Yumurtalarindan Çikan Yavru Deniz Kaplumbagalari, Mavi Sularla Bulusup 'Hayat Yolculuguna' Basliyor

Adana'daki Akyatan Yaban Hayati Gelistirme Sahasi'nda bu sene 434 yuvada 10 bin 500 yavru tespit edildi Doga Koruma ve Milli Parklar 7. Bölge Müdürü Turgut Çangir: 'Arkadaslarimiz sahile gelen ziyaretçilerin zarar vermemesi için çesitli koruyucu tedbirler aliyor. Ekiplerimiz bölgeyi devamli kontrol ediyor. Yavrularin tamamina yakini yuvadan saglikli çikiyor'

EREN BOZKURT - Dogu Akdeniz kiyisindaki Akyatan Yaban Hayati Gelistirme Sahasi'nda yumurtalarindan çikan yesil deniz kaplumbagalari ve carretta carettalar, mavi sularla bulusuyor.

Türkiye'nin uluslararasi öneme sahip sulak alanlarindan olan, Çukurova Deltasi'nin en genis lagünü Akyatan ile Akdeniz arasinda bulunan, Karatas ilçesindeki Akyatan Yaban Hayati Gelistirme Sahasi'nin yaklasik 22 kilometrelik kumsali, deniz kaplumbagalarina ev sahipligi yapiyor.

Mayis ve hazirandaki yumurtlama döneminde 20'si caretta caretta olmak üzere 434 yuva tespit edilen bölgede, yavrular yaklasik iki aylik kuluçka dönemini tamamlayip yumurtalarindan çikarak mavi sularla bulusuyor.

Bu sene tespit edilen 10 bin 500 deniz kaplumbagasi yavrusu, Doga Koruma ve Milli Parklar 7. Bölge Müdürlügü ile Dogal Hayati Koruma Vakfi görevlileri ve dogaseverlerin de yardimiyla "hayat yolculuguna" basliyor.

- "Yumurtlama sürecinden sonra yavrular peyderpey denizle bulustu"

Doga Koruma ve Milli Parklar 7. Bölge Müdürü Turgut Çangir, AA muhabirine, Hatay'dan İçel'in Anamur ilçesine kadar olan sahil seridinde, yesil deniz kaplumbagalari ve caretta carettalar ile ilgili her yil çalismalar yaptiklarini söyledi.

Akyatan Yaban Hayati Gelistirme Sahasi'ni "Yuvalama için oldukça verimli" seklinde degerlendiren Çangir, söyle konustu:

"22 kilometrelik bu sahilde 434 yuva tespit ettik. Akyatan Yaban Hayati Gelistirme Sahasi'nin 22 kilometrelik sahili aslinda yesil deniz kaplumbagalarinin yuvalama alani ancak bu yil 20 caretta caretta yuvasi da tespit ettik. Bu da ayri bir zenginlik, güzellik. Bölge müdürlügü alanlarimizda daha çok İçel tarafindaki alanlarimiz caretta caretta türü. Hatay tarafindakiler yesil deniz kaplumbagasi. Adana'da bir sentez olmus. Iki bölgenin karisimi olmus. Yumurtlama sürecinden sonra yavrular peyderpey denizle bulustu. Biz bugün son yavrulari denize ugurladik. Bu yil 434 yuvada yaklasik 10 bin 500 yavru denizle bulustu. Son 15 yildir yüzbinlerce yavru deniz kaplumbagasini büyük emeklerle denizle bulusturduk."

- "Yavrularin tamamina yakini yuvadan saglikli çikiyor"

Çangir, yuvalama döneminde Doga Koruma ve Milli Parklar 7. Bölge Müdürlügü ile Dogal Hayati Koruma Vakfi görevlileri ve dogaseverlerin sahilde görev yaptigini belirterek, sunlari kaydetti:

"Yuvalama döneminde yavrulari yirticilardan korumak için çelik kafesler koyuluyor. Arkadaslarimiz sahile gelen ziyaretçilerin zarar vermemesi için çesitli koruyucu tedbirler aliyor. Ekiplerimiz bölgeyi devamli kontrol ediyor. Yavrularin tamamina yakini yuvadan saglikli çikiyor. Az miktarda yavru yuvadan çikamiyor. Bununla ilgili görevli arkadaslarimiz tüm yuvalari kontrol ediyor. Yuvadan çikamayanlari belirli bir alanda toplayip aksam saatlerinde denize saliyorlar."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile