Yurt Dışı Çıkış Ve Pasaport Harçlarının Kaldırılması İçin Kanun Teklifi

CHP'li Hamzaçebi'nin hazırladığı teklifin gerekçesinde, 'yurt dışına çıkış harcı, seyahat özgürlüğünün önünde engel olarak İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'ne ve Anayasa'ya aykırıdır' ifadesine yer verildi.

Meclis Başkanvekili ve CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, yurt dışı çıkış harcı ve pasaport harçlarının kaldırılması için kanun teklifi verdi.

Hamzaçebi'nin TBMM Başkanlığına sunduğu ilk teklif, Yurt Dışına Çıkış Harcı Hakkında Kanun İle Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunu'nun yürürlükten kaldırılmasını öngörüyor. Böylece yurt dışı çıkış harç uygulamasına son verilmesi amaçlanıyor.

Akif Hamzaçebi'nin diğer kanun teklifi ise Harçlar Kanunu'nda değişiklik yaparak, pasaport harçlarının kaldırılmasını öngörüyor.

İlk teklifin gerekçesinde, yurt dışı çıkış harcının bütçe içindeki payının oldukça düşük gerçekleştiği belirtildi. Seyahat özgürlüğüne de işaret edilen gerekçede, 'Avrupa Birliğine üye ülkelerin hiçbirinde yurt dışına çıkış harcı uygulaması bulunmamaktadır. Yurt dışına çıkış harcı, seyahat özgürlüğünün önünde engel olarak İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'ne ve Anayasa'ya aykırıdır' ifadesine yer verildi.

Pasaport harcının kaldırılmasını öngören diğer teklifin gerekçesinde ise diplomatik pasaportlar, hususi pasaportlar ve hizmet pasaportlarının harçtan müstesna tutulduğu ancak diğer vatandaşların kullandığı pasaportlardan harç alındığı belirtildi. Bu durumun Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olduğu belirtildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile