Almanya Baden-Württemberg Eyaleti Başbakanı Winfried Kretschmann ve beraberindeki heyet, Yurtnaç'ı makamında ziyaret etti.
Yurtnaç, Almanya'nın Türkiye için önemli bir ülke olduğunu belirterek, 155 ülkede yaşayan Türk vatandaşlarının en büyük bölümü Almanya'dakiler oluşturduğunu söyledi.
Baden-Württemberg Eyaleti'nde 450 bine yakın Türk'ün yaşadığını söyleyen Yurtnaç, hükümetin oradaki Türkiye kökenli göçmenlere gösterdiği olumlu bakış açısının kendilerini memnun ettiğini bildirdi.
Göçmenlerin yaşadıkları ülkelerde yönetim kademelerinde yer alması halinde o ülkedeki uyumun, huzurun ve barışın daha güzel olacağını anlatan Yurtnaç, ''Bu maksatla özellikle göçmenlerin ana dilleri konusunda, eğitimleri konusunda buna önem veriyoruz. Anadilin de bulundukları ülkenin dilini öğrenmelerinde bir temel teşkil ettiğini pedagoglar söylüyor. Bu maksatla hem anadilini hem de bulundukları ülkenin dilini iyi derecede öğrenmelerine önem veriyoruz'' dedi.
-Çift dilli anaokulu teklifi-
Yurtnaç, kurum olarak ''Türklerin neden yeterince Almanca dil bilgisine sahip olmadıkları'' konusunda pedagoglarla iki günlük bir seminer yaptıklarını ifade ederek, şöyle konuştu:
''Pedagogların verdiği sonuç şuydu: Anadil bir binanın temeli gibidir yeni öğrenilecek dil anadilin üzerine inşa edilmesi gerekir. O maksatla 0-3 yaş arasında anadilini evinde öğrenir, 3-6 yaş arasında ise anadille beraber bulunduğu ülkenin dilini öğrendiği takdirde dil problemi kalmaz. Yani burada sonuç çift dilli anaokullarının desteklenmesi gerekir. Bizler kurum olarak Almanya'da, Sayın Başbakan'ın bu ziyareti vesilesiyle buna başlangıç yapabiliriz. Çift dilli anasınıflarını tüm Almanya'da örnek olacak şekilde Baden-Württemberg Eyaleti'nde uygun buldukları vatandaşlarımızın veya Türkiye orijinli kişilerin yaşadıkları bir yerde örnek proje olarak başlatabiliriz.''
-''Göçmen kökenliler kamu görevlerinde istihdam edilmeli''-
Uyum için hem halkın hem de idarenin yapması gereken konuların olduğunu anlatan Yurtnaç, kamu görevlilerinde de göçmen kökenli grupların istihdam edilmelerinin uyumu kolaylaştıracağını söyledi.
Yurtnaç, Avrupa'da artan ırkçılık saldırı şiddet ve İslamafobia konularında idarelerin, yönetimlerin gerekli duruşu ortaya koymaları gerektiğini belirterek, bunun toplumun düzenini ve barışı sarsacak bir hareket olduğunu kaydetti.
-''Okul öncesi eğitim dil öğrenme açısından çok önemli''-
Almanya Baden-Württemberg Eyaleti Başbakanı Winfried Kretschmann, hükümet olarak uyum çalışmaları çerçevesinde göçmenlerin daha fazla dahil edilmesinin üzerine gittiklerini ve Birkay Öney'in Entegrasyon Bakanlığı'na getirilmesinin çok önemli olduğunu ifade etti.
Kretschmann, göçmenlerin kamu kuruluşlarında yeterince göçmen kimlikli insanların olmamasının kendilerinin üzerinde durması gereken bir konu olduğunu anlattı ve bu konuda çalışmalar yapılmasının önemli olduğunu bildiğini söyledi.
Çocukların okul öncesi eğitiminin dil öğrenme açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Kretschmann, çocukların erken yaşta Almancayı öğrenerek ve dili üst düzeyde bilerek topluma daha hızlı bir şekilde uyumun sağlanmasının mümkün olabileceğini ifade etti.
Kretschmann, İslamiyetle ilgili de din dersi çerçevesinde çalışmalarının olduğunu bildirerek, şunları kaydetti:
''Özellikle Müslüman ailelerin çocuklarının da bu konudaki eğitimden faydalanabilmesini sağlamak istiyoruz. Keza İslam Araştırmaları Kürsüsü de üniversitemizde oluşturulmuştur. Bu bakımdan aslında bir taraftan insanlarımızın dil eğitimine, diğer taraftan da dini eğitime eşit şartlarda ulaşabilmeleri için gayret sarf ediyoruz.''
Kretschmann, Uyum Bakanı Bilkay Öney'in de bu konularda çalışmalar yaptığını ifade etti.
Baden-Württemberg Eyaleti'nin Türk kökenli Uyum Bakanı Bilkay Öney de kültürlerarası katılım konusunda çalışma başlattıklarını, politik alanda katılım sağlanabilmesi için tam anlamıyla Almanya vatandaşı olarak ortaya çıkılması gerektiğini söyledi.
Öney, vatandaşlığa geçişle ilgili bazı engellerin kaldırılması yönünde hükümet olarak çaba sarf ettiklerini anlattı.
Öney, çocukların eğitim dili yönüyle desteklenmesi konusunda çalıştıklarını, ancak bakanlığın maddi imkanlarının sınırlı olması nedeniyle bu desteğin yalnızca Almanca ile sınırlı olduğunu söyledi.
Öney, iki dilli bir eğitimle ilgili imkanlarının yetersiz olduğunu kaydetti.
Görüşme sonrasında bir basın mensubunun, Almanya Federal İçişleri Bakanlığı Güvenlik İşbirliği İnisiyatifi adı altında Müslüman fotoğrafları ve Türk isimlerini kullanarak yaptığı kampanyayı ile ilgili değerlendirmelerini sorması üzerine Öney, kampanyayla ilgili konuyu ele aldıklarını, katılımcıların kampanyaya destek vermediğini, somutlaştırarak Başbakana mektupla bildirdiklerini söyledi.
Öney, ''Biz Baden-Württemberg Eyaleti olarak bu kampanyanın Baden-Württemberg'de yayılmasını istemiyoruz'' dedi.
Görüşmenin ardından Kretschmann, Yurtnaç'a çikolata hediye etti. Yurtnaç da misafirine bir vazo ve Almanya'da yaşayan ve başarılı olan 50 Türk'ün anlatıldığı kitap armağan etti.
Muhabir: Enes Kaplan
Yayıncı: Ziver Büyüktaş
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Yurtnaç Açıklaması
Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Kemal Yurtnaç, Avrupa'da artan ırkçı saldırı ve şiddet konularında idarelerin, yönetimlerin gerekli duruşu ortaya koymaları gerektiğini, bunun, toplumun düzenini ve barışı sarsacak bir hareket olduğunu söyledi.