Türkiye'nin önemli küçükbaş hayvan üretim merkezlerinden Şanlıurfa, yaklaşık 2 milyon koyun sayısıyla Van'dan sonra ikinci sırada yer alıyor. Daha çok Karacadağ ve Tek Tek Dağları bölgelerinde ikamet eden besiciler, yaklaşan yaz dolayısıyla hayvanlarını kırkmaya başladı.
Özel olarak üretilen makas ve elektrikli makineyle hayvanlarının yünlerini kesen üreticiler, elde ettikleri ürünü tekstil sektörüne sunuyor.
İmece usulü bir araya gelen besiciler, türküler eşliğinde koyunlarını yaza hazırlıyor. Kırpılan koyunlar ise daha sonra hastalıklara karşı ilaçlı suyla yıkanıyor.
Besiciler; koyunun eti, sütü ve yavrusundan sonra yününden de gelir elde ediyor. Bölgeden her yıl yaklaşık 500 ton yün elde ediliyor.
Besicilerden Mehmet Bağatimur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sıcak havadan korumak için kırkılan koyunlardan elde edilen yünün kendileri için gelir kaynağı olduğunu söyledi.
Kırkma işlemini baharın son günlerinde gerçekleştirdiklerini anlatan Bağatimur, şöyle konuştu:
"Bu çalışmalara ailenin tüm bireyleri katılıyor. Zaman zaman kendi aramızda yarışma düzenliyoruz. Aslında hayvancılık zevkli bir iş ama getirisi pek yok. Tüm aile fertleri yaz-kış demeden çalışıyoruz ancak hak ettiğimizi alamıyoruz."
Ömer Sarı da 400 hayvanı olduğunu, koyunlarını komşularının yardımıyla kırkmaya başladıklarını anlattı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Necip Özgökçe de hazırladıkları projelerle yünle el işi yapan vatandaşlara desteklediklerini ifade etti.
Besicilere çağrıda bulunan Özgökçe, "Kendilerine önerimiz ise koyunların yünleriyle el işi halı, çorap, seccade gibi ürünler yaptıkları taktirde hibe imkanı sağlıyoruz" dedi.
Yünleri Kırkılan Koyunlar Yaza Hazırlanıyor
Şanlıurfalı besiciler hava sıcaklarının artmasıyla koyunların yünleri kırkmaya başladı.