Yunus Emre Enstitüsü'nden 'Ahilik' Konulu Söyleşi

Yunus Emre Enstitüsü, Uluslararası Türkoloji Yaz Okulu programı dahilinde bugün 14.00'te "Ahilik" konulu bir söyleşi gerçekleştirecek.

Yenibosna Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesi'nde farklı ülkelerden gelen öğrencilere konuşacak olan Ahi Evran Üniversitesi Ahilik Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi müdürü Kazım Ceylan, AA muhabirine ahilik teşkilatının yapılanması ve işlevi hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Ahilik teşkilatının sadece bir esnaf teşkilanması değil, aynı zamanda bir medeniyet hareketi olduğunu belirten Ceylan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"12.-13. yüzyılda Anadolu'ya gelen Müslüman Türkler bu topraklara hakim olmak, bu toprakları vatan yapmak için daha üstün bir medeniyeti inşa etmek zorundaydılar. Onun için siyasi, sosyal, kültürel, ekonomik, dini bütün alanlarda yeni bir medeniyet hareketine başladılar. Bu, Ahi Evran öncülüğünde girişilen bir ahilik hareketiydi. Ahiler, Anadolu'nun vatanlaşmasını, Osmanlı'nın bir cihan devleti olmasını ve bu topraklarda Türk İslam Medeniyetinin yerleşmesini sağladılar. Aynı zamanda Anadolu'ya gelen göçebe Türkmenlerin yerleşik hayata geçmesini, onların şehir hayatına intibaklarını sağladılar."

Ceylan, Ahiliğin esasları olan Fütüvvetnamelerde 740 kural olduğunu belirterek, "Su içmeden, ekmek yemeye, çarşı pazarda alışverişe kadar bütün sosyal hayatın değişik alanlarında inançlarını hayata geçirmişler ve onu bir medeniyet olarak gittikleri bütün coğraflarda inşa etmişlerdir. Bu medeniyet yüzlerce yıl bu milletin ruh kökünü oluşturarak biz Türklerin cihan devleti olmasını sağlamışlardır" ifadelerini kullandı.

Ahilik Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi olarak, Ahiliği yeniden bir medeniyet hareketi olarak tanıtabilmek amacıyla Uluslararası alanda sempozyumlar düzenlediklerini belirten Ceylan, kurum olarak diğer amaçlarını şu şekilde sıraladı:

"Mesela geçtiğimiz yıl Ahilik konulu senaryo ve tiyatro yarışması düzenledik. Yine geçtiğimiz yıl 21. yüzyılda Ahiliğin etkin hale getirilebilmesi için neler yapılabilir çalıştayını düzenledik. TİKA ile de işbirliği yaparak Türk Cumhuriyetlerinde, Balkanlarda gönül coğrafyamızda ahiliği anlatmaya devam ederek, insanların ahiliği öğrenmesini amaçlıyoruz."

Ceylan, dünyada ilk defa kadın teşkilatlanmasının Ahilerdeki Baciyan-ı Rum Teşkilatlanması olduğunu vurguladı.

Ahiliği, sosyal yönleriyle inasanlığa bir model olarak sunmaya gayret ettiklerini belirten Ceylan, "Medeniyetimize kalite kavramını getirmişlerdir ve tabii bir sivil toplum teşkilatlanmasıdır. Tabiri caizse, sık kullandığımız bir ifadeyle emperyal anlayışlara karşı bu milletin klas duruşunu göstermeye çalışıyoruz" dedi.

Yunus Emre Enstitüsü Türkçe Yaz Okulu'na bu yıl, 40'a yakın ülkeden, yaklaşık 150 kişi katıldı.

Etkinlik, 22 Ağustos'a kadar devam edecek.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile