Yurtdışında Alınan Akademik Unvanlarda Yeni Dönem

YǖK, şŸikayetler üzerine, yurtdışŸında alınan doktora, sanatta yeterlik, doçentlik ve profesörlük unvanların denkliğŸine ilişŸkin ilk kez değŸerlendirme işŸlemlerinde uyulacak usul ve esasları yeniden belirledi.

Buna göre, yurtdışŸında akademik unvan alanlar da Türkiye'de bu unvanlara sahip kişŸilerden istenen asgari dil ve yayın şŸartlarını yerine getirecek, yurtdışŸından alınan belgeler ilgili kurumlardan teyit edilecek.
YǖK BaşŸkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, son yıllarda artan şŸikayetler üzerine, yurtdışŸında alınan doktora, sanatta yeterlik, doçentlik ve profesörlük unvanlarını değŸerlendirme işŸlemlerinde uyulacak usul ve esaslarının belirlenmesi talimatı verdi.
YükseköğŸretim Kurulu ile ǜniversitelerarası Kurul BaşŸkanlığŸınca (ǜAK) ilk kez belirlenen usul ve esaslara göre, yurt dışŸında doktora, sanatta yeterlilik, doçentlik ve profesörlük unvanlarını alan kişŸiler, denklik alabilmek için Türkiye'de bu unvanlara sahip olanlardan istenen asgari şŸartları yerine getirecek.
Dil ve şŸartlarını sağŸlayan kişŸilerin unvan denkliğŸi kabul edilecek. Böylece, yurtdışŸında bazı ülkelerde, dil şŸartı veya yayın şŸartı olmadan akademik unvan alan kişŸilerle, Türkiye'de 65 dil şŸartı ile ve yayın şŸartını sağŸlayarak akademik unvan alan kişŸiler arasında ortaya çıkan haksız durumun önüne geçilerek, hakkaniyet sağŸlanması hedefleniyor.
Türkiye'deki asgari dil ve yayın şŸartını sağŸlayamayanlar, bu şŸartları yerine getirdikten sonra tekrar denklik başŸvurusu yapabilecek.
-Pasaportlar incelenecek
Ayrıca yurtdışŸında profesörlük veya doçentlik unvanını almışŸ olanların, yurtdışŸında YǖK tarafından kabul edilen, öğŸretim ve araşŸtırma kurumlarında, kesintisiz olarak en az 2 yıl bu unvan ve yetkiyle çalışŸmışŸ olması gerekecek.
Bu kapsamda, artık yükseköğŸretim kurumu niteliğŸinde olmayan, araşŸtırma merkezi ve benzeri kurumlardaki çalışŸmalar kabul edilmeyecek.
DenkliğŸi talep edilen doktora veya sanatta yeterlik öğŸrenimi ya da doçentlik ve profesörlük unvanıyla yapılan çalışŸma sürelerinde kullanılan pasaportların, asıllarının veya girişŸ çıkışŸ tarihlerini ve işŸlem gören sayfalarını kapsayan, okunaklı, Türk dışŸ temsilcilikleri veya noterce onaylanmışŸ suretinin başŸvuru dosyasıyla birlikte sunulması gerecek. Böylece,kişŸilerin çalışŸma sürelerinde, yurdışŸındaki ülkeye girişŸ çıkışŸ tarihleri ve süreleri de kontrol edilecek.
-Doktora eğŸitiminin örgün eğŸitim kurumlarından alınması gerekecek
Doktora denkliğŸi işŸlemlerinde de ilk kez lisans ve yüksek lisans diplomaları ile Türkiye'de doktoraya kabul için aranan dil yeterliliğŸinin sağŸladığŸına ilişŸkin belgeler istenecek.
Bu diplomalar yabancı ülkeden ise YükseköğŸretim Kurulundan alınmışŸ denklik belgesinin aslı veya onaylı sureti verilecek.
Doktora eğŸitiminin, YǖK tarafından tanınan, yükseköğŸretim kurumlarında örgün eğŸitim yöntemiyle alınmışŸ olması şŸartı da getirildi.

Doçentlik denkliğŸi işŸlemlerinde ilk kez, doktora belgesinin aslı veya onaylı tercümesi, belge yurtdışŸında alınmışŸ ise eşŸdeğŸerlik belgesi veya onaylı sureti; profesörlük denkliğŸi işŸlemlerinde ise ilk kez, doçentlik belgesinin aslı, belge yabancı ülkede alınmışŸ ise Türkiye'de alınan eşŸdeğŸerlik belgesi veya onaylı sureti istenecek.
YurtdışŸında bu unvanlara sahip olup Türkiye'de eşŸdeğŸerlilik için başŸvuran yabancılar için de aynı şŸartlar geçerli olacak.
-Denklikte teyit dönemi
ǜAK bünyesinde bu alanda yürütülen denklik çalışŸmalarında alınan belgelerle ilgili bugüne kadar bir teyit işŸlemi yapılmazken, yeni düzenlemede, yurtdışŸından alınan akademik belgelerin yurtdışŸındaki kurumlardan verilip verilmediğŸi de yazışŸma yoluyla teyit edilecek. Böylece sahteciliğŸin önüne geçilmeye çalışŸılacak.
Bu esasların yürürlüğŸe girdiğŸi 15 Ocak'tan önce denklik işŸlemleri için ǜAK'a başŸvurmuşŸ olanlar hakkında bu düzenleme ile getirilen ek kriterler uygulanmayacak.
 
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile