Günümüzde kadınlar çeşitli nedenlerle evlenme ve çocuk sahibi olmayı ileri yaşlara ertelemek zorunda kalıyor. Fakat İleri yaşta doğal yollarla ya da tüp bebek yöntemi ile bebek sahibi olma olasılığı azalmakta. Bu olumsuzluğu gidermenin en önemli yolu ise yumurta dondurma. Erken dönemde yumurtaların uyarılması ile toplanan yumurta hücreleri, sağlıklı bir şekilde uzun yıllar saklanmakta, gerektiğinde ise kullanılmak üzere çözülebilmekte.
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Buyru, 2014 yılının Eylül ayında çıkarılan yönetmelik ile yumurtalık kapasitesi azalmaya başlamış kadınların, kendi istekleri ile yumurtalarının dondurulmasına imkan tanındığını kaydediyor. Daha önce kemoterapi ya da radyoterapi görecek kanser hastalarında ya da yumurtalıkları ile ilgili ameliyat geçirip yumurtalık kapasitesi azalacak kadınlar için yumurta dondurma imkanı söz konusu idi. Ama Eylül 2014’ten itibaren 3 hekimin raporu ile yumurtalık kapasitesinde azalma başlamış kadınların daha sonra doğurganlıklarını korumalarına imkan tanındı.
Prof.Dr. Faruk Buyru, kimlerin yumurtalarını dondurabileceğini şöyle sıralıyor: ”Kanser tedavisi görecek kadınlar, erken menopoz riski olan kadınlar, yumurtalık rezervi az olan kadınlar, yumurtalıklarının alınmasını gerektirecek ameliyat olacak olanlar, ailesinde erken menopoz olanlar.”
YUMURTALIKLARIN DONDURULMASI İŞLEMİ SON YILLARDA BAŞARI İLE YAPILIYOR
Prof.Dr. Buyru, yumurtalık dondurma işlemini son yıllarda başarı oranı artan bir yöntem olduğunu belirterek, “Daha önceleri dondurma ve çözme işlemleri çok başarılı olmuyordu. Embriyo dondurma ve sperm dondurma çok başarılı olduğu halde yumurta dondurma çok başarılı değildi ama son yıllarda geliştirilen vitrifikasyon dediğimiz yumurtaların hızlı dondurulması ve daha sonra çözülmesi yöntemi ile yüksek gebelik oranlarına ulaştık. Yumurtanın ya da yumurtalıkların dondurulması illa da kadının gebe kalacağı anlamına da gelmesin. Çünkü dondurulacak yumurtanın sayısı ve kalitesi daha sonraki gebelik oranlarını belirleyen durumlar. 40 yaşındaki bir kadına taze yumurta ile de tüp bebek yapsanız gebelik oranları belirli bir oranın üstüne çıkamıyor. Yumurta dondurulacak kadınların da iş işten geçmeden, yumurta sayısı azalmaya başladığında yumurtalarının dondurulması yarar sağlayacaktır” dedi.
Prof.Dr. Faruk Buyru, “Yani siz onu çözdüğünüzde elde ettiğiniz yumurta çok sağlıklı yumurta olmuyor ve gebelik şansı düşebiliyor. Kadınların yıllık jinekolojik muayene esnasında mutlaka kadın doğumcularından yumurtalık kapasitesi hakkında bilgi edinmeleri veona göre davranmalarında yarar var. Her yaşta kadının yumurtalık kapasitesini değerlendireceğimiz testler var. Ultrasonografi ile yumurtalıklardaki yumuyumurta taslaklarının sayılması, bunun yanında kanda bakılan bir takım hormon düzeyleri ile menopoz demesek bile kadının yumurtalık kapasitesi hakkında bilgi sahibi olmak mümkün, bunlar alarm vermeye başladığında bu yumurta işlemini önermekte ve uygulamakta fayda var. Hadi gel yumurta donduralım demekle olmuyor. Bir takım tedavi basamakları var. Aynı tüp bebekte olduğu gibi kadının adetinin ikinci ya da üçüncü gününden itibaren yaklaşık 10 gün süre ile yumurta geliştirici ve uyarıcı ilaç kullanması gerekiyor. Yumurtalar geliştiğinde bunu anestezi eşliğinde dışarıya alıp, uygun olgunluktaki işe yarar yumurtaları da donduruyoruz. Yeterli sayıda yumurta varsa bu işlem tek seferde yapılabilir. Buna başvuracak kişilerin birkaç merkez ile görüşüp başarı oranlarını, daha önceki dondurulmuş ve çözülmüş yumurtalarla elde ettikleri gebelikleri araştırmalarında fayda var. Ayrıca merkezin deneyimine ve ekonomik olanaklara göre de hareket etmelerinde yarar var. Yumurta dondurmanın maliyeti, kullanılan ilaçlarla birlikte 4 ila 6 bin lira arasında değişmektedir. Dondurulan yumurtaların 5 yıl aralıklarla ailenin onayını da alarak çok uzun süre saklanmasına bugünkü yönetmelikler izin veriyor. O yumurtaların ilerde çözülmesi de gebelik şansını azaltmıyor kaç yıl saklanırsa saklansın” diye konuştu.
“DAHA ÇOK İLERİDE ÇOCUK SAHİBİ OLMAK İSTEYEN BEKAR KADINLAR BU İŞLEMİ YAPTIRIYOR”
Prof. Dr. Buyru, daha çok ilerde evlenmeyi düşünenlerin, evli olup o anda doğurma imkanı olmayan kadınların bu tedaviden yararlanmak istediklerini belirterek, “Evli olan çiftler yine koşulları zorlayarak çocuk sahibi olma yolunu deneyebiliyor. Fakat daha çok evli olmayan kadınlar için önerilebilecek bir yöntem bu. Evli olduğunda tüp bebek yapıp embriyoyu da dondurma imkanına sahip çift, ama evli olmadığında yapabileceği tek şey yumurtalık dokusunun dondurulması ya da daha iyisi yumurtalıkların uyarılarak elde edilen yumurtaların dondurulması. Bazı kadınlar ben doğurganlığımı erteleyeyim, kariyerimi tamamlayayım ondan sonra doğururum, gebe kalamazsam tüp bebek yöntemine başvururum gibi bir inanışa sahip. Maalesef bu doğru değil. Her türlü tedavinin başarılı olabilmesi için, kadının yeterli sayı ve kalitede, sağlıklı yumurtaya sahip olması gerekir” şeklinde konuştu.
Yumurta Dondurma İşlemine Daha Çok Bekar Kadınlar Başvuruyor
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Buyru, 2014 yılının Eylül ayında çıkarılan yönetmelik ile yumurtalık kapasitesi azalmaya başlamış kadınların, kendi istekleri ile yumurtalarının dondurulmasına imkan tanındığını söyledi.