Yurt Dışından Üniversitelere Öğrenci Kabulüne Yeni Düzenleme

YÖK, FETÖ'nün darbe girişiminin ardından yabancı uyruklu ve yurt dışında lise öğrenimi gören Türk uyruklu öğrencilerin, Türk üniversitelerine giriş sistemine ilişkin yeni bir düzenleme hazırlığına başladı YÖK Başkanı Prof. Dr. Saraç: 'Yeni düzenleme ile üniversitelerin oluşturacağı bir kurul tarafından yılda bir ya da iki kez belli standartta bir sınav yapılmasını gündeme getiriyoruz' 'Bu yeni sınav ve takibindeki kabul sistemi ile aynı zamanda FETÖ ve diğer terör örgütleriyle iltisaklı olanların, Türk üniversitelerinde öğrenim görmelerinin önüne geçilmesi de amaçlanıyor' 'Türk yükseköğretim kurumlarında yabancı uyruklu öğrenci sayısını arttırmamız gerekiyor. Fakat yabancı uyrukluların farklı amaçlarla değil, birincil olarak yükseköğrenim görmek için Türkiye'ye gelmesi gerekiyor. Bunun özellikle yakın zamanda başlatmış olduğumuz kalite odaklı süreçlerimize de katkıda bulunmasını bekliyoruz' 'Getirilecek sınav ve kabul sistemi ile yabancı uyruklular dışında yurt dışında öğrenim gören Türk uyruklu öğrencilere ilişkin de terör örgütleri bağlamında bir önlem alınmış olacak'

SELMA KASAP - Yükseköğretim Kurulu (YÖK), FETÖ'nün darbe girişiminin ardından yabancı uyruklu ve yurt dışında lise öğrenimi gören Türk uyruklu öğrencilerin Türk üniversitelerine giriş sistemine ilişkin yeni bir düzenleme yapmaya hazırlanıyor.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2010-2011 eğitim öğretim yılından itibaren yılda bir kez yapılan merkezi Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı'nın (YÖS) kaldırılarak, yabancı uyruklu ya da lisenin tamamını yurt dışında tamamlayan Türk uyruklu öğrencilerin üniversitelerce belirlenen sınav ya da kriterlere göre kayıt hakkı kazandığını anımsatarak, bunun yabancı öğrenci sayısının artmasına katkı sağladığını belirtti.

Bu kapsamda, bazı üniversitelerin ilgili ülkelerde yapılan genel sınavları, bazı üniversitelerin ise ortaöğretim başarı puanını kriter olarak kabul ettiğini dile getiren Saraç, FETÖ'nün darbe girişiminin ardından YÖK olarak yabancı uyruklu öğrencilerin Türk yükseköğretim sistemine kabulüne ilişkin sistemi yeniden gözden geçirme ihtiyacı duyduklarını ifade etti.

Yurt dışında FETÖ ve benzeri terör örgütleri ile iltisaklı liselerin bulunduğuna işaret eden Saraç, 'Dolayısıyla bu okul mezunlarının rahat bir şekilde Türk üniversitelerine kayıt olma riskini göz önünde bulundurarak bazı yeni düzenlemelerin yapılması gündeme geldi.' dedi.

Ayrıca bazı yabancı uyrukluların öğretim amacı dışında Türkiye'de ticaret yapmak ya da oturum izni almak maksadıyla üniversite eğitimini kullandıkları yönünde şikayetlerin de YÖK'e ulaştığını bildiren Saraç, 'Öncelikle, Türk yükseköğretim kurumlarında yabancı uyruklu öğrenci sayısını artırmamız gerekiyor. Fakat yabancı uyrukluların farklı amaçlarla değil, öncelikli amaç olarak yükseköğrenim görmek için Türkiye'ye gelmesi gerekiyor. Bunun özellikle yakın zamanda başlatmış olduğumuz kalite odaklı süreçlerimize de katkı da bulunmasını bekliyoruz.' diye konuştu.

- 'Sınav, pek çok ülkede de gerçekleştirilebilecek'

Prof. Dr. Saraç, tüm bu koşulları göz önünde bulundurarak Türkiye'deki yükseköğretim programları için yurt dışından kabul edilecek öğrencilere ilişkin yeni düzenleme hazırlığında olduklarını bildirdi.

Yeni düzenlemeye ilişkin Saraç, şu bilgileri aktardı:

'Önümüzdeki günlerde YÖK olarak, Üniversitelerarası Kurul Başkanlığına (ÜAK) yabancı uyruklu öğrencilerin rektörlüklerde oluşturulacak bir kurul tarafından yılda bir ya da iki kez belli standartta bir sınav yapılmasını gündeme getiriyoruz. Bu konuda üniversitelerimizin inisiyatif kullanmalarını, YÖK'ün sadece koordinatör görevi üstlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu sınav Türkiye'de yapılabileceği gibi, pek çok ülkede de gerçekleştirilebilecek. Her üniversitenin bu sınavdaki puanları değerlendirerek öğrenci kabul edebilmesini öngörüyoruz. Bu yeni sınav ve kabul sistemi ile ülkemize nitelikli öğrencinin gelmesinin sağlanmasının yanı sıra, FETÖ ve diğer terör örgütleriyle iltisaklı olanların Türk üniversitelerinde öğrenim görmelerinin önüne geçilmesi de amaçlanıyor.'

- Kapatılan üniversitelerdeki yabancı uyruklular

FETÖ'nün darbe girişiminin ardından çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan vakıf üniversitelerinde öğrenim görenler arasında, 122 ülkeden 3 bin 918'ünün yabancı uyruklu olduğunu bildiren Saraç, bu öğrencilerle ilgili titiz bir çalışma yapılarak herhangi bir terör örgütü ile iltisakı bulunmayanların öğrenimlerini sürdürmeleri görüşünde olduklarını da dile getirdi.

Prof. Dr. Saraç, son verilere göre Türkiye'deki yabancı uyruklu üniversite öğrenci sayısının birçok farklı ülkeden 100 bine yakın olduğunu ifade ederek, bunlardan 13 bin 121'inin lise öğrenimini yurt dışında tamamlayan Türk uyruklu öğrencilerden oluştuğunu belirtti.

Saraç, 'ÜAK'a götüreceğimiz öneri ile getirilecek sınav sistemi ile yabancı uyruklular dışında yurt dışında öğrenim gören Türk uyruklu öğrencilere ilişkin de terör örgütleri bağlamında bir önlem alınmış olacak.' dedi.

- Yabancı öğrencilere Türkiye'yi tanıtıcı web sitesi

YÖK Başkanı Prof. Dr. Saraç, ayrıca Türkiye'deki yabancı öğrenci sayısının artırılması için, potansiyel öğrencilere yönelik iki yabancı dilde bütün üniversiteleri tanıtan, Türkiye'deki öğrenci kabul ve yaşam şartlarını anlatan bir web sitesi oluşturulacağını da kaydetti.

Bu web sitesi ile tanıtımın yanı sıra, öğrencilerin üniversitelere ön kayıt ya da geçici kayıtlarının da internet üzerinden yapılabilmesinin hedeflendiğini ifade eden Saraç, yabancı öğrencilerin yanı sıra, nitelikli yabancı öğretim elemanlarının da ülkeye gelişinin teşviğine yönelik çalışmaları başlattıklarını da sözlerine ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile