"Yunanistan ekonomisi iyi yolda ancak kritik döneme giriliyor"

Yunanistan ekonomisinin gidişatına dair Atina'da incelemelerde bulunan Avrupa Komisyonu-Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu (IMF) temsilci

Yunanistan ekonomisinin gidişatına dair Atina'da incelemelerde bulunan Avrupa Komisyonu-Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu (IMF) temsilcileri (troyka), ülke ekonomisi için "iyi yolda" ancak "kritik döneme giriliyor" saptamasında bulundu.

Yunanistan'ın iflas etmemesi için AB ve IMF tarafından geçen Mayıs ayında sağlanan 110 milyar Euro'luk kredinin 9 milyar Euro'luk 3'üncü taksiti önümüzdeki günlerde Atina'ya verilecek. Başkent Atina'da Yunan ekonomik programının gidişatına ilişkin incelemelerin ardından dün bir basın toplantısı düzenleyen troyka, enel anlamda gidişatı iyi bulmakla birlikte yapılması gerekenleri anlattı. Troyka, yapısal reformların ve mali uyum çabalarının hızlanmasını istedi. Genel anlamda programın iyi yolda olduğunu söyleyen troyka, önümüzdeki dönemde kritik kavşağa girileceği için ekonomik programın uygulamasının önemini vurguladı.

Yunanistan için 9 milyar Euro'luk 3'üncü taksite 'yeşil ışık' yakan troyka, Mart 2011'de verilecek 15 Milyar Euro değerindeki 4'üncü taksit için 10 şartın yerine getirilmesini talep etti. Şartlar arasında 2011 yılında 2,5 milyar, 2014 yılına kadar ise toplam 11 milyar Euro'luk ekonomik tedbir alınması, tasarruf politikalarına ağırlık vermesi, kamuda 5 emekliliğe karşılık 1 kişinin işe alınması, sağlık sektöründeki açığın giderilmesi, rekabetin arttırılmasına hizmet etmesi için 'kapalı meslekler'in serbest bırakılması gibi konular bulunuyor. Savunma giderlerinin azaltılması kapsamında Atina, 2011 yılı Savunma Bakanlığı bütçesinde yüzde 20 civarında (500 milyon Euro) tasarrufa gitme kararı aldı. Bu kapsamda 10 kadar kara kuvvetleri kararğahı kapısına kilit vurulacak, 2 askeri hastanede kapatılacak. Silah alımında da indirime gidilecek.

MALİYE BAKANI: 7 MİLYAR EURO'LUK ÖZELLEŞTİRME YAPILACAK

Diğer yandan troyka'nın gözden geçirme çalışmalarını tamamlamasının ardından bir basın toplantısı düzenleyen Maliye Bakanı Yorgos Papakonstantinu, AB ve IMF'den memurların işten çıkarılmalarına dair bir talep gelmediğini söyledi. Maliye Bakanı, 2011 yılında 40 bin kişinin emekli olacağını buna karşılık 8 bin kişinin ise sağlık ve eğitim sektörü gibi alanlar için işe alınacağını belirtti. Papakonstantinu, Yunanistan'ın 2011 yılında uluslararası piyasalara borç talebi için çıkacağını da ifade etti. Bu arada hem IMF heyeti hem de Yunan bakan, Atina'ya verilecek toplam 110 milyar Euro'nun 3 yıl yerine daha uzun bir zaman diliminde geri ödenmesine ilişkin söylentilere açık kapı bıraktılar.

Papakonstantinu, Yunan hükümetinin 2011-2013 yılları arasında kamu kaynaklarının değerlendirilmesi ile özelleştirmelerinden 7 milyar Euro gelir beklediğini söyledi. 2011 yılında 1 milyar Euro özelleştirme yapılması hedefleniyor.

Maliye Bakanı, toplam 9 milyar Euro'luk 3'üncü taksitin IMF tarafından 15-20 Aralık'ta, AB tarafından ise Ocak 2011 yılında aktarılmasını beklediklerini kaydetti. Atina'ya 15 milyar Euro'luk 4'üncü büyük taksitin ise Mart 2011 yılında verilmesi bekleniyor.

15,4 OLAN BÜTÇE AÇIĞI 6 PUAN AŞAĞI ÇEKİLDİ

AB istatistik kurumu Eurostat'a göre, Yunanistan'ın geçen yıl bütçe açığı, gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYH) yüzde 15,4'üne ulaştı. 2010 yılında ise bütçe açığı, alınan tedbirler sayesinde 6 puan düşürülerek yüzde 9,4 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Yunan hükümeti, 2011 yılında bütçe açığını yüzde 7,5 indirmeyi hedefliyor. 2014 yılında ise AB ortalaması olan yüzde 3'ün altına çekilmesi planlanıyor.

Yunan basını, hükümetin troyka ile yaptığı sert müzakereler sonrası kredinin üçüncü taksitinin verileceğinin

güvence altına alınmasını sağladığını yazdı. Elde edilen mutabakat çerçevesinde sağlık ve eğitim dışında kamu sektöründe işe alımların durdurulacağı, boş yerlere başka görevlerden kaydırma yapılacağı ve krizde olan işletmelerde maaşların indirilebileceğinin kararlaştırıldığı belirtildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile