Yumurtalarindan Çikan 260 Yavru Caretta Özgürlüge Kulaç Attilar
Türkiye’de yuvalama alanlari disinda bulunan Kusadasi’nda, her yil deniz kaplumbagasi yuvalari artarken, bu yil 5 yuvadan çikan 260 yavru caretta caretta, su ile bulusturularak özgürlüge kulaç atti.
Dogal güzellikleri ile birçok yaban hayatina ev sahipligi yapan Aydin’in Kusadasi ilçesinde, deniz kaplumbagalari da yuvalanmaya devam ediyor. Yuvalanma alanlarinin disinda olmasi sebebiyle 2011 yilindan bu yana az sayida gözlemlenen bu yuvalama, 2023 yilinda Kusadasi ve Pamucak sahillerinde artis gösterdi. Bu yil bölgedeki yuva sayisi 7’ye ulasirken, 5 yuvadan yavru çikislari basladi.
Su ana kadar kontrol açilisi yapilan 5 yuvada toplam 395 yumurta tespit edildi. Bu yumurtalardan 260 yavru saglikli bir sekilde çikarak denize ulasti. Eylül ayinin ilk haftasinda, halen kuluçka sürecinde olan 2 yuvadan daha yavrularin çikmasi bekleniyor.
Vatandaslarin da artan duyarliligi karsisinda mutlu olduklarini ifade eden Ekosistemi Koruma ve Doga Sevenler Dernegi (EKODOSD) Baskani Bahattin Sürücü; “Türkiye’de deniz kaplumbagalari yuvalama alanlari disinda olan Aydin bölgesinde az sayida da olsa 2011 yilindan bu yana Caretta caretta Iribas deniz Kaplumbagalari yuva yaparak yumurta birakmaktadir. Bu yil Kusadasi ve Pamucak’ta yuva sayisi 7 oldu. Su ana kadar yuva kontrol açilisi yapilan 5 yuvaya 395 yumurta birakildigi ve 260 yavrunun saglikli bir sekilde denizle bulustugu tespit edildi. Yumurtalardan bazilari embriyolojik gelisimini tamamlamamis ve bozuk yumurtalar oldugu görüldü.
Eylül ayinin ilk haftasinda henüz kuluçkada olan 2 yuvadan yavrularin çikmasi bekleniyor. Uzun kumsallara sahip Kusadasi’nda carettalarin yuva yapmasi sahil sitelerinde oturan vatandaslar tarafindan ilgi ve mutlulukla karsilandi. EKODOSD derneginin kontrolünde gönüllüler tarafindan yuva alanlarinda izlemeler yapildi. Biyoloji Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Oguz Türkozan’in bilimsel destekleriyle, Aydin Doga Koruma ve Milli Parklar Sube Müdürlügü uzmanlariyla birlikte yuva kontrol açilislari yapildi, sahil sitelerinde oturan vatandaslar tarafindan izlendi. Caretta carettalarin yuvadan çikislarini ve denize gidislerini izleyen çocuklar çok sevindi. Hayatlarinda ilk kez gördükleri yavrular için geceleri nöbet tuttular. Yuva gönüllüsü olan çocuklar ve dogaseverlere EKODOSD tarafindan Caretta Dostu belgesi takdim edildi. Caretta yuvalari denizlerin ve kumsallarin temiz tutulmasi için vatandaslar arasinda önemli farkindalik olusturdu” dedi.
“Yuvalanma alanlari Bati Akdeniz’e kaydi”
Carettalarin yuvalanma alanlarinin Bati Akdeniz’e kaydiginin gözlemlendigini ifade eden Prof. Dr. Oguz Türkozan ise “Dogrudan gözlemle yapilan çalismalarda iklim degisikligine bir uyumsal cevap olarak yuvalama alanlarinin yavas yavas bati Akdeniz’e kaydigi görülmektedir. Nitekim son yillarda Italya ve Ispanya’da yuvalama yerlerinin ve yuva sayisinin arttigi gözlenmektedir. Ülkemizde de bazi alanlarda sayilari az da olsa yuvalama faaliyetleri kaydedilmektedir. Kusadasi bunlardan bir tanesi olup, bu yil bölgede 7 yuva olmustur. Önümüzdeki yil da yuvalama alanlari izlenecek ve deniz kaplumbagalarinin beslenme ve kislama alanlarinda degisiklikler takip edilecektir”



















