Yunanistan'ın Mali Durumu

Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras, ülkesinin yeni bir yardım programına ihtiyaç duymadığını söyledi.

Samaras, Alman Bild gazetesine verdiği röportajda, "AB dönem başkanı olarak kendinizi nasıl hissediyorsunuz?" sorusuna, Yunanistan'ın şimdiye kadar görülmemiş bir krizin sonunda bulunduğunu belirterek, AB dönem başkanlığının, geri dönüşünü başarması için ülkesine ilave güç verdiğini ifade etti.

Ortaklarla birlikte daha fazla ve daha iyi bir Avrupa için mücadele ettiklerini vurgulayan Samaras, bu aşamada AB dönem başkanlığını üstlendikleri için de gurur duyduklarını kaydetti.

AB'nin, Yunanistan'daki reformların yavaş ilerlediği yönünde eleştirilerde bulunduğunun hatırlatılması üzerine Samaras, Yunanistan'ın 2013 yılında yapısal reformların büyük bölümünü yerine getirdiğini ve yavaş bir ilerleme gözlemlemediğini söyledi.

Samaras, 19 ay önce göreve geldiğinde birçok kişiden Yunanistan'a ilişkin kötü tahminler duyduğunu, ancak bu tahminlerin yanlış olduğunu ispatladıklarını belirterek, kaydedilen ilerlemelerle şimdiden tüm beklentilerin üstünde olduklarını vurguladı.
-"Şimdiki yardım programıyla hedeflere ulaşıyoruz"-
Yunanistan'ın 6 yıldan sonra gelişme sağladığına ve ilk kez bütçenin faiz dışı fazla verdiğine dikkati çeken Samaras, Avrupa'da kimsenin Yunanistan'ın Avro Bölgesi'nden çıkmasından söz etmediğini belirtti.

"2013 sonunda Yunanistan'ın yeni ek yardımlara ihtiyaç olmadığını söylediniz. Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, Yunanistan için yeni bir paket hazırlıyor. Yardıma ihtiyacınız var mı?" şeklindeki soruyu yanıtlayan Samaras, "Hayır, üçüncü bir yardım programına ihtiyacımız yok. Wolfgang Schaeuble'nin üçüncü bir program hazırladığına dair bilgim de yok" dedi.

Schaeuble'nin açıklamalarının olumlu olduğuna ve ilerlemelerinin takdir edildiğine işaret eden Samaras, "Biz şimdiki yardım programıyla hedeflere ulaşıyoruz ve bu etkili oluyor'' dedi.

Almanya Merkez Bankası'nın zengin Yunan vatandaşlarına varlık vergisi getirilmesini istediğinin hatırlatılması üzerine Samaras, varlıklı Yunanlardan zaten vergi alındığını, gelecekte de alınacağını, onlardan elde edilen gelirler olmadan hedeflere ulaşamayacaklarını ifade etti.

Samaras, İsviçre ile neden bir vergi anlaşması yapılmadığı sorusuna karşılık da müzakereleri sürdürdüklerini ve yakında bir anlaşma imzalanması konusunda iyimser olduğunu kaydetti.

Yunanistan'da gayri safi milli hasılanın yüzde 25 oranında düştüğünü, konjonktürdeki gerileme sebebiyle yaşam standardının yaklaşık yüzde 45 azaldığını ve işsizlerin oranın da yüzde 27 olduğuna işaret eden Samaras, istatistiklerdeki gayrimenkul fiyatlarının da doğru olmadığını, bu fiyatlarda kriz döneminde büyük bir düşüş yaşandığını kaydetti.

Samaras, Yunanistan'ın AB dönem başkanlığında neleri değiştirmek istediklerine ilişkin soru üzerine, gelecekteki krizleri engellemek için ekonomik büyümenin daha güçlü olması ve ortak para biriminin daha istikrarlı hale getirilmesi gerektiğini belirterek, özellikle Yunanistan için güneydeki tüm üye ülkelerin sınırlarında yasadışı göçle mücadele edilmesinin önemli olduğunu söyledi.

-"İstikrarlı bir Türkiye istiyoruz"-
Yunanistan Başbakanı Samaras, röportajda Türkiye ile ilgili soruları da yanıtladı.
Türkiye'deki sorunları nasıl değerlendirdiği yönündeki soruya Samaras, "Biz istikrarlı bir Türkiye istiyoruz. Biz yıllardan sonra iki tarafa da yardımcı olan yeni bir ortaklık geliştirdik. Tabii ki yıllardan beri var olan sorunları gözardı etmeden" yanıtını verdi.
Yunanistan-Türkiye ilişkilerini değerlendiren Samaras, görev süresinin başında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı ziyaret ettiğini hatırlatarak, "Ülkelerimizi yatırımcılara cazip hale getirmek için özellikle ilişkilerimizin barış içinde olması ve ihtilaflarımıza uluslararası hukuk temelinde barışçıl çözümler getirmek istediğimiz konusunda uzlaştık" diye konuştu.

Türkiye'nin AB üyelik sürecine de değinen Samaras, AB prensiplerine net bir şekilde uyduğu sürece, Türkiye'nin olası AB üyeliğine açık bir tutum içinde olduklarını kaydetti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile