Parti liderlerinin ortak değerlendirmesi ise artık genel seçimlere giden yolun açıldığı yönünde oldu.
Yeni Demokrasi Partisi Başkanı Andonis Samaras, Güney Kıbrıs Rum Kesimi'ni ziyareti sırasında karara ilişkin yaptığı değerlendirmede, Avro Grubu'nun ''önemli ve olumlu'' olarak nitelediği kararını memnuniyetle karşıladı.
Samaras, kararın Yunanistan'ın iflas riskini uzaklaştırdığını, ülkenin Avrupa'daki yerini sağlamlaştırdığını ve genel seçimlerin yolunu açtığını kaydetti.
Bu sonuçta Yeni Demokrasi Partisi'nin duruşunun etkili olduğunu kaydeden Samaras, partinin olumlu oyu olmaksızın ülkenin borçlarının silinmesi, borç faizlerinin düşürülmesi ya da yeni kredi alınmasının mümkün olamayacağını söyledi.
Samaras, iki yıl önce PASOK'un başlattığı belirsizlik, karanlık ve gerileme döneminin bugün kapandığını da ifade etti.
Yunanistan'ın zaman kazandığını ve umut için bir pencere açıldığını belirten Samaras, Yunan halkının hala çektiği sıkıntılara işaret ederek, 'Kutlama zamanı değil ' diye konuştu.
Samaras, ülkenin toparlanmasının henüz başında olunduğunu vurgulayarak, partisinin bunda öncü rol oynayacağını kaydetti.
- 'Artık kalkınmaya dönük bir plan oluşturulabilir 'Eski Başbakan ve sosyalist PASOK'un lideri Yorgo Papandreu da, anlaşmadan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, Yunanistan'ın ortaklarını 26-27 Ekim hedeflerine ulaşılacağı yönündeki ikna etme çabalarının artık karşılık bulduğunu söyledi.
Anlaşmanın tarihi bir öneme sahip olduğunu belirten Papandreu, bu sayede ülkenin iflastan kurtulma ve artık açık ve borç yerine katma değer, istihdam sağlayıp fazla verecek, güçlü kurumlar üzerinde duran bir ekonomi için yeni kalkınma çabasını içerecek yeni bir dönemin yolunun açıldığını dile getirdi.
Tahvil takası planı PSI (özel sektör katılımı) üzerine de değerlendirmelerde bulunan Papandreu, PSI ile borcun büyük kısmının azaltılmasının ötesinde ülkenin kreditörlere olan yıllık yükümlülüklerinin azalması ile her yıl milyarlarca avro kazanacağını ifade etti.
Papandreu, tasarruf edilen bu kaynaklarla artık kalkınmaya dönük bir planın oluşturulabileceğini söyledi.
Büyük bedele rağmen Yunan halkına bu cephede savaşmaları ve bu çabaları orta yolda bırakmamaları çağrısında bulunan Papandreu, ülkenin rekabetçi avantajlarının üzerine kurulu kalkınmaya dönük bir model oluşturulması gerektiğini belirtti ve ülkenin potansiyeli ve doğal zenginliklerine dikkati çekti.
- 'Kararın toplumsal kazancı yok 'Ortodoks Halk Partisi (LAOS) Başkanı Yorgo Karacaferis, kararın, parti olarak geçici hükümetten çekilmelerini haklı çıkardığını ifade ederek bu kararla hem uluslararası arenada rezil olduklarını hem de Yunanistan'ın 2020'den önce piyasalara dönemeyeceğini söyledi.
Anlaşmanın ekonomiyi ileriye götürecek bir tek önlem içermediğini söyleyen Karacaferis, Avro Grubu'nun kararının toplumsal kazancı olmadığını kaydetti.
Karacaferis, Yunanistan'ın İtalya, İspanya ve Portekiz ile güçlü bir ittifak kurması gerektiğini ve Berlin değil Avrupa'nın asıl merkezi olan Brüksel'i yeniden restore etmesi gerektiğini dile getirdi.
Demokratik Sol Parti Başkanı Fotis Kuvelis de yaptığı değerlendirmede, anlaşmanın netice verip vermeyeceği yönündeki şüphelerini dile getirdi.
Anlaşmada kalkınmadan söz edilmediğini belirten Kuvelis, yeni önlemlerin isteneceği yönündeki korkusunu da dile getirdi. Genel seçimin gerekliliğine işaret eden Kuvelis, ülkede izlenen politikaya Yunan halkının karar vermesi gerektiğini vurguladı.
- 'Bu kez zafer kutlamaları 3 gün bile sürmeyecek 'Radikal Sol Koalisyon'un (SYRIZA) Parlamento Grubu Başkanı Aleksis Çipras da, anlaşmanın ülkenin borcunun sürdürülebilirliğini temin edemeyeceğini ifade ederek, önlenen herşeyin sonunda gerçek olacağını belirtti.
Anlaşmanın Yunan halkını değil, ona imza atanları bağlayacağını dile getiren Çipras, bu kez zafer kutlamasının 3 gün bile sürmeyeceğini söyledi.
Çipras, Yunan halkı için acı dolu bir anlaşma olduğunu belirterek, gelecek dönemde maaşlar ve emeklilik maaşlarının daha da düşeceği, eğitim ve sağlık sisteminin çökeceği ve nüfusun büyük çoğunluğunun temel tüketim maddelerine ulaşamayacağı tahmininde bulundu.
Yunanistan Komünist Partisi (KKE) Başkanı Aleka Papariga da, anlaşmayı 'Yunanistan'ın yapılandırılmış, Yunan halkının ise yapılandırılmamış iflasının anlaşması ' olarak niteledi.
Avro bölgesindeki kriz derinleşmeye devam ederse Yunanistan'ın bununla başa çıkamayacağını söyleyen Papariga, sosyal güvenlik fonlarındaki kaybın yanında kreditörlerin karlarının küçük bir bölümünü kaybettiklerini ifade etti.
Ülkede işsizliğin arttığını ve nüfusun büyük kısmının yoksulluk sınırının altında yaşadığını belirten Papariga anlaşmayla bile hükümetin faiz dışı fazla yaratamayacağını, ülkenin borç ödemeleri yüzünden yeniden iflasla karşı karşıya geleceğini ifade etti.
- 'Geç de olsa Avrupa üzerine düşeni yaptı 'İkinci kredi anlaşması için kemer sıkma önlemlerinin parlamentoda oylamasında olumlu oy kullanan Demokratik İttifak Partisi Başkanı Dora Bakoyanni de, geç olsa da Avrupa'nın üzerine düşeni yaptığını söyledi.
Bakoyanni, Yunan halkının verdiği çabalar sonucu kontrolsüz iflastan kurtulduğunu ve bunun Yunanistan'ın avro bölgesinde kalması için bir fırsat olduğu söyledi.
Yunanistan'ın hızlı bir şekilde krizden çıkması için ilk olarak hükümeti değiştirmenin ve daha derin ve daha hızlı değişimler yapmanın gerektiğini söyleyen Dora Bakoyanni, bu gelişmelerden memnun olduklarını çünkü parti olarak bütün bu zaman içerisinde bilinçli ve birlik içinde bu yolu takip ettiklerini kaydetti.
Bakoyani, 'Herşeyden önce ülkemizin çıkarı ilk sıradaydı ' dedi.
Yunanistan'da Siyasi Liderlerden Farklı Tepki
Avro Grubu'nun Yunanistan'a ikinci kredi için yeşil ışık yakması sonrası Yunan siyasi partilerin liderlerinden farklı tepkiler geldi.