Yunus Emre Enstitüsü'nden 'Türk Edebiyatina Çevrim Içi Bir Yolculuk' Baslikli Konferans Serisi

Viyana ve Berlin Yunus Emre Enstitüleri (YEE), "Türk Edebiyatina Çevrim Içi Bir Yolculuk" baslikli 12 bölümden olusan konferans serisinde 13’üncü yüzyildan baslayarak Türk edebiyatinin geçirdigi evreleri Türkçe ve Almanca olarak meraklilarinin ilgisine sunuyor.

Viyana YEE Müdürü Ayse Yorulmaz, AA muhabirine yaptigi açiklamada, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle fiziki olarak bir yili askin bir süredir Türk kültürünü tanitici etkinlikler düzenleyemediklerini, bu süreçte neredeyse bütün kurumlarda oldugu gibi kendilerinin de çalismalarini çevirim içi yapmak durumunda kaldiklarini anlatti.

Yorulmaz, dijital platformda hayata geçirdikleri çesitli etkinliklerin yani sira ilki geçen ay yapilan ve bu yilin sonuna kadar sürecek uzun soluklu bir çalismayi dijital platformda edebiyat dostlariyla bulusturmaya basladiklarini kaydetti.

"13. ve 14. Yüzyil Klasik Türk Edebiyati" basta olmak üzere Türk edebiyatinin günümüze kadar geçirdigi degisim ve dönüsümün her ay düzenli olarak bu konferans serisinde ele alinacagini kaydeden Yorulmaz, söz konusu konferanslarda Kirklareli Üniversitesi Ögretim Görevlisi Doç. Dr. Ertugrul Karakus ve Aksaray Üniversitesi Ögretim Görevlisi Doç. Dr. Bünyamin Tas’in konusmaci olarak katilacagini ifade etti.

YEE Müdürü Yorulmaz, Türk edebiyatiyla alakali Almanca sinirli kaynagin bulunmasi, özellikle isitsel ve görsel medyada konuyla alakali az sayida içerigin yer almasinin, bu çalismayi daha da önemli kildigini, ilgili herkesin Viyana ve Berlin YEE'ye ait sosyal medya hesaplarinda konferanslari takip edebilecegini söyledi.

- Yunus Emre ve Hoca Dehhani

"13. ve 14. Yüzyil Klasik Türk Edebiyati" baslikli bugünkü konferansta Doç. Dr. Bünyamin Tas, bu dönemde yasamis Türk edebiyatinin öncü isimlerinden Yunus Emre ve Hoca Dehhani’nin eserlerinden örnekler vererek, iki farkli ekolün Türk edebiyatina sagladigi katkilara degindi.

Doç.Dr. Tas, Yunus Emre’nin tasavvufla besledigi eserlerinde isledigi birçok konunun bugünde geçerli oldugunu belirterek, büyük sairin siirlerinde insan, dünya ve Allah sevgisine dair tasavvuf düsüncesinden hareketle ortaya koydugu yaklasimin Türkler üzerinde hala belirleyici bir rol oynadigini anlatti.

Yunus Emre’nin Türk tasavvuf edebiyatinin en önemli temsilcilerinden biri oldugunu vurgulayan Tas, Türk edebiyatinin iki kanadindan birini olusturan dini, tasavvufi ekolün kuruculari arasinda yer aldiginin altini çizdi.

Tas, Yusun Emre’nin siirlerinden örnekler okuyarak, sairin ask, insan sevgisi gibi eserlerinde üzerinde siklikla durdugu konulara degindi.

Dönemin bir baska önemli Türk sairi Hoca Dehhani’ye deginen Tas, Dehhani’nin din ve tasavvuf anlayisinin disinda daha dünyevi duygulari konu edinen Türk edebiyatinin ikinci ekolünün önemli temsilcilerinden biri oldugunu aktardi.

Tas, Hoca Dehhani’nin siirlerinde karsi cinse olan sevgi, memleket hasreti gibi daha ziyade din disi konulara yer verdigini sözlerine ekledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile