Yunan hükümetinin dün gece geç saatlerde kreditörlere sunduğu söz konusu reform programı Yunanistan Parlamentosu'nda bugün görüşülecek.
Avrupa Birliği (AB), Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) oluşturduğu kreditörler, ülkenin daha fazla kemer sıkma politikası uygulayarak borçlarını yönetmesini istiyordu. Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın dün akşam sunduğu önerilerin kreditörlerin 25 Haziran'da istediklerinden farklı olmadığı belirtiliyor.
Kreditörlere sunulan yeni teklifte, reform ve harcama kesintileri karşılığında ülkenin uzun vadeli borcunun yeniden şekillendirilmesini ve 2018'e kadarki borçlarının ödenebilmesi için 53,5 milyar avro kurtarma kredisi talebinde bulunuldu.
Reform önerileri paketinde, Yunan hükümetinin, kreditörlerin turizm potansiyeli en yüksek bölgeler olan adalarda ülke geneline göre yüzde 30 az olan KDV'nin artırılması talebini kabul ettiği görülüyor. Buna göre, Yunan hükümeti, KDV'nin yüzde 23'e çıkartılacağı adalarda, vergi artışına ilk önce en çok turist çeken bölgelerden başlayacağını da teklifte belirtti.
Yunan hükümeti, ülkede temel gıda ürünleri, enerji, su ve otel fiyatlarında KDV'yi yüzde 13, ilaç, kitap, ve tiyatro fiyatlarında ise yüzde 6 olarak toplayacağını kreditörlere teklifinde bildirdi.
Teklifte en önemli başlıklardan biri de vergi sistemiyle ilgili. Kreditörlerin Atina'dan istekleri olan, ülkenin KDV sisteminde 1 Temmuz 2015'ten geçerli olmak üzere reform yapılması, yüzde 26 olan kurumlar vergisinin yüzde 28'e çıkartılması, 2017 sonuna kadar kurumlar vergisinin ve kişisel işletmelerden gelir vergisinin tamamının peşin alınması da yeni teklifte yer alıyor.
Yunanistan'ın sunduğu reform önerileri paketinde, Yunan ekonomisinde önemli yer tutan denizcilik şirketleri için tonaj vergisinin artırılması ve özel vergi ayrıcalıklarının kaldırılması da yer buluyor.
- Savunma harcamalarında 100 milyon avro kesinti yapılacak
Teklifte, tarım sektörüne tanınan vergi ayrıcalıklarının kaldırılması, emlak vergisi oranlarının güncellenmesi, savunma harcamalarında bu yıl için 100 milyon avro ve gelecek yıl içinde 200 milyon avro kısıtlama yapılması, asker sayısının düşürülmesi, televizyon reklamlarından vergi alınması, 5 metreyi aşan teknelerden ve karavanlardan alınan lüks tüketim vergisinin yüzde 10'dan yüzde 13'e yükseltilmesi, 4G ve 5G lisanslarından gelir elde edilmesi, emeklilerle ilgili reform yapılması, serbest çalışan kişilerin emeklilik için katkı paylarının yeniden düzenlenmesi ve emekliler için sağlık katkı payının yüzde 4'ten yüzde 6'ya yükseltilmesi bulunuyor.
- 40 havalimanı özelleşecek
Reform paketinde "özelleştirme" başlığı altında da kreditörlerin önemli şartlarını Yunan hükümetinin kabul ettiği görülüyor.
Yunan hükümeti, Kreditörlerin Yunanistan Devlet Malvarlığı Değerlendirme Fonu'na (HRADF) 2014 yılı sonu itibarıyla kayıtlı bütün mal varlıkların özelleştirilmesini kabul ediyor. Fonun yönetiminde, Atina Uluslararası Havalimanı'nın yanı sıra, 39 bölgesel havalimanı, petrol şirketi Hellenic Petroleum (HELPE), 35 devlet binası, piyango şirketi, at yarışları şirketi, Appha Bank, National Bank, Piraeus Bank, Yunan Posta Servisi (Hellenic Post), Güney Kavala'daki gaz deposu, birçok otoyol ve limanlar bulunuyor. Teklifte, Pire Limanı gibi ihalesi yapılan özelleştirmelerin bu yılın ekim ayından önce tamamlanması kabul ediliyor.
- Avro Grubu kabul ederse teklif, pazar günü karara bağlanacak
Başbakan Çipras, bugün parlamentoyu toplantıya çağırdı. Paketin yarın Avro Bölgesi maliye bakanları toplantısından önce bu akşam Yunan Parlamentosu'nda oylanması bekleniyor. Yunan hükümeti parlamentodan yetki talep ediyor.
Sunulan teklif, Avro Grubu'nun yarın yapılacak toplantısında incelenecek. Avro Bölgesi'ne üye ülkelerden bazıları Yunanistan'ın "verilen ödevlerini" tam olarak yapmadığına inanıyor. Yunanistan'ın yeni paketi Avro Grubu tarafından ikna edici bulunmazsa derhal geri çevrilme ihtimali de var.
Avro Grubu'nun kabul etmesi durumunda teklif, pazar günü Avrupa Birliği Liderler Zirvesi'nde karara bağlanacak. Aynı zirvede, Yunanistan için yeni bir programa başlanıp başlanmayacağına veya Yunanistan'ın Avro Bölgesi'nden çıkması (Grexit) kararı alınması halinde Avrupa'nın geri kalan ülkelerinde bu kararın etkisinin nasıl azaltılabileceği ele alınacak.
Yunanistan'ın halihazırda toplam borcu 323 milyar avro seviyesinde bulunuyor. Bu borcun 240 milyar avroluk kısmını Avrupa'dan alınan kurtarma paketi oluşturuyor. Yunanistan'ın borcunun yüzde 60'ı Avro Bölgesi'ne, yüzde 15'i devlet tahvillerine, yüzde 10'u IMF'ye, yüzde 8'i Yunan bankaları ve yabancı bankalar başta olmak üzere diğer kreditörlere, yüzde 6'sı da ECB'ye olmak üzere sıralanıyor.
Yunanistan, Borçları İçin Avro Bölgesi'nden 53,5 Milyar Avro İstedi
Yunan hükümeti, Avro Bölgesi'ne sunduğu son reform önerileri paketinde, ülkenin uzun vadeli borcunun yeniden şekillendirilmesini ve 2018 yılına kadarki borçlarının ödenebilmesi için 53,5 milyar avro talep etti.