Yunanistan ayaklandı

Yunanistan'da halk, ekonomik kriz ve kemer sıkma politikası yüzünden ayaklandı.

Yunanistan’da hükümetin 30 milyar Euro’luk kemer sıkma politikasını protesto eden kamu ve özel sektör çalışanlarının başlattığı grev ülkede yaşamı durdurdu, çıkan olaylarda 3 kişi hayatını kaybetti. Sendikaların ‘Ayaklanın’ mitinglerine 100 bini aşkın kişi katıldı, bazı gruplar Marfin Bank’ı ateşe verdi, Ekonomi Bakanlığı’na molotof kokteyli attı.

Yunanistan’da hükümetin bütçe açığının daraltılması yolunda yaptığı ekonomik reformlar çerçevesinde 30 milyar Euro’luk kemer sıkmanın protesto edildiği greve kan bulaştı. Genel grev ilan eden memurlar (ADEDY) ve işçi (GSEE) sendikalarının “Ayaklanın” mitinglerine 100 bini aşkın çalışan katılarak hükümeti protesto ederken, eylemler sırasında çıkan olaylarda 3 kişi hayatını kaybetti. Ortaya çıkan görüntüler, Atina’da 1.5 yıl önce 17 yaşındaki bir gencin polis tabancasından çıkan kurşunla hayatını kaybetmesiyle başlayan ve günler süren dehşet olaylarını hatırlattı.

Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu’nun (ADEDY) önceki gün başlattığı 48 saatlik greve dün Yunanistan İşçi Sendikaları Federasyonu’nun 24 saatlik grevle katılmasıyla birlikte, Atina’da uzun yıllardan sonra ilk kez bu kadar kalabalık protesto gösterisi yapıldı. Mesajı “Ayaklanın” olan miting için parlamento binasının bulunduğu Syntagma Meydanı’nda toplanan göstericiler, “Faturayı çalışanlar ödemeyecek” sloganı attı. Parlamento binası önündeki meçhul asker anıtına siyah bir bayrak koyan göstericiler ”Devletin parasını çalanlar cezalarını çeksin” yazılı pankartlar taşıdılar.

‘Ayaklanın’ mitingleri

Ancak kontrolden çıkan bazı gruplar, Atina şehir merkezini savaş arenasına çevirdi. Olaylar bir grup göstericinin parlamento ve Maliye Bakanlığı binalarına girmek istemesi üzerine başladı. Polis gözyaşartıcı bomba kullanarak cevap verdi. Protestocular, “Hırsızlar” diye bağırarak güvenlik hattını geçip Parlamento’ya girmeye çalıştı. “Parlamentoyu yakın” sloganlarına karşılık yunan polisi göstericilere göz yaşartıcı gaz ile karşılık verdi. Göstericiler, “IMF ve AB bir asırlık sosyal gelişmeyi çalıyor”, “Krizin bedelini zenginler ödemeli” yazılı pankartlar açtı. Bazı gruplar da birkaç yüz metre ötedeki Panepisitimiu Caddesi’nde bankaların ve dükkanların vitrinlerini kırdı. Bu arada göstericilerin molotof kokteyli attığı Atina’nın merkezindeki Marfin Bankası binası yanmaya başladı. Binada bulunan 3 kişinin dumandan zehirlenerek öldüğü, bunlardan birinin de hamile bir kadın olduğu açıklandı.

Atina’dan diğer kentlere sıçradı

Atina’daki olayların yası sıra diğer bazı kentlerde de olaylar çıktı, çatışmalar yaşandı. Selanik’te göstericiler Etniki Aminas Caddesi üzerindeki dükkanlara ve banka şubelerine saldırdı. Patra şehrindeki olaylarda da polis göz yaşartıcı bomba kullanarak göstericileri dağıttı. Yanya şehrinde ise üç banka şubesi ve çok sayıda ATM cihazı tahrip edildi. Korfu adasında göstericilerden bir grup vilayet binasını işgal etti.

Tüm ülkede hayat durdu THY uçuşları iptal etti

Grev nedeniyle Yunanistan’da tüm havaalanları, limanlar, garlar, devlet daireleri, bankalar, okullar, belediyeler kapalı kaldı. Hastanelerde sadece acil vakalara bakıldı. Hava sahasının kapatılmasıyla iç ve dış istikametlere yapılması programlı onlarca sefer iptal edildi, gemilerin limanlardan ayrılmaması yüzünden anakara ile adalar arasındaki bağlantı koptu. İstanbul-Atina uçak seferleri de karşılıklı olarak iptal edildi. Şehiriçi toplu ulaşım sadece 6 saat için sağlandı. Otobüslerin çalıştığı saatlerde ise taksiciler iş paydosu yaptı.

Çalışıyor diye İHA canlı yayın aracını yaktılar

Yunanistan’da yaşanan genel grevden dolayı haber ajansları ve radyo-televizyon kanalları dün çalışmadı. Televizyonlar genellikle banttan program yayınları yaparken kamuoyu yabancı basın organlarından ve bloglardan faydalanarak haber almaya çalıştı. Alınan izinlerle sadece uluslararası kuruluşlar, Atina şehir merkezinden canlı yayın yapabildi. Ancak göstericiler bu kuruluşların muhabirlerine de saldırdı. “Bugün neden çalışıyorsunuz” diyen bazı göstericiler İhlas Haber Ajansı’nın canlı yayın aracını yaktı. Bu arada Yunan halkı Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerinden haberleşirken, Yunanistan’ın önemli haber kanallarından Skai TV, olaylarda can kayıplarının yaşandığı haberinin gelmesi üzerine belgesel yayını bıraktı ve yabancı kanallardan aldığı görüntülerle gösteriler hakkında bilgi vermeye başladı. Ölüm haberlerinin gelmesi üzerine daha önce grev ilan eden Gazeteciler Sendikası yayın izni verdi ve televizyonlar canlı yayına başladı.

‘Sen de politikan da s..rin gidin’

Yunanistan’da kemer tedbirlerinin açıklanmasından sonra “Mavroprovatos” (Karakoyun) rumuzlu kişi tarafından bestelenen “Emekçi” adlı bir şarkı moda oldu. Klipte önce Başbakan Yorgo Papandreu’nun “Yolda karşılaştığım emekçiler bana vatan uğruna maaşlarından fedakarlıkta bulunmaya hazır olduklarını söylüyorlar” sesi duyuluyor. Ardından da şu mısralar okunuyor:
Emekçiyim vatanımı seviyorum ve gerekirse başbakan için fedakarlık yaparım.
Onu yolda gördüğümde elimi omzuna koyup ‘kaç maaşımı almak istersen al’ diyorum.
Ancak maaşımı kesmeden, oğlumu işten kovmadan, benim için en değerli şeyi de al başbakan.
Al al taş...ımı al. Sen de, polikan da s..rin gidin.



Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile