Yurtdisi Üniversitesi Kapilarini Açan IB Diplomasinda Rekor Basari

Yurtdisi Üniversitesi Kapilarini Açan IB Diplomasinda Rekor Basari

Lise ögrencilerini üniversite öncesi kisisel, sosyal ve akademik olarak gelistirirken ayni zamanda yurt disindaki üniversitelerin istedigi kriterlere uygun olarak hazirlayan IB (International Baccalaureate, Uluslararasi Bakalorya), Diploma Programindan mezun olan Gökkusagi Koleji IB ögrencileri, Mayis 2021 ölçme-degerlendirme döneminde üstün bir basari göstererek, kurumun IB tarihindeki yeni rekorunu belirledi. 45 puan üzerinden 40 ve üzeri IB puani alanlarin orani yüzde 42, 30 ve üzeri alan ögrencilerin orani ise yüzde 83 oldu.

IB, yurt disinda üniversite hayali olan ögrencilerin lise ögrenimi sirasinda aldigi ve 2 yil boyunca gençlere hem sosyal hem akademik anlamda birçok yeti kazandirdigi bir program olarak egitim hayatinda önemli bir rol oynamaya basladi.

Diploma programindan mezun olan ögrenciler, dünyada 2 binden fazla üniversitede burslu okuma imkani elde ediyor. Program kapsaminda ögrenciler aslinda bir nevi hem üniversite hayatina hazirlaniyor hem de etkin bir role bürünerek tüm dünyaya hakim birer birey olma yolunda ilerliyor. 6 dersin yaninda programin ayrilmaz parçasi olan 3 temel öge Bilgi Kurami, CAS (üreticilik, aktivite, toplum hizmeti) ve Genisletilmis Makale ile 5000’den fazla IB Dünya Okulunda uygulanan Diploma Programi, farkliligi, meraki, uluslararasi bakis açisini ve saglikli bir ögrenme hevesini tesvik ederek elestirel düsünme ve problem çözme becerilerini gelistirmeye odaklaniyor.

Bu anlamda okullarin LGS veya YKS basarisi disinda yurt disinda geçerli IB Diplomasi vermesinin de okul tercihlerinde önemli bir kriter oldugunu gören ve ögrencilerine nitelikli bir egitim verme hedefinde olan Gökkusagi Okullari da IB Diplomasi veren egitim kurumlari arasinda. Dünya çapinda 140 ülkede 16-19 yas araligindaki bireyleri yüksek ögrenime her anlamda hazirlayan IB Diploma Programindan mezun olan Gökkusagi Koleji IB ögrencileri, Mayis 2021 ölçme-degerlendirme döneminde üstün bir basari göstererek kurumun IB tarihindeki yeni rekorunu belirlediler.

2020-2021 Egitim-Ögretim yili okul birincisi Nur Betül Gayretli, 45 puan üzerinden 44 IB puani alarak okulun IB serüveninde simdiye kadar elde edilen en yüksek puana ulasirken, 40 ve üzeri IB puani alanlarin orani yüzde 42, 30 ve üzeri alan ögrencilerin orani ise yüzde 83 oldu. Kolej hem Mayis 2021 dönemi dünya ortalamasinin 45 üzerinden 33 oldugu IB diploma kategorisinde 45 üzerinden 36 puan ortalamasi ile dünya ortalamasinin üzerinde bir basari elde etti hem de IB diplomasi ile yine dünya ortalamasinda ödüllendirme orani yüzde 89 olarak belirlenirken kolej ögrencilerinin IB diplomasi ile ödüllendirme orani yüzde 92 oldu.

