı’ya ve ABD’ye aşırı bağımlı bir ilişki içine girmesine ve Orta Doğudan Uzaklaşmasına yol açmış olması konuşuldu.
Katılımcıların sunduğu bildiriler sempozyum sonrasında İstanbul Aydın Üniversitesi ve Johns Hopkins Üniversitesi işbirliği ile kitap haline getirilecek .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile