Maliye Bakanı Yorgos Papankonstantinu, bugün öğlen saatlerinde düzenlediği basın toplantısıyla, 3 yıllık programa ilişkin ayrıntıları kamuoyuna duyurdu. Dün gece tamamlanan müzakerelerde, beklendiği gibi ağır ekonomik önlemlerden en fazla kamu sektöründe çalışanlar ile emekliler etkilenecek.
ÖNLEMLER
Kamu sektöründe aylık 3 bin Euro'ya kadar maaş alanlara, 13. ve 14. maaşlar yılda toplam bin Euro olarak yansıtılacak. Buna göre 13. maaş olarak isimlendirilen yılbaşı maaşı 500 Euro ve 14. maaş olarak isimlendirilen Paskalya ve yaz tatili döneminde verilen yarımşar maaş 250+250 toplam bin Euro olacak. Daha önce 13. ve 14. maaşın tamamen kesilebileceği belirtiliyordu. Maliye Bakanı, 13. ve 14. maaşın tamamen kesilmemesi ve dar gelirlilerin korunması için elinden gelen çabayı yaptıklarını vurguladı. Papakonstantinu, özel sektörde rekabetin sürdürülebilmesi için kesinti yapılmaması için mücadele verildiğini anlattı.
Diğer yandan aylık 2 bin 500 Euro'yu geçmeyen emekli maaşlarında da yılbaşı maaşı 400, Paskalya ve tatil ikramiyelerinin ise 200+200 toplam 800 Euro olmasına karar verildi. Daha yüksek emekli maaşları ise kısılacak.
Kamu çalışanlarının ödeneklerinde ise yüzde 8 kesintiye gidilecek. Ayrıca kamu ve emekli maaşları 3 yıl süreyle donduruldu.
Atina'nın AB ve IMF ile anlaştığı program, 2014 yılı sonuna kadar bütçe açığını AB ortalaması olan yüzde 3'ün altına indirmeyi hedefliyor. Bu bağlamda en düşük KDV oranı yüzde 10'dan 11'e, en yüksek KDV oranı ise yüzde 21'den 23'e çıkartılacak. Diğer yandan akaryakıt, sigara ve alkollü içkilere ise ek yüzde 10'luk vergi artışı getirilecek. Lüks harcamalarda da vergi artışı olacak. Hükümetin dar gelirli vatandaşlar için uygulamaya koyduğu ekonomik yardımın ikinci taksitinin ödemesi ise ertelendi.
"İFLAS YERİNE KURTULMAYI SEÇTİK"
Diğer yandan Maliye Bakanlığı, kamu yatırımlarında 2010 yılında 500 milyon Euro kesintiye gidileceğini de duyurdu. Yunanistan'ın 300 milyar Euro dış borcu olduğunu belirten Maliye Bakanı Papakonstantinu, dış borcun GSMH'nın yüzde 140 çıkacağı öngörüsünde bulundu. 2014 yılında itibaren ise bunun azalma eğilimine geçeceğini ifade etti.
Maliye Bakanı, bankaların taze para ihtiyacını garanti altına alacak ve finans sisteminin desteklenmesine olanak verecek bir fon kurulacağını da belirtti. Bakan, bunun AB ve IMF yardımlarından besleneceğini söyledi.
Programın sonunda kamuda çalışanların ve emeklilerin kayıplarının karşılanıp karşılanmayacağı yönündeki bir soruya ise bunun o zaman ekonominin durumuna göre ele alınacağını söyledi. Papakonstantinu, "Bu çok zor bir program. Yunan halkından daha iyi yarınlar için şimdi fedakarlık yapmalarını istiyoruz" dedi.
Papakonstantinu, "hükümetin ağır önlemler ile iflas arasında tercih yaptığını" söyledi. Bakan şöyle konuştu: "Durumu hepimiz biliyoruz. Tercih batma ile kurtulma arasındaydı." AB ve IMF ile çok zor müzakereler yaptıklarını belirten Papakonstantinu, AB ve IMF ile imzalanan anlaşmanın en geç salı günü meclise geleceğini ve hafta sonuna kadar da onaylanacağını açıkladı.
3 YIL İÇİN 120 MİLYAR
Papakonstantinu, bugün akşam Brüksel'de toplanacak Eurogroup toplantısına katılacak. Toplantıda anlaşmanın onaylanarak yardım mekanizmasına yeşil ışık yakılacak. Yapılacak yardım miktarının bugün Eurogoup toplantısında açıklanacağını belirten Papakonstantinu, bunun son günlerde kamuoyuna yansıyan (120 milyar Euro) civarında olacağını söyledi. Yunanistan'ın bu miktarın tamamını çekmeyi düşünmediğini belirten Yunan Maliye Bakanı, 3 yıllık programın bitmesinden önce piyasalara kredi için başvurmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.
PAPANDREU: TARİHİ BİR GÜN
Sabah saatlerinde bakanlar kurulunda dramatik bir konuşma yapan Başbakan Yorgo Papandreu ise ülkenin tarihi bir dönemden geçtiğini belirtti. "Eğer bu acı önlemleri almasaydık batacaktık" diyen Papandreu, fedakarlık çağrısında bulundu. "En büyük hasta kamu sektörü" vurgusunda bulunan Papandreu, "Ülkenin kurtarılması için birlik olmalıyız. Zor yıllar geçireceğiz. Ancak başaracağız" ifadelerini kullandı. Dar gelirli vatandaşı kuruyacakları teminatı veren Yunan başbakan, ekonomik krizi ülke için bir fırsat olarak gördüğünün altını çizdi: "Bu hem bizim hem de Yunanistan'ın değişmesi ve yeni bir başlangıç için bir fırsat."
Kendisinin ağır ekonomik önlemler nedeniyle siyasi faturayı ödemekten çekinmediğini ifade eden Papandreu şöyle konuştu: "İktidar için iktidarda değilim. Hizmet için buradayım. Görev süremin sonunda, Yunanistan iflas etmemiş olacak. Yeniden doğacak." Papanadreu, PASOK için kırmızı çizginin ülkenin milli çıkarı olduğunu kaydetti.
Halkın siyasilerin gerekli fedakarlıkta bulunmadıkları yönündeki tepkilerinin önünü almak için de Papandreu, sembolik bir öneri sundu. Papandreu, meclis başkanından milletvekillerinin 13. ve 14. maaşlarından (ikramiyelerinden) vazgeçmeleri için çağrıda bulunmasını isteyeceğini söyledi.
Son olarak Papandreu, ekonomik kriz ateşinin Avrupa'ya ve Euro bölgesi ülkelerine de yayıldığını sözlerine ekledi.