Yunusemre'de Muhtarlarin Yüzde 45'I Degisti

Yunusemre'de Muhtarlarin Yüzde 45'I Degisti

Mahalli idareler seçimlerinde Manisa’nin Yunusemre ilçesindeki 87 muhtarin yüzde 45’inin degistigini açiklayan Yunusemre Muhtarlar Dernegi Baskani Bedriye Pehlivan kadin muhtar sayisinin da 5’e düstügünü açikladi. Pehlivan ayrica sosyal medyada dolasan ’Muhtarlara ne gerek var’ söylemlerine de cevap verdi.

Manisa’nin en büyük ilçesi olan merkez Yunusemre ilçesindeki 87 mahallede kiran kirana geçen muhtarlik yarislari sonunda mevcut muhtarlarin yaklasik yüzde 45’inde degisim yasandi. Geçtigimiz dönem 4’ü merkezde 2’si kirsal mahallelerde olmak üzere 6 kadin muhtarin bulundugu ilçede kirsal mahallelerdeki kadin muhtarlar seçimleri kaybederken merkezde 4 olan kadin muhtar sayisi 5’e yükseldi.

"Muhtarlik tercih edilen bir makam oldu"

Seçimler ve sosyal medya üzerinde dolasan ’muhtarlara ne gerek var’ söylemleri konusunda açiklamalarda bulunan Yunusemre Muhtarlar Dernegi Baskani Bedriye Pehlivan, "Muhtarlik seçimleri neredeyse belediye baskanlarinin seçim çalismalari gibi büyük bir yaris içinde, oldukça renkli ve heyecanli geçti. Özellikle muhtar adaylarinin sayisal çoklugu dikkat çekiciydi. Bunun nedenlerinin basinda muhtar ödeneklerinin asgari ücret seviyesine gelmesi, sosyal güvence olarak Bag-Kur primlerinin devlet tarafindan ödeniyor olmasi, silah ruhsati, protokolde yer almasinin büyük etkisi oldugu çok konusuldu ki bu da gelinen süreçte muhtarlik kurumunun daha kurumsal bir kimlik kazanmasinin sonucudur. Bu nedenle tercih edilen bir makam olmustur. Ancak bu yeterli degildir; çünkü her geçen gün görevleri artarken, ne yazik ki yetkisi olmayan bir kurumdur. Ne yazik ki seçim güvenligi açisindan vurgulanmasi gereken en önemli konu 2019 yerel seçimlerine kadar muhtar sandigi ayri iken o dönemden beri diger oylarla ve ayni zarfin içinde oy kullanilmasidir. Bu durum oy kaybina neden olmaktadir, çünkü vatandasin muhtar pusulasini zarfa koymayi unutma ihtimali vardir. Gelinen süreçte aday basvuru sürecinin olmasi ve birlesik oy pusulasina geçilmesi gereklidir. Bunlar sandik güvenligi için, daha kurumsal bir yapiya geçmesi için önemlidir." dedi.



"Muhtar, vatandaslarin belediyeler ve kurumlar arasindaki köprüsüdür"

Sosyal medyada “Muhtarlar ne is yapiyor ki bu kadar para aliyorlar, e-devletten belgelerimizi aliyoruz muhtara ne gerek var” gibi paylasimlar gördüklerini kaydeden Pehlivan, "Oysa durum hiç de öyle degil! Muhtariyla hiç isi olmayan, hatta tanimayan vatandaslarimiz oldugunu biliyoruz. Ancak, vatandas tanisin tanimasin mahallenin muhtarinin yaptigi pek çok görev vardir. Gerek belediyeler gerekse kurumlar arasinda vatandaslarin çogu zaman göremedigi köprüyü kurar muhtar. Mahalle sakinleri zaman mefhumu olmadan öyle farkli konularda muhtarini arar ki bunu digerleri bilmezler. Her ne kadar olumsuz görüsler köpürtülmeye çalisilsa da, vatandas bilmedigi her konuda muhtarindan görüs almaya, onun yönlendirmesiyle hareket etmeye aliskindir ve söyledigini dogru kabul eder. Çünkü Devletimizin mahalledeki temsilcisi Muhtardir. 1829 yilindan beri devam eden muhtarlik kurumu, büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün dedigi gibi demokrasinin temel tasidir. Tarihçesinde zaman zaman kaldirilan, en son 1933 yilinda çikartilan 2295 sayili kanunla varligi sona erdirilen muhtarlik kurumunun görevlerini, zabita ve belediye gibi bazi kuruluslarin yapmasi öngörülmüstür. Ancak, 10 yillik bir uygulamada mahalle muhtarliginin boslugunun doldurulmasinin mümkün olmadigi görüldügünden, 1944 tarihli ve 4541 sayili Sehir ve Kasabalarda Mahalle Muhtar ve Ihtiyar Heyetlerinin Teskiline Dair Kanun ile Kanunun uygulama sekil ve esaslarina dair 1945 tarihli tüzük çikarilmistir. Yani özetle diyebiliriz ki muhtarlik geçmisten gelecege bize emanettir ve önemi parayla, maddi bir degerle ölçülemez. Muhtarlik kamu yarari için gereklidir." seklinde konustu.



Muhtarlarin yüzde 45’i degisti

Yapilan seçimlerde Yunusemre ilçesindeki mevcut 87 mahalledeki muhtarlarin yaklasik yüzde 45 oraninda bir degisim olduguna dikkat çeken Pehlivan açiklamasini söyle tamamladi: "Özellikle Büyüksehir olmamizla birlikte mahalle olan köylerimizdeki degisen muhtar sayisi fazladir. Geçmisten günümüze mahallesine köyüne hizmet eden, tas üstüne tas koyan tüm muhtarlarimizin emeklerine sükran borçluyuz. Yine geçtigimiz dönem 4’ü merkezdeki mahallelerde 2’si kirsal mahallelerde olmak üzere toplam 6 kadin muhtarin bulundugu ilçemizde yeni dönemde merkez mahalleler Akmescit, Kuyualan, Laleli, Hafsa Sultan ve Güzelyurt olmak üzere toplam 5 kadin muhtarimiz seçilmis, kirsal mahallelerde ise kadin muhtar seçilememistir. Vatandasinin takdiriyle göreve seçilen tüm muhtarlarimizi tebrik ediyor, hizmetlerle dolu bir dönem ve basarilar diliyoruz. Ayrica hayatini kaybeden muhtarlarimizi da rahmet ve saygiyla aniyoruz."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile