Yunanistan'a 'Kahve Vizesi' İçin Çalışmalar Sürüyor

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Başkanı Başaran Ulusoy, "Yunanistan'da ilgili bakanlıklarla kolaylaştırılmış vize uygulaması için çalışmalarımız devam etmektedir" dedi.


Ulusoy, AA muhabirine Yunanistan'da, Türkiye'ye "kahve vizesi" adı altında kısa süreli vize verilmesi amacıyla görüşmeler yaptıklarını anlattı.

TÜRSAB olarak, mart ayında Yunanistan Seyahat Acentalar Birliği genel kurulu dolayısıyla Atina'da bulunduklarını anımsatan Ulusoy, ziyaret sırasında HATTA Başkanı George Telonis ile Türkiye-Yunanistan arasındaki turizm ilişkilerinin halihazırdaki durumu ve turizm trafiğini arttırmak için yapılması gerekenleri görüştüklerini anlattı.

Genel Kurul sonrasında, Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu ile birlikte Yunanistan Dışişleri Bakanı Dimitris Avromopoulos'u da ziyaret ettiklerini belirten Ulusoy, iki ülke arasındaki işbirliğinin geliştirilmesine ilişkin ortak destinasyon paketlerinin hazırlanması konusunda görüştükleri Avromopoulos ile vize alımlarının kolaylaştırılmasına yönelik çalışmalarla ilgili fikir alışverişinde de bulunduklarını ifade etti.

Ulusoy, Yunanistan Güney Ege Bölgesi Başkanı Yiannis Maheridis'in, Türkiye için "kahve içme vizesi" adı altında kısa süreli vize çıkartılmasına olumlu bakması durumunda, bu ülkeye gidecek olan günübirlik ziyaretçi sayısında artış beklediklerini belirterek, ayrıca 2013 yılının ilk 9 ayında Yunanistan'dan Türkiye'ye gelen ziyaretçi sayısının da 509 bine ulaştığını bildirdi.

Yunanistan Turizm Bakanlığı verilerine göre 2012 yılında Yunanistan'ı ziyaret eden Türk turist sayısının 600 bini geçtiğini dile getiren Ulusoy, "2013 yılının Ocak-Mart döneminde ise Türk turist sayısı 132 bin 973 kişidir. Gemi seyahatleri vizesiz olmadığından dolayı yapmış olduğumuz çalışmalar neticesinde, Yunanistan'daki ilgili bakanlıklarla kolaylaştırılmış vize uygulaması için çalışmalarımız devam etmektedir" dedi.

konuştu.

- "Kahve vizesi doğru bir düşünce"

Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği Genel Sekreteri Levent Erdoğan da Türkiye'den bölgeye geçişin daha kolay hale getirilmesinin büyük yarar sağlayacağını belirterek, "Kısa süreli vize çıkarma girişimi olumlu bir adım olacaktır" dedi.

Erdoğan, söz konusu çalışmanın, iki ülke arasındaki dostluğu pekiştirmenin yanı sıra, özellikle Yunan ekonomisine önemli katkı sağlayacağına dikkati çekerek, sadece İstanbul ve İzmir'den Atina'ya, Selanik'e, Alexandroupolis'e ve Meis Adası'na geçen kişi sayısına bakıldığında dahi bu girişimin ne kadar yararlı olduğunun görülebileceğini anlattı.

Ayrıca Meis Adası'na, Schengen Vizesi'ne gerek olmadan günü birlik geçişlerin mümkün olduğuna da değinen Erdoğan, kısa süreli vize uygulamasının hayata geçirilmesiyle başta yaz ayları olmak üzere adalara geçen turist sayısının ciddi oranda artacağını dile getirdi.

Erdoğan, Yunanistan ve çevresini ziyaret eden, o bölgede konaklayan insanların, esas harcamayı yapan, gelir düzeyi yüksek kesimden oluştuğuna işaret ederek, "Yeme-içme ve eğlence amacıyla orada bulunan, deneyimlerinden keyif çıkarmak isteyen bir kesimden söz ediyoruz. Dolayısıyla ciddi harcama yapan bir misafir profili var. Bizim ülkemizden Yunanistan'a geçen insanlar da bu grubun içinde yer alıyor. Bu nedenle Türkiye'den bölgeye giden turist sayısının, Yunanistan'a ekonomik olarak önemli bir fayda sağladığı ortadadır" ifadelerini kullandı.

Pronto Tur Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran ise Yunanistan'ın sonunda Türk turisti keşfettiğini belirterek, son 3-4 yılda Yunanistan'ın Türk turist sayısında kayda değer bir artış sağladığına dikkati çekti.

Onaran, hem Yunan adalarının hem de karayoluyla özellikle Batı Trakya bölgesinin hafta sonları 2-3 günlük paket geziler için çok tercih edilebileceğini dile getirerek, Pronto Tur'un 2013 yılında gönderdiği sayının 2010 yılının 3 katı olduğunu belirtti.

"Biz de komşumuza daha kolay gitmek adına vize sorunlarının çözülmesini istiyoruz. Yunanistan önceki yıllara kıyasla prosedürlerini azaltıyor. Kahve vizesi doğru bir düşünce" diyen Onaran, kısa tatiller için aynı gün verilebilecek ve normal vizeden yarı yarıya ucuz bir vize olması halinde Yunanistan'ın kısa sürede Türkiye'den iki kat turist alabileceğini söyledi.

"Ama dediğim gibi adı üzerinde kahve vizesi diyorsak 200 lira vize masrafı olmaz" diyen Onaran, maliyeti ucuz kahve vizesinin, Yunanistan'a 2014 yılında 100 bin Türk turisti çekebilme imkanı tanıyacağını vurgulayarak, bunun yanında 3-6 ay gibi sürelerde verilen vizelerin de 2-3 yıllık olabilmesinin, Yunanistan'a olan talebi önemli oranda arttıracağını sözlerine ekledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile