Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından bu yıl 7’inci kez düzenlenen Yurtdışı Hukukçular Buluşması geçen hafta Ankara’da başladı.
Yurt dışından 33 Türk hukukçuyu Türkiye’ye getiren VII. Uluslararası Hukukçular Buluşması kapsamında katılımcılar ilk olarak Ankara’daki programa katıldı.
Ankara’da 3 gün süren programın ardından İstanbul’a gelen katılımcılar burada düzenlenen seminerlere katıldı.
İstanbul’daki program kapsamında katılımcılara Miras Hukukunda Malvarlığına İlişkin Haklar ve Karşılaşılan Problemler, Aile Hukukunda Mal Rejimleri ve Malların Tasfiyesi, Yabancıların Türkiye’de Mülk Edinmesi ve Karşılaşılan Sorunlar, Uluslararası İnsan Hakları Hukukunda Ayrımcılık Yasağı, İnanç Özgürlüğü ve Kültürel Haklar başlıklarında akademisyen ve hukukçulardan sunumlar aldı.
Yurt dışından 33 Türk hukukçuyu Türkiye’de buluşturan seminerin katılımcıları sertifikalarını YTB 1’inci Hukuk Müşaviri Şaban Sicim’den aldı.
TÜRKİYE YURT DIŞINDAKİ VATANDAŞINA SAHİP ÇIKIYOR
Seminerde ayrıca YTB 1’inci Hukuk Müşaviri Şaban Sicim’den Yeni Kanuni Düzenlemeler Çerçevesinde Mavi Kart başlığı altında Mavi Kart uygulamasının bilinmeyenlerini anlattı.
Türkiye’nin yurt dışında yaşayan vatandaşlarına sahip çıktığını ve bu doğrultuda yapılan çalışmalardan bir tanesinin de Mavi Kart uygulaması olduğunu belirten Sicim, Mavi Kart sahibi olabilmenin şartlarını ve getirdiği avantajları anlattı.
Mavi Kart sahibi olabilmek için doğuştan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olunması gerektiğini ifade eden Sicim, “Türkiye Mavi Kart uygulaması ile vatandaşlıktan çıkmış vatandaşlarına Ayrıcalıklı Vatandaş statüsü veriyor. Türk vatandaşlığından çıkan vatandaşlarımız Mavi Kart uygulaması ile normal vatandaşlarımızın sahip olduğu pek çok hakka sahip oluyor. Bu sayede Türkiye’deki işlemlerini kolayca yapıyor” diye konuştu.
MAVİ KARTLILAR E-DEVLET ŞİFRESİ ALABİLİR
Mavi Kart ile birlikte vatandaşlıktan çıkmış vatandaşların neler yapabileceğinden bahseden Sicim, “Mavi Kart sahipleri e-devlet şifresi alabilir. BİMER başvurusu yapabilirler. Kamu ihalelerine yerli iştirakçi olarak katılabilirler. Engelli çocukları varsa Türk vatandaşı gibi sağlık hizmetlerinden yararlanabilirler. Tıpta uzmanlık sınavına girebilirler” diyerek pek çok hizmetten yararlanabileceklerine dikkat çekti.
Sicim, Mavi Kart sahiplerinin oy kullanma ve devlet memuriyeti haklarının bulunmadığı ancak kamu kurum ve kuruluşlarında sözleşmeli personel olarak çalışabileceklerini bildirdi.
YTB FARKINDALIK OLUŞTURUYOR
Türkiye’nin yurt dışındaki vatandaşlarına yönelik pek çok çalışma yürüttüğünü ifade eden Sicim, “Yurt dışındaki vatandaşlarımızı ilgilendiren tüm konularda Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı olarak önemli hizmetlere imza atıyoruz. YTB’nin yurt dışı vatandaşlara yönelik çalışmaları diğer kamu kurum ve kuruluşlarının yurt dışı vatandaşlara yönelik çalışmalarında farkındalık oluşturuyor” dedi.
Öte yandan seminerin son gününde düzenlenen çalıştay ile katılımcılar semineri değerlendirirken, yurt dışında vatandaşların maruz kaldığı hak ihlallerinden bahsetti. Çalıştay sonrası Şaban Sicim tarafından katılımcılara sertifika verildi.
Sertifikalarını alan katılımcılar son olarak İstanbul Boğazında düzenlenen tekne turuna katıldı.
Yurt Dışından Gelen Hukukçular Sertifikalarını Aldı
Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından düzenlenen Yurtdışı Hukukçular Buluşması 7’inci Uluslararası Hukuk Semineri İstanbul’da sona erdi.