Yurt Dışına Üretime Depolama Desteği

Yurt dışı ana sanayiye üretim veya tedarik yapan şirketlere, yurt dışında kiraladıkları depoların kira gideri ile depolama hizmetleri giderleri için yüzde 50 oranında ve yıllık en fazla 250 bin dolara kadar destek verilecek.

Türkiye'de faaliyet gösteren şirketlere yurt dışındaki depo ve depolama hizmeti giderleri için 250 bin dolara kadar destek sağlanacak.

Para-Kredi ve Koordinasyon Kurulu tarafından hazırlanan Yurt Dışı Birim, Marka ve Tanıtım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tebliğ, Türkiye’de sınai ve ticari veya ticari faaliyet gösteren şirketler ile iş birliği kuruluşları üyelerinin yurt dışında gerçekleştirilen tanıtım, marka tescil giderleri ve mal ticareti yapmak amacıyla yurt dışında açılan birimlere ilişkin kira giderleri ile Türkiye ticaret merkezlerine ilişkin giderlerin bir kısmının Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu’ndan karşılanmasını düzenliyor.

Tebliğde kullanıcı şirket, 'Türkiye Ticaret Merkezi'nde faaliyet gösteren kollektif, komandit, anonim, limited ve kooperatif şirketler ile bu şirketlerle organik bağı bulunan yurt dışında yerleşik şirketler, şubeleri ve temsilcilikleri' şeklinde yeniden tanımlandı.

Buna göre, birim kira giderlerinin desteklenmesi için yurt dışı şirketin, Türkiye’deki ana şirketin kuruluş tarihinden sonra açılması gerekecek ancak daha önce ortaklık bulunmayan yurt dışındaki şirkete ortak olunması veya yurt dışındaki şirketin hisselerinin tamamının veya bir bölümünün Türkiye’deki ana şirketin kuruluş tarihinden sonra satın alınması halinde, yurt dışı şirketin ana şirketten sonra kurulmuş olması şartı aranmayacak.

Sınai ve ticari şirketler veya bu şirketlerle aralarında organik bağ bulunan ve yurt dışında faaliyet gösteren şirket veya şubeleri tarafından yurt dışında açılan birimlerin kira giderleri (reyon olması halinde kira veya komisyon giderleri), her bir birim başına, açılan birimin mağaza olması halinde yüzde 50 oranında ve yıllık en fazla 120 bin dolara kadar, açılan birimin depo, ofis, showroom, ürün teşhir serası/tarlası veya reyon ile üzerine bina yapılmak üzere kiralanan arsa olması halinde yüzde 50 oranında ve yıllık en fazla 100 bin dolara kadar desteklenecek.

Yurt dışı ana sanayiye orijinal parça üreten ve/veya tedarik eden sınai ve ticari şirketler veya bu şirketlerle aralarında organik bağ bulunan ve yurt dışında faaliyet gösteren şirket veya şubeleri tarafından yurt dışında kiralanan depo kira gideri ile genelgede belirtilen depolama hizmetlerine yönelik giderlerine yüzde 50 oranında ve yıllık en fazla 250 bin dolara kadar destek verilecek.

İş birliği kuruluşlarının üyelerinin faaliyette bulunması amacıyla kiralayacakları yurt dışı ofislerin kira giderleri yüzde 50 oranında ve yıllık en fazla 100 bin dolarına kadar desteklenecek.

Yurt dışı ana sanayiye orijinal parça üreten ve/veya tedarik eden sınai ve ticari şirketler için Türkiye’de üretilen ara mallar fason olarak değerlendirilmeyecek.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile