Yurt Dışından Yapılan Sanal Alışverişe Dikkat

Bursa'da bir tüketici, merkezi Malezya'da olduğu belirlenen bir şirkete internet üzerinden siparişini verdiği ve ücretini ödediği ürünün kendisine ulaşmaması üzerine, tüketici derneğine başvurdu.

Yurt dışındaki bir şirketten internet sitesi üzerinden satın aldığı bilgisayar malzemesi kendisine ulaşmayan Emre Esendemir'in, mağduriyetiyle ilgili Bursa Tüketiciler Derneğine yaptığı başvurunun ardından durum Tüketiciler Derneği Federasyonuna (TÜDEF) iletildi.
TÜDEF, öncelikle tüketicinin internet ortamında alışveriş yaptığı şirketin hangi ülkeden olduğunu araştırdı. Şirketin Malezya'da olduğunun tespit edilmesi üzerine TÜDEF, bu ülkenin "Uluslararası Tüketici Koruma ve Uygulama Ağı''na üyelik durumunu inceledi.
Malezya'nın ağa üye olmadığını belirleyen dernek, Gümrük ve Ticaret Bakanlığından Malezya'daki tüketici derneklerinin iletişim adresini istedi. Adresin ulaşmasından sonra TÜDEF, bu dernek vasıtasıyla tüketicinin mağduriyetinin giderilmesi için çalışma başlattı.
TÜDEF Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uzun bir araştırmanın ardından sonuca yaklaştıklarını söyledi.

İlk etapta Malezya'daki şirkete ulaşarak durumu bir ihtarnameyle ilettiklerini ancak gönderilen ihtarnamenin kabul edilmeyerek tüketicinin adresine iade edildiğini vurgulayan Yılmaz, Malezya'daki tüketici derneğiyle birlikte hareket ederek sorunu yasal zemine taşıyacaklarını bildirdi.
Yılmaz, Malezya'daki tüketici derneğiyle gerekli yazışmaları yaptıklarını vurgulayarak, "Malezya'daki tüketici derneği üzerinden mağduriyetin giderilmesi için gerekli girişimleri başlattık. Kısa zamanda ya sipariş edilen ürünün ya da ödediği paranın tüketicimize ulaşmasını sağlayacağımızı düşünüyorum" dedi.

Son yıllarda pek çok kişinin alışverişlerini internet üzerinden yaptığını dile getiren Yılmaz, "Tüketiciler, eğer yurt dışındaki bir şirketten alışveriş yapacaklarsa o ülkenin 'Uluslararası Tüketici Koruma ve Uygulama Ağı'na üye olup olmadığını mutlaka araştırmalı" uyarısında bulundu. Yılmaz, Türkiye'nin bu ağa üyeliğinin bulunduğunu vurgulayarak, ağa üye ülkelerdeki firmalardan yapılacak alışverişlerin tüketiciler açısından daha güvenli olduğunu belirtti.

- 7 günde şartsız iade
Pek çok tüketicinin internet üzerinden yaptıkları alışverişlerden 7 gün içinde şartsız cayma hakkının olduğunu bilmediğini vurgulayan Sıtkı Yılmaz, çok sayıda kişinin arzuladığı maldan memnun olmamasına karşın iadeyle ilgili bir girişimde bulunmadığını anlattı.
Yılmaz, tüketicilerden en çok sipariş ettiği mal ile eline ulaşan mal arasında kalite farkı olduğu yönünde şikayetler aldıklarını anlatarak, şöyle devam etti:
"En çok da elektronik eşya ve cep telefonları siparişleriyle ilgili şikayetler alıyoruz. Tüketiciler internette gördükleri ürün ile ellerine ulaşan arasında ciddi kalite farkı olduğunu söylüyorlar. Biz de kendilerine yardımcı oluyoruz. Ancak tüketiciler şunu iyi bilmeli ki kargoyla gelen ürünü açıp baktıktan sonra ödeme yapsınlar. Eğer ürünü beğenmezlerse para ödemeyip iade etsinler. O zaman mağduriyetler azalır."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile