Yunanistan, Misir Ve GKRY Liderleri Atina'daki Üçlü Zirvede Bir Araya Geldi

Yunanistan, Güney Kibris Rum Yönetimi (GKRY) ve Misir arasinda Atina'da düzenlenen 9. Liderler Zirvesi'nin ardindan yayimlanan ortak bildiride, üç taraf arasindaki is birliginin devam etmesine karar verildigi, bu kapsamda, merkezi Güney Lefkosa'da olacak daimi bir sekreterlik kurulmasinda hemfikir olundugu bildirildi.

Bildiride, GKRY ve Misir arasinda elektrik baglantisi olusturulmasina iliskin mutabakat muhtirasi imzalandigi ve bu anlasmanin sadece taraf ülkeler degil, Avrupa'nin da enerji güvenligine katki saglayacagi savunuldu.

Taraflarin, gaz arama ve tasimasina yönelik üçlü is birliginin sürdürülmesini arzuladiklari belirtilerek, "Hidrokarbon kaynaklarinin bulunmasinin bölgesel istikrar ve refah için katalizör olacagina inanmaya devam ediyoruz." ifadesine de yer verildi.

Türk arastirma gemilerinin Kibris Adasi yakinlarinda yaptiklari sondaj ve sismik arastirmalari taraflarin kabul etmedigi aktarilan bildiride, Türkiye'nin bölgede "uluslararasi hukuka uymayan provokatif eylemlerde bulundugu" iddia edilerek, buna son verilmesi istendi.

Bildiride, Maras'in yeniden açilmasina iliskin olarak atilan adimlar elestirilirken, Libya, Suriye, göç sorunu, iklim krizi, Misir ve Yunanistan arasinda imzalanan elektrik baglantisina iliskin anlasma ve salgin gibi konularda da görüs alisverisinde bulunuldugu kaydedildi.

Zirvenin ardindan düzenlenen ortak basin toplantisinda konusan Yunanistan Basbakani Kiryakos Miçotakis, "Türkiye'nin Dogu Akdeniz'deki komsularina bakisinin bölgede baris için bir tehdit oldugunu ve Kibris sorununun çözümüne katki saglamadigini" ileri sürdü.

Misir Cumhurbaskani Abdulfettah es-Sisi ise elektrik ve dogal gaz alaninda taraflar arasinda öngörülen is birligine vurgu yaparak, sivilastirilmis dogal gazin Misir üzerinden Yunanistan, Balkanlar ve Orta Avrupa'ya ulastirilmasini arzuladiklarini kaydetti.

Ortak basin toplantisinda Kibris meselesine vurgu yapan GKRY Lideri Nikos Anastasiadis ise iki devletli çözümden yana olmadiklarini söyledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile