Yunan Seçmeni Pasok ve YDP'ye Ağır Darbe Vurmaya Hazırlanıyor

Yunan Seçmeni Pasok ve YDP'ye Ağır Darbe Vurmaya Hazırlanıyor

Yunanistan, yaklaşık 3 yıldır devam eden ekonomik krizin gölgesinde ülkenin kaderinin belirleneceği kritik seçimlerde tercihini belirlemek için bugün sandık başına gidiyor.

hazırlanıyor. Oy kullanmaya saatler kala yüksek eğitim görmüş Yunanlılar, Cihan Haber Ajansı’na erken genel seçimden beklentilerini yorumladı. Yunanistan’da süren ekonomik kriz ve sert önlemler, vatandaşların iki büyük parti PASOK ve Yeni Demokrasi’ye duydukları öfke ve memnuniyetsizliği zirveye taşıdı. Hükümetin AB ve IMF ile ortaklaşa sunduğu acı reçeteye (memorandum) isyan eden Yunanlar, bugün yapılan seçimlerde bu partileri cezalandırmanın hayalini kuruyor. Seçimlerde bu iki partinin alacakları tarihi yenilgiyle sistemin temelden devrileceğine inan vatandaşlar, memorandum karşıtı küçük sol partilerin iktidarda olduğu bir hükümet istiyor. Halk, seçim sonucunda iki büyük partinin çoğunluğu sağlaması durumunda ise krizin derinleşerek vatandaşın sırtına yeni yükün bineceğine inanıyor.

İKİ PARİYE DAYALI SİSTEM DEVRİLECEK
Veteriner bayan Sofia da memorandum karşıtlarından. Seçimlerden büyük bir devrilme sonucu beklediği söyleyen Sofia, “Siyasi arenada bir devrilme olmalı. Büyük bir farkla sol partilerin kazanmasını istiyorum. Memorandum rafa kaldırılsın. Daha fazla gitmiyor. Seçimler bunu değiştirecektir.” görüşünü dile getiriyor.“Seçim sonuçları iki partili (PASOK ve Yeni Demokrasi) sistemi devirmeli.” görüşünü dile getiren mühendis Yannis Stavros, “Bunlar toplum, ekonomi ve üretimi mahvettiler. Değişim şart. Halk ve Yunanistan’ın geleceği için bu gerekli.” diyor. Solun tamamının kesin zafer kazanması gerektiğine inanan Stavros, “Sol parti liderleri işbirliği yapmalı. Sol partilerin işbirliğine gitmesi halk için bir ihtiyaç.” ifadelerini kullanıyor.

KRİZ DAHA DA DERİNLEŞECEK
Kimyager Angelos Demertzis ise Avrupa Birliği (AB) ve Uluslar arası Para Fonu (IMF) programını (memorandum) uygulayan güçlerin seçimlerde çoğunluğu elde edeceğini düşünüyor. Seçimlerden her hangi bir beklentisinin olmadığını söyleyen Demertzis, şunları söylüyor: “Şimdiye kadar ekonomide hayata geçirilen tercihlerin son bulmasını umuyorum. Ancak bu o kadar kolay değil. AB ve IMF ile işbirliği yapan güçler (PASOK-YDP), yine çoğunluğu bulacaklar. Koalisyon hükümeti de bu güçler tarafından kurulacaktır.”

Seçimler sonrası bu partilerin kuracağı hükümetin ekonomik krizin derinleşmesine sebep olacağı öngörüsünde bulunan Demertzis, “Bu işi daha da kötüleştirecek. Halkın sırtına yeni yük bindirecekler.” iddiasında bulunuyor. Özel bir şirkette çalışan bayan Pandula Niki de sol parti ve sistem kökten değişsin diyenlerden. “Sistemin kökten değişmesini istiyorum. Bir derilme olacak.” değerlendirmesinde bulunan Niki, “Bunun için oyumu sola kullanacağım. Bence iki büyük parti hükümet kuramaz. Değişim şart. Başka yol da yok.” ifadelerini kullanıyor.

Aşırı sağcı Bağımsız Yunanlılar Partisi Atina millevekili adayı Yorgos Vuros ise PASOK ve YDP’nin yüzde 30’dan daha az oy alacaklarını öne sürüyor. “Birinci biz ikinci ise Radikal Sol İttifak (SİRİZA) olsun. İki parti işbirliği yapsın.” diyen Vuros, “Sağ ve sol yok. Hırsızlık yapanlar ve yapmayanlar var. İki parti var. Çalanlar ve çalmayanlar.” görüşüyle krizden ağzı yanan umutsuz ve öfkeli vatandaşların duygularını dile getiriyor.Seyyar simitçi ise seçim sonucu ‘medeni ülkelerde olduğu gibi çok partili bir parlamento’ şeklinde özetliyor.

DAHA KÖTÜSÜ OLACAK
Oldukça karamsar bir tablo çizen yaşlı bir emekli ise “Seçimlerden sonra ekonomide bir değişim beklemiyorum. Ne değişsin? Zaten iflas ettik. Hiç bir şey değişmeyecek. Daha kötüsü olacak.” şeklinde görüşünü dile getiriyor. Son olarak bir diğer mühendis İliyas, daha soğukkanlı bir yorumda bulunuyor. Seçimlerde yeni koşulların demokrasi ve halktan yana oluşmasını diliyor: “Toplum ve demokrasi için seçimlerde yeni koşulların oluşmasını umuyorum. Seçimlerden sonra bir şeylerin değişmesi vatandaşın elinde. Halk belli oranda gerçek demokrasi ve adalet için taleplerini gündeme getirdi. Bence seçim sonucu karma olacak.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile