Buyru, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle genç kadınların yumurtalık kapasitelerine baktırmaları gerektiğini belirterek, yumurtaların dondurulmasında yaşın büyük öneminin bulunduğunu söyledi.
Günümüzde kadınların bazı nedenlerle evlenme yaşını geciktirdiğini dile getiren Buyru, şöyle devam etti:
"İleri yaşta doğal yollarla ya da tüp bebek yöntemiyle bebek sahibi olma olasılığı azalmakta. Bu olumsuzluğu gidermenin en önemli yolu ise yumurta dondurma. Erken dönemde yumurtaların uyarılması ile toplanan yumurta hücreleri, sağlıklı bir şekilde uzun yıllar saklanmakta, gerektiğinde ise kullanılmak üzere çözülebilmekte.
Özellikle çalışan kadınlar, çocuk sahibi olmayı ileri yaşlara erteliyor. Bu nedenle yumurta dondurma işlemine daha çok bekarlar başvuruyor. Bazı kadınlar, 'Doğurganlığımı erteleyeyim, kariyerimi tamamlayayım, ondan sonra doğururum, gebe kalamazsam tüp bebek yöntemine başvururum' gibi bir inanışa sahip. Maalesef bu doğru değil. Her türlü tedavinin başarılı olabilmesi için kadının yeterli sayı ve kalitede, sağlıklı yumurtaya sahip olması gerekir. Daha önce kemoterapi ya da radyoterapi görecek kanser hastalarında ya da yumurtalıkları ile ilgili ameliyat geçirip yumurtalık kapasitesi azalacak kadınlar için yumurta dondurma imkanı söz konusuydu ama Eylül 2014’ten itibaren üç hekimin raporu ile yumurtalık kapasitesinde azalma başlamış kadınların daha sonra doğurganlıklarını korumalarına imkan tanındı."
Yumurta dondurma işleminin son yıllarda başarıyla yapıldığını vurgulayan Buyru, kanser tedavisi görecek, erken menopoz riski olan ve yumurtalıklarının alınmasını gerektirecek ameliyat geçirecek kadınlar ile ailesinde erken menopoz bulunan kadınların yumurta dondurma işlemine başvurabileceğini ifade etti.
Buyru, dondurma işleminin, yumurta sayısı azalmadan yapılması gerektiğini anlatarak, 40 yaş sonrasında hem yumurta sayısının azaldığını hem de dondurulanlarda kromozom bozukluğu olasılığının arttığı uyarısında bulundu.
Kadınların yıllık jinekolojik muayenede mutlaka uzmanlardan yumurtalık kapasitesi hakkında bilgi edinmesi gerektiğini bildiren Buyru, tehlikeli bir durumları varsa buna göre önlem alınabileceğini kaydetti.
Buyru, yumurta dondurmanın halk arasında bilinenin tersine pahalı bir işlem olmadığı bilgisini vererek, "Kullanılan ilaçlarla 4-6 bin lira arasında değişmektedir. Dondurulan yumurtaların 5 yıl aralıklarla ailenin onayını da alarak çok uzun süre saklanmasına bugünkü yönetmelikler izin veriyor. Kaç yıl saklanırsa saklansın, o yumurtaların ilerde çözülmesi de gebelik şansını azaltmıyor" diye konuştu.
'Yumurta Dondurmaya Talep Evlilik Öncesi Daha Fazla'
İstanbul Üniversitesi (İÜ) Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Buyru, özellikle çalışan kadınların çocuk sahibi olmayı ileri yaşlara ertelediğini belirterek, "Bu nedenle yumurta dondurma işlemine daha çok bekarlar başvuruyor" dedi.