ATİNA – Yunanistan’da, sıtma hastalığının yeniden baş göstermesi üzerine sıtma vakalarının sıkça görüldüğü bazı bölgelerin denetim altında tutulduğu bildirildi.
Alınan bilgiye göre, Yunanistan Bulaşıcı Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi (KEELPNO) ve Ulusal Kan Merkezinin (EKEA) ortak kararıyla alarma geçirilen 12 belediyedeki hastanelerde kan alma ve verme işlemleri 6 ay süreyle durduruldu.
Yunan sağlık örgütleri de bu bölgeleri ziyaret eden ve buralarda en az bir gece kalan kişilerin de kan vermelerinin sakıncalı olduğunu kaydetti.
Kan verilmesinin 6 ay süreyle yasaklandığı belediyeler şöyle:
'Başkent Atina’nın da içerisinde bulunduğu Attiki bölgesinde Marathonos belediyesi, Selanik bölgesinde Langada ve Pylea belediyeleri, Trikala bölgesinde Trikkeon ve Farkadonas belediyeleri, Kardiça bölgesinde Palama belediyesi, Lakonia bölgesinde Evrota belediyesi, Eyvia bölgesinde Halkideon belediyesi, Viotia bölgesinde Thiva belediyesi, Larisa bölgesinde Tempon belediyesi, Ahaia bölgesinde Batı Ahaia belediyesi ve Mora Yarımadası’ndaki İlias bölgesinde Andravida belediyesi.'
KEELPNO’dan yapılan açıklamada, Yunanistan’da sıtma vakalarının artmasında bulaşıcı hastalıkların yaygın oluğu ülkelerden gelen göçmenlerin etkisinin bulunduğu ifade edilerek, göçmenlerin yoğun yaşadığı bölgelerde bunun beklenen bir şey olduğu belirtildi. Hastalığın sineklerle bulaşabildiği anımsatılan açıklamada, vatandaşların bu konuda kişisel ölemler alması istendi.
KEELPNO'nun açıklamasında, Yunanistan’ı ziyaret edecek turistlerin ise bu konuda özel ilaç önlemi almasının gerekli olmadığı ancak hastalığın yoğun görüldüğü yerlerde dikkat gösterilmesi gerektiği bildirildi.
Öte yandan, Atina Tıp Doktorları Derneği (ISA) Başkanı Yorgos Patulis, ülkede artış kaydeden sıtma salgınıyla ilgili yaptığı açıklamada, hükümetin bu konuda gerekli önlemleri almadığını ileri sürerek, Kamu Sağlığı Kurumu Genel Sekreteri Yannis Baskozu’nun istifasını istedi.
Patulis, ISA’nın Sağlık Bakanlığını uyardığını ancak bunların yetkili makamlarca dikkate alınmadığını savunarak, “12 bölgenin karantinaya alındığının açıklanması, Sağlık Bakanlığının eksikliklerinin kamu sağlığını ciddi şekilde tehlikeye soktuğu yönündeki korkuları doğruluyor.” ifadelerini kullandı.
Yunanistan’da, 36 yıl aradan sonra 2009'dan itibaren sıtma hastalığında artış görülürken 2015'te 85 sıtma vakası kaydedilmişti.
Yunanistan'da Sıtma Alarmı
Hastalığın yoğun görüldüğü 12 belediyede kan alma ve verme işlemleri durduruldu.