“Ögrenciler lisede tez hazirlamayi ögreniyor”

Sonuçlardan çok mutlu olduklarini ifade eden Gökkusagi Okullari IB Diploma Programi Koordinatörü Murat Kotan konuyla alakali olarak bilgilendirmelerde bulundu. Murat Kotan , “Program, tüm dünyada lise programi olarak geçen dünyanin en prestijli ve ögrencilerin dengeli bir akademik egitim almasini hedefleyen bir program. Ayrica bir ön üniversite egitimi de diyebiliriz. Çünkü içerisinde elestirisel düsünme becerilerini gelistiren bilgi kurami gibi birçok önemli ders var. Ayrica üniversitedeki tez yazma sürecini ögrenciler lise düzeyinde tadarak, üniversiteye hazir hale geliyorlar. Akademik yazma becerileri, alintilama kurallari, intihal yapmama gibi beceriler kazaniyorlar. Derslerde özellikle ögrencilerin hayal ettikleri üniversitedeki bölümlere endeksli olarak seçilmekte. Bu sayede her ögrenci kendi üniversite hayaline göre bir seçim yapmakta. Ölçme degerlendirme sistemi de farkli, ögrencileri aktif eden, dersin merkezine alan, ögretmenlerin biraz pasife oldugu bir sistem. Iki sene sonunda tek bir sinav ile degil de ögrencilerin yil içerisinde programi aldiklari süre içerisindeki performanslarini da ortaya koyabildikleri bir sisteme dayali olarak isliyor” dedi.



“Beyin göçünü engellemek adina Türkiye’deki üniversiteler de IB Diplomasini kabul etmeli”

Dünyadaki birçok üniversiteden kabul gören bu diplomanin Türkiye’deki üniversiteler tarafindan da beyin göçünü engellemek amaciyla kabul etmesi gerektiginin altini çizen Kotan, “Bu uluslararasi bir program ve Türkiye’de yaklasik 3 bin civari ögrenci bu programa dahil oluyor. Dünyanin en seçkin, en güzide, en donanimli ögrencileri bu programdan mezun olarak yurt disindaki dünyanin tüm üniversitelerinden kabul aliyorlar. Bu, ögrencilerimizi ve çocuklarimizi yurt disina meyil ederek beyin göçüne sebep oluyor. Donanimli ögrencilerin Türkiye’de yer bulmasi, kabul almasi çok önemli. Yurt disindaki ögrenciler bir takim kurallar çerçevesinde nasil ki ülkemizdeki üniversiteleri tercih ediyor, IB ögrencileri de ayni sekilde belli kriterlerle yurt disina gitmeden Türkiye’deki üniversitelerde okumasini bekliyoruz. Bu anlamda yetkililerimizden, üniversiteleri yenilikçi ve girisimci olmaya sevk eden YÖK Baskanimiz Prof. Dr. Yetka Saraç’tan, bakanliklarimizdan bir çalisma bekliyoruz” seklinde konustu.



“Program, dünya insani olmami sagladi”

45 puan üzerinden 44 puan alarak büyük bir basari elde eden Nur Betül Gayretli ise program sayesinde kendisini bir dünya insani olarak hazirladigini söyleyerek, “Çok eglenceli bir yolculuktu bizim için, gerek akademik gerek sosyal hayatimiz gerçekten çok gelisti. O yüzden suanda bunun karsiligini aldigim için de çok mutlu hissediyorum. IB Programi benim dünya insani olmami sagladi. Küresel sorunlar üzerine çok fazla tartismalar yaptik. Mesela sinif ortaminda herhangi bir ülkenin sorunlarini ele aliyorduk. Bu sayede elestirisel düsünmemiz de artti. Ayni zamanda hem entelektüel hem sosyal hem akademik anlamda çok gelistik. Ögrenciler kendilerini bu egitim boyunca farkli bir boyutta buluyor. Simdi ise üniversite için birçok plan yapmaya basladim. Suanda Türkiye’deki üniversiteler kabul etmedigi için bu diplomayi yurt disinda Ingiltere basta olmak üzere birçok ülkedeki iyi üniversitelere basvurdum. Hepsinden kabul görüyorum” diyerek sözlerini sonlandirdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile